European flag

Euroopan unionin
virallinen lehti

FI

C-sarja


C/2024/3014

26.4.2024

KOMISSION TIEDONANTO

Komission suuntaviivat erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille vaaliprosesseihin liittyvien järjestelmäriskien vähentämisestä asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan 3 kohdan mukaisesti

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(C/2024/3014)

1.   JOHDANTO

1.1.   Tarkoitus ja oikeusperusta

1.

Verkkoalustoista ja hakukoneista on tullut tärkeitä julkisen keskustelun areenoja, jotka muokkaavat yleistä mielipidettä ja äänestäjien käyttäytymistä. Asetuksessa (EU) 2022/2065, jäljempänä ’digipalvelusäädös’, erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat (1) velvoitetaan tekemään erityisiä riskinarviointeja ja ottamaan käyttöön kohtuullisia, oikeasuhteisia ja tehokkaita riskinvähentämistoimenpiteitä, joiden kohteena ovat myös ”mahdolliset tosiasialliset tai ennakoidut kielteiset vaikutukset kansalaiskeskusteluun” ja ”vaalimenettelyihin” (2).

2.

Asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan 3 kohdan mukaisesti komissio voi antaa suuntaviivoja riskinvähentämistoimenpiteistä, jotka erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien on otettava käyttöön erityisten riskien osalta. Tällaisissa suuntaviivoissa voidaan erityisesti esittää parhaita käytäntöjä ja suositella mahdollisia toimenpiteitä, ottaen asianmukaisesti huomioon toimenpiteiden mahdolliset vaikutukset kaikkien osapuolten Euroopan unionin perusoikeuskirjassa vahvistettuihin perusoikeuksiin.

3.

Monet erilaiset ilmiöt, joilla on yhteys verkkoalustoihin ja hakukoneisiin, lisäävät vaalien luotettavuuteen liittyviä riskejä. Näitä ovat muun muassa verkossa esiintyvän laittoman vihapuheen lisääntyminen, ulkomaiseen tiedonmanipulointiin ja häirintään liittyvät uhat sekä disinformaatio laajempana ilmiönä, (väkivaltaisia) ääriliikkeitä edustavan sisällön ja ihmisten radikalisoimiseen tarkoitetun sisällön leviäminen sekä uusien teknologioiden, kuten generatiivisen tekoälyn (3), avulla luodun sisällön leviäminen. Koska EU:ssa on määrä järjestää tulevina kuukausina useita vaaleja, mukaan lukien tulevat vuoden 2024 Euroopan parlamentin vaalit, tässä asiakirjassa annetaan ohjeita, joiden tarkoituksena on auttaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia varmistamaan, että ne noudattavat velvoitettaan vähentää vaaliprosesseihin liittyviä erityisiä riskejä, siltä osin kuin tämä velvoite niitä koskee. Nämä ohjeet ovat yleisesti ottaen merkityksellisiä myös kyseisten vaalien jälkeenkin.

4.

Toimenpiteet, joita erittäin suuret verkkoalustat ja erittäin suuret verkossa toimivat hakukoneet toteuttavat asetuksen (EU) 2022/2065 mukaisesti, mukaan lukien kaikki näissä suuntaviivoissa mainitut toimenpiteet vaaliprosesseihin kohdistuvien kielteisten vaikutusten vähentämiseksi, olisi toteutettava ottaen erityisesti huomioon perusoikeuskirjassa vahvistettujen perusoikeuksien – mukaan lukien oikeus ihmisarvoon, yksityis- ja perhe-elämän kunnioittaminen, henkilötietojen suoja, sananvapaus ja tiedonvälityksen vapaus, mukaan lukien tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus, yhdistymisvapaus ja elinkeinovapaus – suojelu. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi otettava asianmukaisesti huomioon toimenpiteiden mahdollinen vaikutus kaikkien osapuolten, myös haavoittuvien ryhmien, perusoikeuksiin kiinnittäen huomiota toimenpiteiden saavutettavuuteen ja osallistavuuteen.

5.

Näissä suuntaviivoissa otetaan jo huomioon tulevat velvoitteet, joita erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille asetetaan poliittisen mainonnan avoimuudesta ja kohdentamisesta annetussa asetuksessa (EU) 2024/900 (4), jäljempänä ’poliittista mainontaa koskeva asetus’, sekä tuleva asetus tekoälyä koskevista yhdenmukaistetuista säännöistä, jäljempänä ’tekoälysäädös’ (5), jotka molemmat ovat parhaillaan unionin lainsäätäjän hyväksyttävinä. Suuntaviivoissa otetaan huomioon myös vapaaehtoiset sitoumukset, joita erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ovat tehneet tekoälysopimuksen (6) puitteissa noudattaakseen tekoälysäädöksessä asetettuja velvoitteita jo ennen kuin sitä aletaan soveltaa. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien on noudatettava tällaisia oikeudellisesti sitovia sääntöjä niiden tultua voimaan siltä osin kuin kyseisiä sääntöjä sovelletaan niihin.

6.

Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien on noudatettava asetuksen (EU) 2022/2065 mukaisia velvoitteitaan. Nämä suuntaviivat olisi nähtävä osana pyrkimystä auttaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia varmistamaan kyseisen asetuksen 35 artiklan mukaisen velvoitteen noudattaminen vaaliprosesseihin liittyvien riskien osalta. Sen lisäksi, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien on noudatettava asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan mukaista velvoitetta ottaa käyttöön kohtuulliset, oikeasuhteiset ja tehokkaat toimenpiteet vaaliprosesseihin liittyvien riskien vähentämiseksi, niiden on noudatettava myös kaikkia muita asetuksessa (EU) 2022/2065 säädettyjä oikeudellisia velvoitteita, jotka voivat olla vaalien kannalta merkityksellisiä. Näitä ovat muun muassa ehtoja koskeva 14 artikla ja perusteluja koskeva 17 artikla, suosittelujärjestelmiä koskeva 27 ja 38 artikla, kriisinhallintamenettelyä koskeva 36 artikla ja kriisiprotokollia koskeva 48 artikla, avoimuutta ja riippumattomia tarkastuksia koskeva 15, 24, 37 ja 42 artikla, verkkomainonnan läpinäkyvyyttä koskeva 26 ja 39 artikla sekä tietoihin pääsyä ja tietojen tarkastelua koskeva 40 artikla.

7.

Vaaliprosesseihin liittyvät järjestelmäriskit voivat ilmetä myös sellaisen sisällön vahvistumisena ja mahdollisesti nopeana ja laajana leviämisenä, joka on laitonta EU:n tai jäsenvaltioiden lainsäädännön nojalla. Tällaista sisältöä ovat esimerkiksi uhkaukset, väkivaltaisia ääriliikkeitä edustava ja terroristinen sisältö, laiton vihapuhe ja ehdokkaisiin tai viranhaltijoihin, journalisteihin, vaalityöntekijöihin tai muihin vaaliprosesseihin osallistuviin henkilöihin kohdistuva verkkohäirintä. Erityisen huomionarvoisia ovat siten asetuksen (EU) 2022/2065 laitonta sisältöä koskevan 9, 10, 16 ja 22 artiklan säännökset, joissa käsitellään määräyksiä toteuttaa toimia laitonta sisältöä vastaan ja antaa tietoja, ilmoitus- ja toimintamenettelyjä sekä luotettuja ilmoittajia.

1.2.   Suuntaviivoista kuullut tahot ja asiaan liittyvät poliittiset aloitteet

8.

Nämä suuntaviivat perustuvat vaalien luotettavuuteen liittyvää valmiutta koskeviin vuoropuheluihin, joita komissio ja asiaankuuluvat kansalliset viranomaiset ovat yhdessä käyneet useiden erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien kanssa sen jälkeen, kun asetusta (EU) 2022/2065 alettiin soveltaa ensimmäisten 19 nimetyn palvelun osalta elokuun 2023 lopussa. (7) Näiden suuntaviivojen lopullisen version laatimista varten komissio järjesti valmistelevan kuulemisen (8), joka julkaistiin 8. helmikuuta 2024 ja joka päättyi 7. maaliskuuta 2024, sekä pyöreän pöydän keskustelujen muodossa toteutettuja kohdennettuja kuulemisia, mukaan lukien kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ja erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien kuuleminen suuntaviivojen luonnoksesta. Lisäksi komissio teki suuntaviivojen viimeistelyssä yhteistyötä digitaalisten palvelujen koordinaattoreiden kanssa Euroopan digitaalisten palvelujen lautakunnan kokouksissa.

9.

Suuntaviivoissa otetaan huomioon myös useita disinformaatiota koskeviin käytännesääntöihin (9) sisältyviä verkossa leviävän disinformaation vähentämistä koskevia sitoumuksia ja toimenpiteitä, jotka ovat merkityksellisiä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille asetuksen (EU) 2022/2065 noudattamisen kannalta. Käytännesäännöt muodostavat digitaalialan ensimmäisen maailmanlaajuisen teollisuusvetoisen kehyksen ja ovat disinformaation torjumiseen liittyvien alan parhaiden käytäntöjen lähde. Niissä otetaan huomioon myös EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden tekemä ulkomaista tiedonmanipulointia ja häirintää koskeva työ ja erityisesti EU:n ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän torjuntavälineistön tarjoama kattava kehys sekä hiljattain julkaistu ulkomaiseen tiedonmanipulointiin ja häirintään liittyviä uhkia käsittelevä Euroopan ulkosuhdehallinnon (EUH) raportti (10), jossa keskitytään ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän torjumiseen vaalien yhteydessä.

10.

Näillä suuntaviivoilla täydennetään demokratiaan sekä vapaisiin, rehellisiin ja häiriönsietokykyisiin vaaleihin liittyviä komission politiikkoja, joihin kuuluvat muun muassa vuoden 2020 Euroopan demokratiatoimintasuunnitelma (11), komission vuonna 2021 esittelemä vaalien luotettavuutta koskeva paketti (12) ja sen äskettäin esittelemä vuoden 2023 demokratian puolustuspaketti (13). Ne täydentävät myös eurooppalaisen vaaliyhteistyöverkoston (14) työtä toimivaltaisten viranomaisten kansallisten vaaliverkostojen välisen yhteistyön edistämiseksi. Demokratian puolustuspaketti sisältää muun muassa jäsenvaltioille sekä kansallisille ja Euroopan tason poliittisille puolueille, poliittisille säätiöille ja kampanjaorganisaatioille suunnattuja kattavia suosituksia osallistavista ja häiriönsietokykyisistä vaaliprosesseista EU:ssa sekä Euroopan parlamentin vaalien eurooppalaisen luonteen korostamisesta ja vaalimenettelyn tehostamisesta. (15) Kuten näissä suosituksissa todetaan, komissio raportoi Euroopan parlamentin vaalien toimittamisesta. Lisäksi olisi otettava huomioon komission tiedonanto demokratian puolustamisesta (16), jossa arvioidaan myös vaaliprosesseihin ja kansalaiskeskusteluun kohdistuvia riskejä muun muassa Euroopan demokratiatoimintasuunnitelman täytäntöönpanon näkökulmasta.

1.3.   Sisältö

11.

Näiden suuntaviivojen rakenne on seuraava:

a)

Jaksossa 1 esitetään suuntaviivojen tarkoitus ja oikeusperusta, kuullut tahot ja muut asiaan liittyvät poliittiset aloitteet sekä suuntaviivojen rakenne.

b)

Jaksossa 2 esitetään suuntaviivojen soveltamisala.

c)

Jaksossa 3 esitetään vaaliprosesseihin liittyvien järjestelmäriskien käsittelemiseksi toteutettavia riskinvähentämistoimenpiteitä koskevat tärkeimmät ohjeet. Alajaksot kattavat sisäisten prosessien vahvistamisen, vaaliprosesseja koskevat riskinvähentämistoimenpiteet, generatiiviseen tekoälyyn liittyvät riskinvähentämistoimenpiteet, yhteistyön EU:n ja kansallisten viranomaisten, riippumattomien asiantuntijoiden ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa, riskinvähentämistoimenpiteiden käyttöönoton vaalitapahtuman aikana ja sen jälkeen sekä erityisohjeet Euroopan parlamentin vaaleja varten.

d)

Jaksossa 4 esitetään seuraavat vaiheet ja päätelmät.

2.   SUUNTAVIIVOJEN SOVELTAMISALA

12.

Nämä suuntaviivat on osoitettu sellaisille erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille, joiden palveluihin liittyy asetuksen (EU) 2022/2065 34 artiklassa tarkoitettuja palveluiden suunnittelusta, toiminnasta ja käytöstä aiheutuvia tosiasiallisia tai ennakoituja kielteisiä vaikutuksia vaaliprosesseihin. Kyseisen asetuksen 35 artiklan 1 kohdan mukaisesti erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien on otettava käyttöön kohtuullisia, oikeasuhteisia ja tehokkaita riskinvähentämistoimenpiteitä, jotka on mitoitettu vastaamaan tunnistettuja erityisiä järjestelmäriskejä.

13.

Asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan 1 kohdassa esitetään ei-tyhjentävä luettelo riskinvähentämistoimenpiteistä, joita erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voivat ottaa käyttöön käsitelläkseen riskinarviointiprosessissa tunnistamiaan järjestelmäriskejä, joita niiden palvelu ja siihen liittyvät järjestelmät, algoritmijärjestelmät mukaan luettuina, aiheuttavat tai joita aiheutuu niiden palvelujen käytöstä. Näissä suuntaviivoissa tarkennetaan luetteloa sekä esitetään parhaita käytäntöjä ja suositellaan riskinvähentämistoimenpiteitä erityisesti vaaliprosesseihin liittyvien riskien osalta.

14.

Näissä suuntaviivoissa esitetyt toimenpiteet eivät muodosta tyhjentävää luetteloa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille kaikissa tapauksissa osoitetuista suosituksista. Asianmukaiset riskinvähentämistoimenpiteet riippuvat kustakin palvelusta ja asetuksen (EU) 2022/2065 34 artiklan mukaisesti tunnistetuista erityisistä järjestelmäriskeistä.

15.

Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi sovellettava näitä suuntaviivoja jäsenvaltioissa järjestettäviin vaaliprosesseihin, mukaan lukien kansalliset vaalit ja Euroopan parlamentin vaalit. Tähän olisi sisällyttävä toimenpiteitä vaaleja edeltävänä aikana, vaalien aikana ja vaalien jälkeisenä aikana. (17) Riskinvähentämistoimenpiteitä olisi sovellettava myös alue- ja paikallisvaaleihin ja kansanäänestyksiin, jos riskinarvioinneissa todetaan, että näihin vaaliprosesseihin kohdistuu tosiasiallisia tai ennakoituja kielteisiä vaikutuksia.

16.

Näiden suuntaviivojen soveltamisala kattaa asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan 1 kohdan soveltamisen. Asetuksen 35 artiklan 2 kohdan mukaisesti lautakunta julkaisee yhteistyössä komission kanssa kerran vuodessa kattavia raportteja, joihin sisältyy sellaisten merkittävimpien ja toistuvimpien järjestelmäriskien tunnistaminen ja arviointi, joista erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ovat raportoineet tai jotka on tunnistettu muista tietolähteistä.

17.

Asetuksen (EU) 2022/2065 johdanto-osan 103 kappaleen mukaisesti nämä suuntaviivat voivat toimia innoituksen lähteenä myös sellaisille verkkoalustojen tai hakukoneiden tarjoajille, joita ei ole nimetty erittäin suurten verkkoalustojen tai erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajiksi mutta joiden palvelut aiheuttavat samanlaisia riskejä. Ne voivat myös toimia lähtökohtana vaaliprosesseihin liittyvien riskien käsittelemiseksi toteutettujen riskinvähentämistoimenpiteiden tehokkuutta koskevalle jatkuvalle tutkimukselle ja analysoinnille. Silloin, kun näissä suuntaviivoissa suositellut riskinvähentämistoimenpiteet ja parhaat käytännöt soveltuvat vaaliprosesseihin yleisesti, erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voivat tarvittaessa harkita kyseisten toimenpiteiden ja käytäntöjen säilyttämistä julkisen keskustelun suojelemiseksi myös vaaliprosessien ulkopuolella, ottaen huomioon tämän mahdolliset vaikutukset perusoikeuksiin.

3.   ERITYISESTI VAALEJA KOSKEVAT RISKINVÄHENTÄMISTOIMENPITEET

3.1.   Sisäisten prosessien tehostaminen

18.

Sovittaakseen riskinvähentämistoimenpiteet tunnistettuihin vaaliprosesseihin kohdistuviin riskeihin erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi harkittava sisäisten prosessiensa tehostamista asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan 1 kohdan f alakohdan mukaisesti. Riskinvähentämistoimenpiteiden määrittelyssä lähtökohtana olisi käytettävä muun muassa tietoja poliittisten toimijoiden läsnäolosta ja aktiivisuudesta palvelussa, alustalla asiasta käydyistä keskusteluista ja alustan käytöstä vaalien yhteydessä, käyttäjien määrästä jäsenvaltiossa silloin, kun tietyt vaalit julistetaan kyseisessä jäsenvaltiossa, sekä siitä, onko viitteitä aikaisemmista tapauksista, joihin liittyy tiedonmanipuloinnissa käytettyjä taktiikoita, tekniikoita ja menettelyjä.

19.

Sisäisissä prosesseissa olisi yksilöitävä ja asetettava saataville asiaankuuluvia tietoja, analyyseja ja dataa, jotta toimenpiteet voidaan suunnitella ja kalibroida vähentämään mahdollisia tosiasiallisia tai ennakoituja riskejä, joita erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoamien palvelujen kautta etsityt, jaetut tai haetut vaaleja koskevat tiedot saattavat aiheuttaa. Tähän voivat sisältyä muun muassa tiedot poliittisista puolueista tai ehdokkaista, puolueohjelmista, ohjelmajulistuksista tai muista poliittisista aineistoista tai niihin liittyvät tiedot, joita voidaan käyttää mielenosoitusten tai joukkokokousten kaltaisten tapahtumien, kampanjoiden, varainhankinnan tai muun asiaan liittyvän poliittisen toiminnan järjestämiseen. Sisäisissä prosesseissa, joita erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat käyttävät toteuttamiensa riskinvähentämistoimenpiteiden suunnittelua ja kalibrointia ohjaavien analyysien ja datan keräämiseen ja jakamiseen, on varmistettava asiaankuuluvan tietosuojalainsäädännön noudattaminen (18).

20.

Sisäisiä prosesseja olisi tehostettava sen varmistamiseksi, että riskinvähentämistoimenpiteiden suunnittelu ja kalibrointi sopivat siihen erityiseen alueelliseen, paikalliseen ja kielelliseen kontekstiin, jossa niitä tullaan käyttämään. Siksi erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kannustetaan muun muassa varmistamaan, että paikallisista kontekstikohtaisista riskeistä kerätyt tiedot ja analyysit sekä kansallisen, alueellisen ja/tai paikallisen tason jäsenvaltiokohtaiset tiedot asetetaan saumattomasti riskinvähentämistoimenpiteiden suunnittelusta ja kalibroinnista vastaavien tahojen saataville.

21.

On myös suositeltavaa, että tarjoajilla on riittävät sisällön moderointiresurssit, joihin sisältyy paikallisten kielten osaamista ja tietämystä kansallisista ja/tai alueellisista konteksteista ja erityispiirteistä. Komissio suosittelee myös, että tarjoajat varmistavat, että niillä on asianmukaiset sisäiset prosessit, joiden avulla voidaan ottaa huomioon tiedotusvälineiden vapauden ja moniarvoisuuden tilaa koskevat riippumattomat analyysit, kuten tiedotusvälineiden moniarvoisuuden seurantaväline (19), ja että niillä on medialukutaitoa koskevien aloitteiden ja indikaattoreiden tuntemus sekä tiedot siitä, onko toimintaympäristö suotuisa kansalaisyhteiskunnan järjestöjen osallistumiselle päätöksentekoon ja kansalaiskeskusteluun. Lisäksi olisi tarkasteltava kaikkien asiaankuuluvien riskinvähentämistoimenpiteiden kykyä toimia tehokkaasti paikallisessa kielellisessä ympäristössä ja vaalien yhteydessä.

22.

Sisäisten prosessien ja resurssien tehostamiseksi nimenomaan vaalien yhteydessä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi harkittava erityisen, selkeästi tunnistettavan sisäisen ryhmän perustamista ennen kutakin yksittäistä vaalikautta (ks. myös jakso 3.5 ”Vaalien aikana”). Kyseiselle ryhmälle kohdennettujen resurssien olisi oltava oikeassa suhteessa riskeihin, joita on tunnistettu kyseisiin vaaleihin liittyen. Ryhmään olisi myös kuuluttava henkilöstöä, jolla on jäsenvaltiokohtaista asiantuntemusta, kuten tietämystä paikallisista oloista ja kontekstista sekä kielitaitoa. Ryhmässä olisi oltava asiantuntemusta kaikilta asian kannalta merkityksellisiltä osa-alueilta. Näitä ovat muun muassa sisällön moderointi, faktantarkistus, uhkahäirintä, hybridiuhat, kyberturvallisuus, disinformaatio ja ulkomainen tiedonmanipulointi ja häirintä, perusoikeudet sekä julkinen osallistuminen. Ryhmän olisi myös tehtävä yhteistyötä asiaankuuluvien ulkopuolisten asiantuntijoiden – esimerkiksi eurooppalaisen digitaalisen median seurantafoorumin (EDMO) keskusten ja riippumattomien faktantarkistusorganisaatioiden – kanssa. (20)

23.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat määrittävät ehdoissaan ajanjakson, jonka aikana erityisesti vaaliprosesseihin liittyvien riskien vähentämiseen tarkoitetut toimenpiteet ja resurssit ovat käytössä. Tiettyjä riskinvähentämistoimenpiteitä, kuten ylimääräisiä sisäisiä prosesseja tai erityisiä ryhmiä, saatetaan tarvita vain tiettyjen vaalien aikana tietyn tarjoajan riskeistä ja kyseessä olevien vaalien erityispiirteistä riippuen.

24.

Lisäksi joissakin jäsenvaltioissa on kansallisessa lainsäädännössä määritetty ajanjakso vaalikampanjoinnille, kun taas toisissa tällaista ei ole. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi otettava tämä huomioon. Ottaen huomioon Euroopan ulkosuhdehallinnon laatimassa ulkomaista tiedonmanipulointia ja häirintää koskevassa toisessa raportissa (21) esitetyt huomiot vaalien aikana ilmenevien uhkien odotetusta kehittymisestä komissio suosittelee, että riskinvähentämistoimenpiteet ovat käytössä ja toiminnassa vähintään 1–6 kuukautta ennen vaaleja ja jatkuvat vähintään kuukauden vaalien jälkeen riippuen kyseisiä vaaleja koskevasta riskinarvioinnista ja ottaen huomioon sovellettavat vaaliprosessit.

25.

Tilanteesta riippuen riskinvähentämistoimenpiteitä olisi tavallisesti tehostettava vaalipäivää edeltävän ajanjakson aikana ottaen huomioon vaaleja koskevat kansalliset säännöt, uhkien lisääntynyt riski ja tarve tarjota paikkansapitävää tietoa äänestysmenettelyistä.

3.2.   Vaaliprosesseja koskevat riskinvähentämistoimenpiteet

26.

Vaaliprosesseihin liittyviä järjestelmäriskejä koskevien riskinvähentämistoimenpiteiden olisi perustuttava erityisesti alan standardeihin, jotka on luotu disinformaatiota koskevilla käytännesäännöillä ja muilla asiaankuuluvilla EU:n toimialasäännöstöillä (mm. käytännesäännöt verkossa esiintyvän vihapuheen torjumiseksi), sekä olemassa oleviin parhaisiin käytäntöihin (mm. EU:n internetfoorumin jakamat käytännöt sekä verkkoalustoille tarkoitetussa vaalien luotettavuutta koskevassa sisällöstä riippumattomassa kehyksessä (22) ja Integrity Institute -järjestön vaalien luotettavuutta koskevassa ohjelmassa (23) dokumentoidut käytännöt) sekä kansalaisyhteiskunnan suosituksiin, joita ovat antaneet esimerkiksi Civil Liberties Union for Europe ja European Partnership for Democracy (24).

3.2.1.   Erityiset riskinvähentämistoimenpiteet

27.

Riskinvähentämistoimenpiteisiin, joilla pyritään puuttumaan vaaliprosesseihin liittyviin järjestelmäriskeihin, olisi sisällyttävä erityisesti seuraavia aiheita koskevia toimenpiteitä:

a)

Vaaliprosessia koskevan virallisen tiedon saatavuus. Jotta voidaan lisätä äänestysaktiivisuutta ja ehkäistä itse vaaliprosessiin liittyvän väärän tiedon ja disinformaation leviämistä sekä ulkomaista tiedonmanipulointia ja häirintää, erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien parhaana käytäntönä on helpottaa mahdollisuuksia saada asianomaisten jäsenvaltioiden vaaliviranomaisten antamiin virallisiin tietoihin perustuvia tietoja vaaliprosessista, myös tietoja siitä, miten ja missä äänestää. Tällaisia tietoja voitaisiin antaa esimerkiksi inforuuduilla, bannereilla, ponnahdusikkunoilla, puuttumalla hakutuloksiin, käyttämällä vaaliviranomaisten verkkosivustoille vieviä linkkejä, vaaleja koskevaa tietoa sisältävillä erityisillä välilehdillä tai alustan erillisessä osassa. Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ottavat tällaisia riskinvähentämistoimenpiteitä suunnitellessaan ja toteuttaessaan huomioon muun muassa osallistavuuden ja saavutettavuuden periaatteet.

b)

Medialukutaitoa koskevat aloitteet. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien parhaana käytäntönä on panna täytäntöön vaaleihin keskittyviä medialukutaitoa koskevia aloitteita ja kampanjoita, tehdä yhteistyötä niiden parissa sekä investoida ja osallistua niihin. Tavoitteena on edistää kriittistä ajattelua ja parantaa käyttäjien taitoja disinformaatio- ja manipulointitekniikoiden, myös generatiiviseen tekoälyyn liittyvien tekniikoiden, tunnistamisessa. Tämä voidaan saavuttaa seuraavilla tavoilla:

i.

Tehdään yhteistyötä paikallisten medialukutaitoa edistävien järjestöjen sekä asiaankuuluvien yhdistysten, ryhmien ja verkostojen kanssa, tuetaan taloudellisesti ja jaetaan vaaleihin liittyviä aloitteita ja kampanjoita alustalla ja integroidaan niitä sinne muun muassa kehittämällä yhteisiä aloitteita. Paikalliset medialukutaitoa edistävät järjestöt ovat arvokas voimavara paikallisen kontekstin ja kohdeyleisön tuntemuksessa. Komissio suosittelee eurooppalaisen digitaalisen median seurantafoorumin (EDMO) verkoston ja sen keskusten sekä komission medialukutaitoa käsittelevän asiantuntijaryhmän käyttämistä asiaankuuluvien organisaatioiden löytämiseksi jäsenvaltioiden tasolla.

ii.

Kehitetään ja sovelletaan ennaltaehkäisytoimenpiteitä, joilla lisätään ennakoivasti käyttäjien vastustuskykyä mahdollisille ja odotetuille disinformaationarratiiveille ja manipulointitekniikoille antamalla heille tietoa ja valmistelemalla heitä. Tällaisissa toimenpiteissä olisi otettava huomioon erityinen paikallinen tilanne, jossa ne toteutetaan, ja niitä olisi täydennettävä muilla toimenpiteillä, jotka tarjoavat käyttäjille luotettavaa tietoa. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat olla eri tyyppisiä, esimerkiksi pelillistettyjä toimia, kuten osallistuminen disinformaation tuottamista käsitteleviin verkkopeleihin, joissa kannustetaan pohtimaan kriittisesti vaikuttamiseen käytettyjä taktiikoita (25), videomateriaaleja tai muun tyyppistä sisältöä (26), ja ne olisi mahdollisuuksien mukaan toteutettava sovelluksina tavoitettavuuden helpottamiseksi.

iii.

Medialukutaitoa koskevia kampanjoita suunniteltaessa on suositeltavaa, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ottavat huomioon järjestelmäriskejä lisäävät erityiset narratiivit ja taktiikat, tekniikat ja menettelyt, joita todennäköisesti ilmenee ennen vaaleja, niiden aikana ja niiden jälkeen. Tässä olisi noudatettava lähestymistapaa, jossa riskinvähentämistoimenpiteet mukautetaan merkityksellisiin kansallisiin olosuhteisiin ja kohdeyleisöihin.

c)

Toimenpiteet, joilla käyttäjille tarjotaan enemmän kontekstuaalista tietoa sisällöstä ja tileistä, joiden kanssa he ovat tekemisissä. Esimerkkejä tästä ovat muun muassa seuraavat:

i.

Riippumattomien faktantarkistajien ja riippumattomien mediaorganisaatioiden faktantarkistustiimien antamat faktantarkistusmerkinnät tunnistetulle disinformaatiolle sekä ulkomaiseen tiedonmanipulointiin ja häirintään liittyvälle sisällölle. Faktantarkistuksen olisi katettava koko EU ja kaikki sen kielet. Tämä voidaan saavuttaa muun muassa vahvistamalla yhteistyötä paikallisten faktantarkistajien kanssa vaalien aikana, integroimalla ja esittelemällä vaaleihin liittyvää faktantarkistussisältöä sekä käyttämällä mekanismeja, jotka auttavat lisäämään niiden vaikutusta yleisöihin. Faktantarkistusmerkintöjen olisi oltava helposti saatavilla ja ne olisi kirjoitettava helposti ymmärrettävällä kielellä.

ii.

Kehotteet ja herätteet, joilla käyttäjiä kehotetaan lukemaan sisältö ja arvioimaan sen paikkansapitävyyttä ja lähdettä ennen sen jakamista.

iii.

Selkeät, näkyvät ja luotettavat merkinnät virallisista tileistä ja tileistä, jotka antavat paikkansapitävää tietoa vaaliprosessista, kuten vaaliviranomaisten tilit, sekä tieto siitä, millä perusteella varmennus tehdään. Kriteerit, joiden perusteella tili saa ”virallisen” merkinnän, olisi asetettava helposti saataville ja ilmoitettava helposti ymmärrettävällä kielellä, jotta tällaiset merkinnät eivät anna uskottavuutta tileille, jotka tekeytyvät virallisiksi tileiksi, kuten vaaliviranomaisten tileiksi.

iv.

Jäsenvaltioiden, kolmansien maiden ja kolmansien maiden määräysvallassa olevien yhteisöjen määräysvallassa olevien tai rahoittamien tilien selkeä, näkyvä ja luotettava merkitseminen.

v.

Välineet ja tiedot, joiden avulla käyttäjät voivat arvioida tietolähteiden luotettavuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi riippumattomien kolmansien osapuolten kehittämät luotettavuusmerkit, jotka kertovat lähteen rehellisyydestä läpinäkyvien menetelmien perusteella.

vi.

Muut välineet, joilla voidaan arvioida digitaalisen sisällön alkuperää, muokkaushistoriaa, aitoutta tai paikkansapitävyyttä. Niiden avulla käyttäjät voivat tarkistaa vaaleihin liittyvän sisällön aitouden tai tunnistaa sen alkuperän tai lähteen.

vii.

Otetaan käyttöön tehokkaita sisäisiä toimenpiteitä, joilla torjutaan edellä mainittujen menettelyjen ja välineiden väärinkäyttöä, erityisesti merkinnöillä varustettujen tilien ja sisällön todentamisprosessin väärinkäyttöä.

d)

Suosittelujärjestelmillä voi olla merkittävä rooli informaatioympäristön ja yleisen mielipiteen muokkaamisessa, kuten asetuksen (EU) 2022/2065 johdanto-osan 70, 84, 88 ja 94 kappaleessa sekä 34 artiklan 2 kohdassa todetaan. Jotta voidaan vähentää riskejä, joita tällaiset järjestelmät voivat aiheuttaa vaaliprosessien yhteydessä, erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi otettava huomioon seuraavat seikat:

i.

sen varmistaminen, että suosittelujärjestelmät suunnitellaan ja mukautetaan siten, että käyttäjät voivat tehdä mielekkäitä valintoja ja hallita syötteitään, ottaen asianmukaisesti huomioon tiedotusvälineiden monimuotoisuus ja moniarvoisuus;

ii.

sellaisten toimenpiteiden käyttöönotto, joilla vähennetään disinformaation näkyvyyttä vaalien yhteydessä selkeiden ja läpinäkyvien menetelmien perusteella ja jotka koskevat esimerkiksi harhaanjohtavaa sisältöä, joka on faktantarkistuksessa todettu valheelliseksi tai joka on peräisin tileiltä, joiden on toistuvasti todettu levittävän disinformaatiota;

iii.

sellaisten toimenpiteiden käyttöönotto, joilla rajoitetaan tekoälyn tuottaman harhauttavan, virheellisen tai harhaanjohtavan sisällön vahvistamista suosittelujärjestelmien kautta vaalien yhteydessä;

iv.

suosittelujärjestelmien toimivuuden ja vaikutusten säännöllinen arviointi ja vaaliprosesseihin liittyvien mahdollisten uusien riskien tai kysymysten käsittely muun muassa menettelytapoja, käytäntöjä ja algoritmeja päivittämällä ja parantamalla;

v.

sellaisten toimenpiteiden käyttöönotto, joilla suosittelujärjestelmien suunnittelusta ja toiminnasta tehdään läpinäkyvää erityisesti tiedotusvälineiden moniarvoisuutta ja sisällön monimuotoisuutta edistävien järjestelmien suunnittelussa käytettävän datan ja informaation osalta, jotta helpotetaan kolmansien osapuolten suorittamia tarkastuksia ja tutkimusta;

vi.

yhteistyö ulkopuolisten tahojen kanssa, jotta näitä järjestelmiä voidaan testata vihamielisillä hyökkäyksillä (adversarial testing) ja jotta voidaan toteuttaa red team -harjoituksia mahdollisten riskien, kuten vinoumista tai manipulointialttiudesta tai väärän tiedon, disinformaation, ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän tai muun haitallisen sisällön vahvistamisesta aiheutuvien riskien, tunnistamiseksi.

e)

Poliittinen mainonta. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kehotetaan valmistautumaan poliittisen mainonnan avoimuudesta ja kohdentamisesta annetun asetuksen (EU) 2024/900 (poliittista mainontaa koskeva asetus) voimaantuloon ja huolehtimaan erityisesti siitä, että ne ottavat huomioon syrjimättömyyttä koskevan säännöksen (5 artiklan 1 kohta), joka tulee voimaan 20 päivää sen jälkeen, kun asetus on julkaistu 20. maaliskuuta 2024. (27) Kaikki verkkoalustojen tarjoajat ovat vastuussa sen varmistamisesta, että tätä säännöstä noudatetaan. Asetuksessa poliittisella mainonnalla tarkoitetaan viestien laadintaa, sijoittelua, edistämistä, julkaisemista, näyttämistä tai levittämistä, kun toteuttajana on poliittinen toimija itse tai hänen edukseen tai puolestaan joku muu, lukuun ottamatta luonteeltaan puhtaasti yksityisiä tai puhtaasti kaupallisia viestejä; tai kun viesti on omiaan ja suunniteltu vaikuttamaan äänestyskäyttäytymiseen tai vaalien tai kansanäänestyksen tulokseen tai lainsäädäntö- tai sääntelyprosessiin EU:n tasolla tai kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kannustetaan ottamaan asetuksessa annetut määritelmät huomioon näitä suuntaviivoja soveltaessaan. Jos erittäin suuren verkkoalustan tai erittäin suuren verkossa toimivan hakukoneen tarjoaja tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa poliittisia mainoksia palveluunsa, komissio suosittelee, että asetuksen (EU) 2022/2065 26 artiklassa säädettyjä velvoitteita noudatettaessa ja poliittisen mainonnan avoimuutta ja kohdentamista koskevan tulevan asetuksen mukaisesti ne merkitään selkeällä, näkyvällä ja yksiselitteisellä tavalla ja reaaliaikaisesti, jotta käyttäjät ymmärtävät, että näytetty sisältö sisältää poliittista mainontaa. Lisäksi merkintöjen olisi säilyttävä näkyvillä, kun käyttäjät jakavat sisältöä samalla alustalla. Komissio suosittelee myös, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat sovittavat menettelytapansa poliittista mainontaa koskevan asetuksen mukaiseksi ennen sen voimaantuloa, mikä täydentää asetuksen (EU) 2022/2065 26 ja 39 artiklasta johtuvia oikeudellisia velvoitteita. Tämä koskee erityisesti seuraavia osa-alueita:

i.

Annetaan käyttäjille tietoja heidän näkemistään poliittisista mainoksista, kuten rahoittajan henkilöllisyys ja tarvittaessa taho, jonka määräysvallassa rahoittaja viime kädessä on; ajanjakso, jona poliittinen mainos on tarkoitus julkaista tai sitä on tarkoitus näyttää tai levittää; yhteenlasketut rahamäärät ja muiden sellaisten etujen yhteenlaskettu arvo, jotka poliittisen mainonnan palvelujen tarjoajat ovat saaneet; sekä merkitykselliset tiedot tärkeimmistä parametreista, joilla määritetään vastaanottaja, jolle mainos esitetään.

ii.

Ylläpidetään julkisesti saatavilla olevaa poliittisten mainosten rekisteriä, johon voidaan tehdä hakuja ja jota päivitetään mahdollisimman reaaliaikaisesti. Rekisterin on sisällettävä vähintään saavutettujen palvelun vastaanottajien kokonaismäärä ja tarvittaessa yhteismäärät eriteltynä jäsenvaltioittain mainoksen nimenomaisena kohteena olleen vastaanottajien ryhmän tai ryhmien osalta asetuksen (EU) 2022/2065 39 artiklan mukaisesti, ja siihen voi sisältyä myös esimerkiksi yhteenlasketut rahamäärät ja muiden sellaisten etujen yhteenlaskettu arvo, jotka mainonnan tarjoajat ovat saaneet, näyttökertojen määrä sekä maantieteelliset alueet, joilla mainos on esitetty.

iii.

Jos ne eivät salli poliittista mainontaa palveluissaan, niillä on oltava käytössään tehokkaat todentamisjärjestelmät ja niiden on toteutettava tarvittavat toimet sen varmistamiseksi, että päätös pannaan asianmukaisesti täytäntöön.

iv.

Varmistetaan, että käytössä on asianmukaiset menettelytavat ja järjestelmät, joilla estetään mainontajärjestelmien väärinkäyttö vaaliprosesseja koskevan harhaanjohtavan tiedon, disinformaation ja ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän levittämiseksi, mukaan lukien generatiivisen tekoälyn tuottama harhauttava sisältö.

f)

Vaikuttajat voivat vaikuttaa merkittävästi palvelun vastaanottajien äänestysvalintoihin, koska he osallistuvat yhä enemmän verkossa käytävään poliittiseen keskusteluun. Tältä osin erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi läpinäkyvyyden lisäämiseksi

i.

tarjottava toiminto, jonka avulla vaikuttajat voivat ilmoittaa, onko heidän tarjoamansa sisältö poliittista mainontaa tai sisältääkö se poliittista mainontaa, sekä poliittisen mainoksen rahoittajan henkilöllisyyden ja tarvittaessa tahon, jonka määräysvallassa rahoittaja viime kädessä on; ajanjakson, jona poliittinen mainos on tarkoitus julkaista tai sitä on tarkoitus näyttää tai levittää; yhteenlasketut rahamäärät ja muiden sellaisten etujen yhteenlasketun arvon, jotka poliittisen mainonnan palvelujen tarjoajat ovat saaneet; ajanjakson, jona mainosta näytetään, sekä merkitykselliset tiedot tärkeimmistä parametreista, joilla määritetään vastaanottaja, jolle mainos esitetään.

ii.

varmistettava selkeällä, näkyvällä ja yksiselitteisellä tavalla ja reaaliaikaisesti, muun muassa näkyvillä merkinnöillä, että palvelun muut vastaanottajat voivat tunnistaa, että tarjottu sisältö on vaikuttajan ilmoituksessa kuvattua poliittista mainontaa tai sisältää tällaista poliittista mainontaa.

g)

Disinformaatiosisällön rahoituksen tyrehdyttäminen. Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ottavat käyttöön kohdennettuja menettelytapoja ja järjestelmiä, joilla varmistetaan, että mainosten sijoittaminen ei tarjoa taloudellisia kannustimia sellaisen vaaliprosesseja koskevan disinformaation ja ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän tai vihamielisen, (väkivaltaisia) ääriliikkeitä edustavan tai radikalisoivan sisällön levittämiselle, joka voi vaikuttaa yksilöiden äänestysvalintoihin.

h)

Palvelujen luotettavuus. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi otettava käyttöön asianmukaiset menettelyt, joilla varmistetaan palvelun manipuloinnin nopea ja tehokas havaitseminen ja keskeyttäminen, jos ne ovat todenneet sen merkitykselliseksi järjestelmäriskiksi otettuaan huomioon parhaan käytettävissä olevan näytön. Ne voivat esimerkiksi sisällyttää ehtoihinsa erityisiä sääntöjä, joilla kielletään valetilien tai bottiverkkojen (joihin voi sisältyä automatisoituja, osittain automatisoituja tai ei-automatisoituja tilejä) luominen tai palvelun harhauttava käyttö.

i.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat kehittävät sääntöjään ja valvovat niiden noudattamista, jotta voidaan ehkäistä harhaanjohtamista, jossa hyödynnetään ehdokkaiksi tekeytymistä, manipuloidun mediasisällön harhauttavaa käyttöä, tekaistua sitoutuneisuutta, läpinäkymättömiä maksettuja viestejä tai vaikuttajien tekemää läpinäkymätöntä viestien edistämistä sekä sisällönluonnin tai käyttäytymisen vilpillistä koordinointia.

ii.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden eri tarjoajien asianomaiset ryhmät tekevät keskenään yhteistyötä tunnistaakseen yhteisiä uhkia ja torjuakseen yksilöiden äänestysvalintoihin mahdollisesti vaikuttavia alustat ylittäviä disinformaatiokampanjoita, ulkomaista tiedonmanipulointi- ja häirintätoimintaa ja vihamielistä, (väkivaltaisia) ääriliikkeitä edustavaa tai radikalisoivaa toimintaa sekä vihamielisten toimijoiden siirtymistä alustalta toiselle (ks. jakso 3.4 ”Yhteistyö kansallisten viranomaisten, riippumattomien asiantuntijoiden ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa”).

28.

Kun otetaan huomioon vaaliprosesseihin kohdistuvien järjestelmäriskien ymmärtämisen kehittyvä luonne, riskinvähentämistoimenpiteisiin olisi yhdistettävä niiden aiottujen ja mahdollisesti tahattomien vaikutusten tarkka ja kriittinen analysointi, testaaminen ja arviointi. Näin ollen tehokkaiden riskinvähentämistoimenpiteiden olisi perustuttava parhaaseen saatavilla olevaan tietoon ja tieteellisiin näkemyksiin. Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat suunnittelevat, arvioivat ja optimoivat ennakoivasti riskinvähentämistoimenpiteiden tehokkuutta mittaavia käsitteellisesti päteviä suorituskykymittareita esimerkiksi ominaisuuksia ja suunnittelua koskevien valintojen A/B-testauksen avulla. Näitä suorituskykymittareita olisi analysoitava osana tarjoajien riskinhallintakehystä, ja niillä olisi voitava mitata asiaankuuluvien riskinvähentämistoimenpiteiden onnistumista tiettyjen vaalien aikana. Mittareiden olisi oltava täsmällisiä, mitattavia, saavutettavia, realistisia ja aikasidonnaisia (SMART), ja niiden olisi oltava sekä laadullisia että määrällisiä.

3.2.2   Kolmansien osapuolten tekemät tarkastukset, tutkimus ja tietojen saatavuus

29.

Kolmansien osapuolten suorittamat riskinvähentämistoimenpiteitä koskevat tarkastukset ja tutkimus ovat tärkeitä ja auttavat erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia varmistamaan, että niiden toteuttamat toimenpiteet ovat tehokkaita ja että niissä noudatetaan perusoikeuksia ja demokraattisia periaatteita. Vakaa ja luotettava mahdollisuus saada tietoja kolmansien osapuolten tekemiä tarkastuksia varten on äärimmäisen tärkeää vaalien aikana, jotta voidaan varmistaa läpinäkyvyys, lisätä ymmärrystä ja edistää vaaleihin liittyvien riskinvähentämistoimenpiteiden kehittämistä. Komissio suosittelee, että asetuksen (EU) 2022/2065 40 artiklan mukaisten oikeudellisten velvoitteiden lisäksi erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat tarjoavat asiaankuuluville kolmansina osapuolina oleville sidosryhmille vapaan pääsyn tietoihin, jotta nämä voivat tutkia vaaliprosesseihin liittyviä riskejä. Kolmansille osapuolille olisi tarvittaessa tarjottava pääsy myös tietoihin, jotka eivät ole saatavilla erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden rajapinnoilla. Yleisesti ottaen suositellaan tapauskohtaisia yhteistyötoimia, joilla suunnitellaan ja tarvittaessa mukautetaan nopeasti vaaliprosesseihin liittyviä riskinvähentämistoimenpiteitä. Dokumentoitujen parhaiden käytäntöjen mukaisesti voidaan harkita eri toimenpiteitä tällaisen toiminnan toteuttamiseksi kolmansien osapuolten kanssa.

30.

Asetuksen (EU) 2022/2065 40 artiklan 12 kohdan noudattamiseksi käyttöön otettujen välineiden ja muiden tietoihin pääsyä koskevien menettelytapojen lisäksi näihin toimenpiteisiin voi sisältyä lisävälineitä ja räätälöityjä välineitä tai ominaisuuksia. Tällaisia ovat muun muassa sellaiset välineet ja ominaisuudet, joita tarvitaan tekoälymallien tutkimiseen ja tarkastamiseen, visuaaliset tulostaulut, olemassa oleviin välineisiin lisättävät tietopisteet tai erityisten tietojoukkojen tarjoaminen. Pääsy tällaisiin välineisiin tai ominaisuuksiin voitaisiin ulottaa asetuksen (EU) 2022/2065 40 artiklan mukaisten vaatimukset täyttävien tutkijoiden lisäksi myös laajemmalle kolmansien osapuolten joukolle.

31.

Poliittisen mainonnan osalta komissio suosittelee, että asianomaiset erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat varmistavat, että välineet ja sovellusrajapinnat (API), jotka mahdollistavat niiden poliittisen mainonnan rekisterejä koskevan tutkimuksen (28), ovat tarkoituksenmukaisia ja mahdollistavat merkityksellisen tutkimuksen disinformaatiosta, ulkomaisista tiedonmanipulointi- ja häirintäkampanjoista sekä vihamielisestä, (väkivaltaisia) ääriliikkeitä edustavasta tai radikalisoivasta sisällöstä, jota levitetään yksilöiden äänestysvalintoihin vaikuttamiseksi vaalien aikana, Euroopan parlamentin vaalit mukaan lukien, unionin oikeuden, myös henkilötietojen suojaa koskevan lainsäädännön, vaatimusten mukaisesti. Tähän olisi sisällyttävä joukko vähimmäistoimintoja ja hakukriteerejä, joiden avulla käyttäjät ja tutkijat voivat tehdä vaalien aikana räätälöityjä hakuja dataan mahdollisimman reaaliaikaisesti (esim. haut mainostajan tai ehdokkaan, vaalien, maantieteellisen alueen tai maan tai kielen perusteella).

32.

Komissio suosittelee, että asetuksen (EU) 2022/2065 42 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen raporttien toimittamisen lisäksi erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ovat yleisön suuntaan mahdollisimman avoimia vaaliprosesseihin liittyvien riskinvähentämistoimenpiteiden suunnittelusta, toiminnasta ja toteuttamisesta, jotta mahdollistetaan julkinen valvonta, joka puolestaan voi vaikuttaa tehokkaiden riskinvähentämistoimenpiteiden suunnitteluun. Vaalien aikana on erityisen tärkeää, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat osoittavat, että sisällön moderointipäätökset eivät vaikuta ehdokkaiden yhdenvertaisuuteen tai suosi tai edistä suhteettomasti tiettyjä (polarisoituneita) näkemyksiä edustavia ääniä.

3.2.3.   Perusoikeudet

33.

Asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan mukaiset riskinvähentämistoimenpiteet olisi toteutettava ottaen asianmukaisesti huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjassa vahvistettujen perusoikeuksien suojelu. Erityisesti olisi otettava huomioon oikeus sananvapauteen ja tiedonvälityksen vapauteen, mukaan lukien tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus. Kyseisen asetuksen johdanto-osan 47 kappaleen mukaisesti erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi otettava asianmukaisesti huomioon asiaan liittyvät kansainväliset ihmisoikeusnormit, kuten yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat Yhdistyneiden kansakuntien ohjaavat periaatteet. Riskinvähentämistoimenpiteitä suunniteltaessa ja toteutettaessa voidaan tarkastella myös asiaan liittyviä riippumattomia raportteja (29).

34.

Komissio suosittelee, että vaalien luotettavuuteen kohdistuvia järjestelmäriskejä vähennettäessä otetaan asianmukaisesti huomioon myös niiden toimenpiteiden vaikutukset, joilla pyritään torjumaan laitonta sisältöä – kuten julkista yllyttämistä väkivaltaan ja vihaan – siltä osin kuin tällainen laiton sisältö voi estää tai hiljentää erityisesti haavoittuvia ryhmiä tai vähemmistöjä edustavia ääniä demokraattisessa keskustelussa. Esimerkiksi rasismin eri muodot tai sukupuolittunut disinformaatio ja verkossa esiintyvä sukupuoleen perustuva väkivalta muun muassa väkivaltaisia ääriliikkeitä edustavan tai terroristisen ideologian tai hlbtiq-yhteisöön kohdistuvan ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän (30) yhteydessä voivat heikentää avointa, demokraattista vuoropuhelua ja keskustelua sekä lisätä sosiaalista jakautumista ja polarisoitumista. Tältä osin käytännesääntöjä verkossa esiintyvän laittoman vihapuheen torjumiseksi voidaan käyttää inspiraation lähteenä pohdittaessa sopivia toimia.

35.

Sen lisäksi, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ottavat riskinarvioinnin aikana työhönsä mukaan asianomaiset toimijat asetuksen (EU) 2022/2065 johdanto-osan 90 kappaleen mukaisesti, komissio suosittelee, että ne asettavat osana riskinarviointeja tehdyt perusoikeuksia koskevat vaikutustenarvioinnit kansalaisyhteiskunnan järjestöjen saataville. Nämä vaikutustenarvioinnit olisi asetettava erityisesti prosessin aikana kuultujen kansalaisyhteiskunnan järjestöjen saataville heti, kun ne on saatu valmiiksi, eli mahdollisesti aikaisemmin kuin kyseisen asetuksen 42 artiklan 4 kohdassa edellytetään. Tämä voisi tarjota mahdollisuuden rakentavaan avoimeen vuoropuheluun mahdollisista hyvistä käytännöistä ja parannuksista.

3.3.   Generatiiviseen tekoälyyn liittyvät riskinvähentämistoimenpiteet

36.

Generatiivisen tekoälyn alalla tapahtunut viimeaikainen teknologinen kehitys on mahdollistanut tekstin, kuvien, videoiden tai muun synteettisen sisällön luomiseen kykenevien tekoälyjärjestelmien kehittämisen ja laajan käytön. Tämä kehitys voi tuoda mukanaan monia uusia mahdollisuuksia, mutta se voi myös aiheuttaa erityisiä järjestelmäriskejä vaalien yhteydessä. Erityisen huomionarvoista on, että generatiivista tekoälyä voidaan väärinkäyttää äänestäjien harhaanjohtamiseen tai vaaliprosessien manipulointiin luomalla ja levittämällä epäaitoa, puolueellista tai harhaanjohtavaa synteettistä sisältöä (kuten tekstiä, ääntä, kuvia ja videoita) poliittisista toimijoista sekä valheellisia kuvauksia tapahtumista, vaalikyselyistä, konteksteista tai narratiiveista. Generatiiviset tekoälyjärjestelmät voivat tuottaa myös virheellistä, epäjohdonmukaista tai sepitettyä informaatiota (ns. ”hallusinaatiot”), joka vääristelee todellisuutta ja voi mahdollisesti johtaa äänestäjiä harhaan.

37.

Asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan 1 kohdan mukaisesti erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi arvioitava vaalien yhteydessä edellä mainittujen kaltaisia järjestelmäriskejä ja otettava käyttöön kohtuullisia, oikeasuhteisia ja tehokkaita riskinvähentämistoimenpiteitä, jotka on palvelun luonteen mukaan räätälöity vastaamaan sekä generatiivisen tekoälyn tuottaman sisällön luomiseen että levittämiseen liittyviä riskejä. Tekoälysäädöksessä ja tekoälysopimuksessa on jo nyt saatavilla parhaita käytäntöjä, joita voidaan hyödyntää asiaan liittyvissä riskinvähentämistoimenpiteissä. Erityisen merkityksellisiä tässä yhteydessä ovat tekoälysäädöksessä yleiskäyttöisten tekoälymallien, generatiivinen tekoäly mukaan lukien, tarjoajille asetetut velvoitteet, syväväärennösten (”deep fake”) merkitsemistä koskevat vaatimukset sekä generatiivisten tekoälyjärjestelmien tarjoajille asetettu vaatimus käyttää viimeisimmän kehityksen mukaisia teknisiä ratkaisuja sen varmistamiseksi, että generatiivisen tekoälyn avulla luotu sisältö merkitään koneluettavassa muodossa ja on havaittavissa sellaisena, mikä mahdollistaa sen, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voivat havaita sen. Komissio suosittelee, että tekoälysopimuksen mukaisesti erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat sovittavat menettelytapansa tekoälysäädöksen mukaisiksi ennen sen voimaantuloa.

38.

Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi sovellettava generatiiviseen tekoälyyn liittyviä riskinvähentämistoimenpiteitä siltä osin kuin ne ovat teknisesti toteuttamiskelpoisia, ottaen erityisesti huomioon tällaisten toimenpiteiden vaikutukset perusoikeuskirjassa suojattuihin perusoikeuksiin. Komissio myös suosittelee teollisuudenalojen välistä yhteistyötä generatiivista tekoälyä koskevien tehokkaiden riskinvähentämistoimenpiteiden kehittämiseksi edelleen tekoälysäädöksen mukaisesti laadittavien yleiskäyttöisiä tekoälymalleja ja tekoälyllä luodun sisällön läpinäkyvyyttä koskevien käytännesääntöjen puitteissa.

39.

Kun otetaan huomioon vaaliprosesseihin liittyvät erityiset todelliset ja ennakoitavissa olevat tunnistetut riskit, komissio suosittelee, että sellaiset erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat, joiden palveluja voidaan käyttää generatiivisen tekoälyn avulla tuotetun harhauttavan, puolueellisen, valheellisen tai harhaanjohtavan sisällön luomiseen, toteuttavat seuraavat riskinvähentämistoimenpiteet viimeisimmän kehityksen mukaisesti siltä osin kuin se on teknisesti toteutettavissa:

a)

varmistetaan, että generatiivisen tekoälyn avulla luotu sisältö ja muun tyyppiset synteettiset ja manipuloidut tietosisällöt ovat havaittavissa – erityisesti käyttämällä riittävän luotettavia, yhteentoimivia, tehokkaita ja vankkoja tekniikoita ja menetelmiä, kuten vesileimoja, metadatatunnisteita, salausmenetelmiä sisällön alkuperän ja aitouden osoittamiseksi, lokikirjanpitomenetelmiä, piiloleimoja tai tarpeen mukaan muita tekniikoita, ottaen huomioon olemassa olevat standardit. Tämä on erityisen tärkeää, kun on kyse ehdokkaita, poliitikkoja ja poliittisia puolueita koskevista generatiivisella tekoälyllä luoduista sisällöistä. Vesileimoja ja metadataa voidaan soveltaa myös sellaiseen sisältöön, joka perustuu alkujaan aitoon aineistoon (kuten videoihin, kuviin tai ääneen), jota on myöhemmin muutettu generatiivisen tekoälyn avulla;

b)

toteutetaan toimia sen varmistamiseksi, että tekoälyjärjestelmien tuottamat tiedot perustuvat vaalien yhteydessä mahdollisimman pitkälti luotettaviin lähteisiin, kuten asiaankuuluvilta vaaliviranomaisilta peräisin oleviin virallisiin tietoihin, ja että kaikki järjestelmän tekemät lainaukset tai viittaukset ulkoisiin lähteisiin ovat paikkansapitäviä eivätkä esitä lainattua sisältöä väärin, mikä rajoittaa ”hallusinaatioiden” vaikutuksia;

c)

varoitetaan käyttäjiä mahdollisista virheistä generatiivisten tekoälyjärjestelmien luomassa sisällössä ja kehotetaan heitä tutustumaan luotettaviin lähteisiin tällaisten tietojen todenperäisyyden tarkistamiseksi sekä otetaan käyttöön suojatoimia sellaisen väärän sisällön luomisen estämiseksi, joka voi erittäin todennäköisesti vaikuttaa käyttäjien käyttäytymiseen;

d)

toteutetaan ja dokumentoidaan erityisesti vaaliprosesseihin keskittyviä ”red teaming” -harjoituksia ja -testejä sekä sisäisten tiimien että ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa ennen generatiivisten tekoälyjärjestelmien julkistamista yleisölle ja toteutetaan julkistaminen porrastetusti, jotta tahattomia seurauksia voidaan hallita paremmin;

e)

määritetään asianmukaiset suorituskykymittarit, jotka liittyvät muun muassa turvallisuuteen ja vaalisisältöä koskeviin kysymyksiin annettujen vastausten faktuaaliseen paikkansapitävyyteen, ja seurataan jatkuvasti generatiivisten tekoälyjärjestelmien suorituskykyä ja toteutetaan tarvittaessa asianmukaiset toimet;

f)

integroidaan generatiivisiin tekoälyjärjestelmiin niiden turvallisuutta lisääviä suojamekanismeja, kuten kehotteiden luokittelijat, sisällön moderointi ja muut suodattimet, jotta voidaan havaita ja estää kehotteet, jotka ovat erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien vaaliprosesseja koskevien palveluehtojen vastaisia; toteutetaan muita asianmukaisia toimenpiteitä, joilla pyritään estämään generatiivisen tekoälyjärjestelmän väärinkäyttö laittomiin tarkoituksiin tai manipulaatio- ja disinformaatiotarkoituksiin vaaliprosessien yhteydessä;

g)

ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan osana tuotosta erityisesti tekstisisällön osalta syöttötietoina käytettyjen tietojen konkreettiset lähteet tai tarjotaan muita keinoja, joiden avulla käyttäjät voivat todentaa tietojen luotettavuuden ja asettaa tiedot paremmin asiayhteyteen.

40.

Kun otetaan huomioon vaaliprosesseihin liittyvät erityiset todelliset ja ennakoitavissa olevat tunnistetut riskit, komissio suosittelee, että sellaiset erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat, joiden palveluja voidaan käyttää generatiivisen tekoälyn avulla tuotetun harhauttavan, valheellisen tai harhaanjohtavan sisällön levittämiseen, harkitsevat seuraavia riskinvähentämistoimenpiteitä siltä osin kuin ne ovat teknisesti toteutettavissa viimeisimmän kehityksen mukaisesti:

a)

Mukautetaan ehtoja ja varmistetaan niiden täytäntöönpano, jotta vähennetään merkittävästi sellaisen generatiivisen tekoälyn luoman sisällön tavoittavuutta ja vaikutuksia, joka sisältää vaaliprosessia koskevaa disinformaatiota tai väärää tietoa esimerkiksi sääntöjenvastaisuuksista vaaleissa.

i.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat antavat selkeää julkista tietoa siitä, millä sisäisillä prosesseilla ja riskinvähentämistoimenpiteillä, kuten merkinnöillä tai sisällön sijoituksen alentamisella tai sen poistamisella, nämä politiikat pannaan täytäntöön.

ii.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat tekevät yhteistyötä ja jakavat tietoa tällaisesta harhauttavasta sisällöstä faktantarkistajien kanssa, jotta minimoidaan riski siitä, että sisältö amplifioituu muilla alustoilla.

b)

Merkitään selkeästi tai tehdään muulla tavoin erottuvaksi näkyvillä merkinnöillä synteettiset tai manipuloidut kuva-, ääni ja videosisällöt, jotka selvästi muistuttavat olemassa olevia henkilöitä, esineitä, paikkoja, tapahtumia tai muita tahoja tai kuvaavat todellisina tapahtumia, joita ei ole tapahtunut, tai esittävät tapahtumat väärin, ja jotka antavat henkilölle valheellisen vaikutelman siitä, että ne ovat aitoja tai totuudenmukaisia (eli syväväärennökset).

i.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat tarjoavat käyttäjille vakiomuotoisia ja helppokäyttöisiä rajapintoja ja välineitä merkintöjen lisäämiseksi tekoälyn tuottamaan sisältöön.

ii.

Komissio suosittelee, että merkitessään generatiivisen tekoälyn luomaa sisältöä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat käyttävät vaikuttavia merkintöjä, jotka käyttäjät tunnistavat helposti, ja kiinnittävät huomiota grafiikan, sijoittelun ja ajoituksen kaltaisiin näkökohtiin hyödyntäen tieteellistä tutkimusta merkintöjen vaikuttavuudesta (31). Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi myös testattava tällaisten merkintöjen vaikuttavuutta ennen julkaisemista ja mukautettava ja parannettava niitä saadun palautteen ja kokemuksen perusteella.

iii.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat varmistavat, että merkinnöillä varustetun generatiivisen tekoälyn luoman sisällön merkintä säilyy, kun alustan muut käyttäjät jakavat sen.

c)

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat mukauttavat mainontajärjestelmiään esimerkiksi tarjoamalla mainostajille mahdollisuuden merkitä selkeästi mainosten tai mainostettujen postausten sisältämän generatiivisen tekoälyn avulla luodun sisällön ja edellyttävät mainontapolitiikassaan, että tällaista merkintää käytetään, kun mainos sisältää generatiivisen tekoälyn luomaa sisältöä.

d)

Näiden käytäntöjen panemiseksi täytäntöön erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi mukautettava sisällönmoderointiprosessejaan ja algoritmisia järjestelmiään siten, että ne havaitsevat tekoälyn tuottaman tai manipuloidun sisällön vesileimojen, metadatatunnisteiden, sisällön alkuperän ja aitouden osoittamiseen käytettävien salausmenetelmien, lokikirjanpitomenetelmien, piiloleimojen tai muiden tekniikoiden avulla.

i.

Tässä yhteydessä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi tehtävä yhteistyötä generatiivisten tekoälyjärjestelmien tarjoajien kanssa ja sovellettava viimeisimmän kehityksen mukaisia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että tällaiset vesileimat, metadatatunnisteet, sisällön alkuperän ja aitouden osoittamiseen käytettävät salausmenetelmät, lokikirjanpitomenetelmät, piiloleimat tai muut tekniikat havaitaan luotettavasti ja tehokkaasti. On myös suositeltavaa, että ne tukevat uusia teknologisia innovaatioita tällaisten välineiden tehokkuuden ja yhteentoimivuuden parantamiseksi.

e)

Jaksossa 2 mainituissa medialukutaitotoimenpiteissä olisi keskityttävä myös generatiivisiin tekoälyjärjestelmiin ja esimerkiksi selitettävä, miten tämä teknologia toimii ja miten sitä voidaan käyttää väärin.

41.

Asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan 1 kohdassa säädetään, että kun erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat käsittelevät laillisia mutta haitallisia generatiivisen tekoälyn luoman sisällön muotoja, jotka voivat vaikuttaa äänestäjien käyttäytymiseen, niiden olisi kiinnitettävä erityistä huomiota mahdollisiin vaikutuksiin, joita niiden menettelytavoilla ja toimenpiteillä voi olla perusoikeuksiin, erityisesti sananvapauteen, mukaan lukien poliittinen ilmaisu, parodia ja satiiri. Tällainen perusoikeuksia koskeva vaikutustenarviointi on tehtävä erityisesti laadittaessa menettelytapoja, jotka liittyvät siihen, minkä tyypistä generatiivisen tekoälyn luomaa harhauttavaa sisältöä erittäin suuren verkkoalustan tai erittäin suuren verkossa toimivan hakukoneen tarjoaja ei salli palvelussaan ja poistaa sen sieltä.

42.

Koska tekoälyn luomaan sisältöön liittyy erityisiä riskejä, siihen olisi kohdistettava tehostettua valvontaa. Olisi muun muassa kehitettävä tapauskohtaisia välineitä ja teknologioita, joilla voidaan esimerkiksi tehdä tutkimusta vaaliprosesseihin liittyvien erityisriskien tunnistamiseksi ja ymmärtämiseksi. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kannustetaan harkitsemaan erityisten välineiden tarjoamista tutkijoille, jotta he saavat pääsyn tekoälyn tuottamaan sisältöön ja voivat tunnistaa ja analysoida sitä.

3.4.   Yhteistyö kansallisten viranomaisten, riippumattomien asiantuntijoiden ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa

43.

Osallistuminen vaalien luotettavuuden suojelemiseen edellyttää kansallisen, oikeudellisen, yhteiskunnallisen ja poliittisen kontekstin tuntemusta sekä oikea-aikaista reagointia reaaliaikaiseen kehitykseen, joka vaikuttaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoamien palvelujen aiheuttamiin riskeihin. Vaaleihin liittyvät prosessit ja organisaatiorakenteet vaihtelevat jäsenvaltioittain ja jopa vaalikohtaisesti. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi oltava tietoisia siitä, mikä on kulloisissakin vaaleissa sovellettava kansallinen vaalien hallintorakenne ja mikä on eri viranomaisten rooli. Kun erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat saavat hyvän käsityksen erityisistä kansallisista menettelyistä, kuten vaalikampanjakauden rajoittamisesta, ehdokkaiden virallisen nimeämisen ajoituksesta ja vaalikaranteeniajoista, ne voivat suunnitella riskinvähentämistoimenpiteitä ottaen huomioon asianomaisen jäsenvaltion erityispiirteet.

44.

Tätä varten komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat vaihtavat säännöllisesti ja tarvittaessa kiireellisesti tietoja toimivaltaisten kansallisten ja eurooppalaisten viranomaisten – mukaan lukien niiden kotijäsenvaltion digitaalisten palvelujen koordinaattori ja tarvittaessa toimivaltaiset alue- ja paikallisviranomaiset – ja tarpeen mukaan myös komission kanssa ja että niillä on yhteyspiste yhteydenpitoon näiden tahojen kanssa tiedonvaihdon helpottamiseksi.

45.

Tällaisen erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien ja toimivaltaisten kansallisten viranomaisten välisen vuorovaikutuksen tavoitteen olisi rajoituttava sellaisten tietojen jakamiseen, joita voidaan hyödyntää vaaliprosesseja koskevissa riskinarvioinneissa ja riskinvähentämistoimenpiteissä tai sellaisissa kansallisten viranomaisten toimissa, joita ne toteuttavat toimivaltansa puitteissa vaaliprosessien luotettavuuden suojelemiseksi. Asiaankuuluvat kansalliset viranomaiset voivat esimerkiksi antaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille äänestysprosessia koskevaa virallista tietoa, joka voidaan integroida niiden palveluihin, sekä mahdollisuuksien mukaan ja tarvittaessa myös vaaliprosessiin liittyviä mahdollisia riskejä koskevaa tietoa, jota voidaan hyödyntää erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien toteuttamissa riskinvähentämistoimenpiteissä. Vastaavasti tiedot riskeistä, joita erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat vähentävät palveluissaan, voivat olla merkityksellisiä sen työn kannalta, jota toimivaltaiset kansalliset viranomaiset tekevät vaaliprosessien luotettavuuden suojelemiseksi. Siltä osin kuin tällainen vuorovaikutus ei kuulu asetuksen (EU) 2022/2065 mukaisten avoimuusraportointivelvoitteiden soveltamisalaan komissio suosittelee, että kansalliset viranomaiset ja erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat raportoivat siitä avoimesti esimerkiksi julkisissa asiakirjoissa, joissa kansalliset viranomaiset arvioivat vaaliprosessia, tai osana asetuksen (EU) 2022/2065 mukaista avoimuusraportointia.

46.

Asetuksen (EU) 2022/2065 mukaisesti kuhunkin jäsenvaltioon nimetyt digitaalisten palvelujen koordinaattorit voivat toimia yhteyspisteinä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille, jos ei ole selvää, mikä kansallinen viranomainen on toimivaltainen kysymyksissä, jotka liittyvät vaaliprosesseihin liittyvien riskien vähentämiseen. Koska digitaalisten palvelujen koordinaattorit toimivat jäsenvaltioissa keskitettynä yhteyspisteenä kaikissa asetuksen (EU) 2022/2065 soveltamiseen liittyvissä kysymyksissä, komissio suosittelee, että digitaalisten palvelujen koordinaattorit otetaan mukaan erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien ja toimivaltaisten kansallisten viranomaisten väliseen vaaliprosessia koskevaan tiedonvaihtoon. Lisäksi komissio on suosittelut, että jäsenvaltiot vahvistavat kansallisia vaaliverkostojaan (32) ja helpottavat yhteistyötään asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa (33). Myös kansalliset vaaliverkostot voivat toimia asiaankuuluvina yhteyspisteinä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille.

47.

On suositeltavaa, että kansallisten viranomaisten kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat tekevät tiivistä yhteistyötä myös asiaankuuluvien valtiosta riippumattomien toimijoiden kanssa, koska tällaisilla toimijoilla on keskeinen rooli vaaliprosessien suojelemisessa. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voivat ennen vaaleja järjestää kokouksia ja luoda säännöllisen yhteydenpidon kanavia vaaliprosessien yhteydessä toimivien valtiosta riippumattomien toimijoiden (esimerkiksi akateemiset tutkijat, riippumattomat asiantuntijat, kansalaisyhteiskunnan järjestöt ja eri yhteisöjen edustajat) kanssa ja pyytää niitä jakamaan riippumatonta asiantuntemustaan, näkemyksiään ja havaintojaan, jotka voivat auttaa riskinvähentämistoimenpiteitä mahdollisesti edellyttävien riskien tunnistamisessa ja tällaisten toimenpiteiden kehittämisessä.

48.

Yhteydenpitokanavien muodostaminen vaalikampanjan aikana valtiosta riippumattomiin toimijoihin, kuten kampanjaorganisaatioihin ja vaalitarkkailijoihin, auttaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia ymmärtämään paremmin vaalien kontekstia, jolloin ne voivat reagoida nopeasti hätätilanteissa, suunnitella ja kalibroida riskinvähentämistoimenpiteitä ja ymmärtää paremmin, miten riskinvähentämistoimenpiteet toimivat paikallisessa kontekstissa. Disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen puitteissa perustettu vaaleja käsittelevä työryhmä – ja sen nopean toiminnan järjestelmä – on hyvä olemassa oleva esimerkki tällaisesta aktiivisesta sidosryhmäfoorumista, johon kuuluu valtiosta riippumattomia järjestöjä ja faktantarkistajia, joilla on merkittävää vaalikohtaista kokemusta. Myös eurooppalaisen digitaalisen median seurantafoorumin (EDMO) vaaleja käsittelevä työryhmä – joka koostuu riippumattomista faktantarkistajista, akateemisista tutkijoista ja medialukutaidon asiantuntijoista – sekä EDMO-keskukset eri puolilla EU:ta voivat antaa tähän tärkeän panoksen.

49.

Moniarvoisista lähteistä peräisin olevan luotettavan tiedon saatavuus on ratkaisevan tärkeää hyvin toimivien demokraattisten vaaliprosessien kannalta. Se takaa suojan paitsi ulkoiselta kaupalliselta ja poliittiselta sekaantumiselta myös erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien sisäisten prosessien mahdolliselta väärinkäytöltä, kuten ehdotetun eurooppalaisen medianvapaussäädöksen (34) 17 artiklassa todetaan. Toimittajat ja mediapalvelujen tarjoajat ovat keskeisessä asemassa tiedon keräämisessä ja käsittelyssä ja siitä raportoinnissa yleisölle, ja tämä rooli on entistäkin kriittisempi vaalien aikana. Riippumattomia uutismediapalvelujen tarjoajia ja organisaatioita, joilla on vakiintuneet sisäiset toimitukselliset standardit ja menettelyt, pidetään yleisesti luotettavina tietolähteinä. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi näin ollen tehtävä yhteistyötä riippumattomien mediaorganisaatioiden, sääntelyviranomaisten, kansalaisyhteiskunnan ja ruohonjuuritason järjestöjen, faktantarkistajien, tiedeyhteisön ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa koskien aloitteita, joilla parannetaan luotettavan tiedon tunnistamista ja käyttäjien mahdollisuutta saada luotettavista lähteistä peräisin olevaa, moniarvoista vaaleihin liittyvää uutismediasisältöä.

50.

Koska tällaisilla organisaatioilla on tärkeä rooli tietojen todenperäisyyden arvioinnissa, komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat tekevät yhteistyötä sellaisten riippumattomien faktantarkistusorganisaatioiden kanssa, jotka noudattavat korkeita menetelmiin, etiikkaan ja läpinäkyvyyteen liittyviä standardeja esimerkiksi kuulumalla Euroopan faktantarkistusstandardien verkostoon (European Fact-Checking Standards Network, EFCSN) ja noudattamalla sen standardeja (35). Komissio suosittelee, että tällainen yhteistyö on läpinäkyvää. Esimerkiksi jotkin disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen allekirjoittajat luettelevat ne faktantarkistusorganisaatiot, joiden kanssa ne ovat tehneet sopimuksia.

3.5.   Vaalien aikana

51.

Komissio suosittelee, että vaalien aikana, jolloin on käytössä nimenomaan vaaliprosesseihin liittyvien riskien vähentämiseen tarkoitettuja toimenpiteitä ja resursseja, erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat kiinnittävät erityistä huomiota riskinvähentämistoimenpiteisiin, joilla vähennetään sellaisten tapahtumien vaikutusta, joilla voi olla merkittävä vaikutus vaalitulokseen tai äänestysaktiivisuuteen.

52.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että käyttäjille tarjotaan pääsy virallisista lähteistä peräisin olevaan luotettavaan, oikea-aikaiseen ja ymmärrettävään tietoon äänestämistavoista sekä äänestysprosessista. Lisäksi olisi toteutettava jaksossa 3.3 mainittujen kaltaisia toimenpiteitä, joilla vähennetään vaikutuksiltaan merkittävien sisältöjen, kuten manipuloitujen kuvien, äänitallenteiden tai syväväärennösten, mahdollisesti aiheuttamia haittoja. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi myös varmistettava, että ne pystyvät reagoimaan nopeasti sellaiseen palvelunsa manipulointiin, jonka tarkoituksena on heikentää vaaliprosessia, sekä pyrkimyksiin käyttää disinformaatiota ja tiedon manipulointia äänestysaktiivisuuden pienentämiseksi.

53.

Alustalla tai sen ulkopuolella vaalien aikana ilmenevillä tapahtumilla voi olla nopeita ja suuria vaikutuksia vaalien luotettavuuteen tai yleiseen turvallisuuteen. Tämän vuoksi komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ottavat käyttöön sisäisen häiriötilanteiden hallintamekanismin, johon osallistuu myös ylempi johto, ja kartoittavat sidosryhmät, jotka osallistuvat häiriötilanteeseen vastaamiseen organisaation sisällä. Tästä menettelystä olisi sovittava ja se olisi otettava käyttöön ja testattava etukäteen muun muassa ”red teaming”-harjoitusten avulla, jotta sitä voidaan soveltaa nopeasti. Menettelyn on myös oltava johdonmukainen, toistettavissa ja tarkastettavissa, ja sen on tuotettava hyvin dokumentoituja päätöksiä ja tuotoksia, jotta erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voivat uudelleenarvioida toteuttamiaan vastatoimia merkittäviä vaikutuksia aiheuttaneiden tapahtumien jälkeen.

54.

Koska riskinvähentämistoimenpiteitä on voitava soveltaa nopeasti, komissio suosittelee lisäksi, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat tekevät yhteistyötä ja vaihtavat tietoja nopeasti ja tehokkaasti alustojen välillä ja sellaisten asiaankuuluvien valtiosta riippumattomien toimijoiden kanssa, joilla on vaalien kannalta merkityksellistä tietämystä ja asiantuntemusta; näitä toimijoita voivat olla muun muassa kansalaisyhteiskunnan järjestöistä, tiedeyhteisön edustajista ja tutkijoista sekä riippumattomista tiedotusvälineistä koostuvat sidosryhmät. Kun otetaan huomioon laittoman ja/tai haitallisen sisällön sekä disinformaation ja ulkomaisen tiedonmanipulointi- ja häirintätoiminnan alustat ylittävä luonne, yhteistyö, jota erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat tekevät keskenään merkityksellisten tietojen jakamiseksi, sekä niiden yhteistyö pienempien alustojen ja palvelujen kanssa ovat ratkaisevan tärkeitä näiden riskien vähentämiseksi tehokkaasti. Tämä auttaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia reagoimaan nopeammin esiin tuleviin ongelmiin ja häiriötilanteisiin, ymmärtämään paremmin kontekstia, mukauttamaan riskinvähentämistoimenpiteitään ja arvioimaan toteuttamiensa toimien vaikuttavuutta. Yhteistyön ja tietojenvaihdon tehokkuus on erityisen tärkeää tällaisten tapahtumien aikaherkkyyden vuoksi. Sen vuoksi sen olisi katettava erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien reaktiot ja merkityksellinen, kohtuullisessa ajassa annettu palaute yhteistyöhön osallistuville asiaankuuluville valtiosta riippumattomille toimijoille, jotta yhteistyön ja tietojenvaihdon toimivuutta ja vaikutuksia voidaan arvioida.

55.

Disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen allekirjoittajien perustama nopean toiminnan järjestelmä on hyvä esimerkki foorumista, jonka puitteissa voidaan tehdä yhteistyötä vaalien aikana ja jota voidaan hyödyntää alustojen sisäisissä häiriötilanteiden hallintamekanismeissa. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi yhdessä muiden allekirjoittajien kanssa luotava menettelyllinen kehys vaalien aikana tehtävää yhteistyötä ja koordinointia varten. Tähän olisi sisällyttävä myös mekanismi, jonka avulla voidaan antaa nopeasti palautetta, johon alustojen olisi reagoitava nopeasti, tehokkaasti ja asianmukaisesti.

56.

Ulkomaiseen tiedonmanipulointiin ja häirintään liittyviä uhkia koskevassa Euroopan ulkosuhdehallinnon toisessa raportissa (36) annetaan toinen esimerkki siitä, miten ulkomaiseen tiedonmanipulointiin ja häirintään sekä disinformaatioon reagointia koskeva työ voidaan organisoida. Raportissa esitetään ”reagointikehys”, jossa analyysi yhdistetään tehokkaasti näyttöön perustuviin vastatoimiin ja jossa korostetaan eri sidosryhmien välisen yhteistyön merkitystä. Mallia voitaisiin ottaa myös ulkomaista tiedonmanipulointia ja häirintää koskevan tiedonvaihto- ja analyysikeskuksen (Information Sharing and Analysis Center on Foreign Information Manipulation and Interference, FIMI-ISAC) (37) kaltaisista aloitteista. Kyseisen keskuksen tavoitteena on edistää perimmäisiä syitä, häiriötilanteita ja uhkia koskevien tietojen vaihtoa sekä kokemusten, tietämyksen ja analyysien jakamista kaikkien sidosryhmien välillä.

57.

Oikea-aikainen reagointi tapahtumiin on usein keskeistä. Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat harkitsevat ”seuraa aurinkoa” -mallia, jossa ympäri maailmaa sijaitsevat toimipisteet kattaisivat kaikki aikavyöhykkeet.

58.

Jotta erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voisivat reagoida oikea-aikaisesti, niiden olisi integroitava häiriötilanteiden hallintamekanismeihinsa mahdollinen yhteistyönsä vaaliviranomaisten ja asiaankuuluvien valtiosta riippumattomien toimijoiden kanssa.

3.6.   Vaalien jälkeen

59.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat toteuttavat vaalien jälkeen arvioinnin vaalien yhteydessä toteutettujen riskinvähentämistoimenpiteiden vaikuttavuudesta, jotta niitä voidaan tarvittaessa mukauttaa. Tällaisessa sisäisessä raportissa olisi arvioitava muun muassa sitä, täyttyivätkö sisäiset suorituskykymittarit ja muut arviointikriteerit ennen vaaleja, niiden aikana ja niiden jälkeen, sekä saatuja kokemuksia ja mahdollisia parannuskohteita.

60.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ottavat vaalien jälkeisessä arvioinnissaan huomioon riippumattomien tutkijoiden, kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ja riippumattomien faktantarkistajien palautteen erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden riskinvähentämistoimenpiteiden vaikutuksesta. Lisäksi erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voivat olla yhteydessä vakiintuneisiin riippumattomiin vaalitarkkailijaryhmiin, joilla voi olla annettavana tietoa niiden palvelujen käytöstä ja vaikutuksista vaalien yhteydessä.

61.

Vaalien jälkeiseen raporttiin olisi erityisesti sisällyttävä tiedot ehtojen rikkomisiin liittyvien reagointiaikojen keskiarvosta ja jakaumasta, käyttäjien ja valtiosta riippumattomien toimijoiden ilmoittamaan sisältöön liittyvien reagointiaikojen keskiarvosta ja jakaumasta, toimien kohteena olevan sisällön tavoittavuuden ja sitoutuneisuuden keskiarvosta ja jakaumasta, tiettyjen vaaleihin liittyvien menettelytapojen rikkomisten määrästä, tiedonmanipulointitapauksista sekä tiettyjen toimenpiteiden, kuten medialukutaitoa koskevien aloitteiden ja auktoritatiivisten aloitteiden, tavoittavuudesta. Komissio voi pyytää, että raportit toimitetaan sille luottamuksellisesti. (38)

62.

Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat julkaisevat vaalien jälkeisistä arviointiasiakirjoista julkisen version. Siihen olisi sisällyttävä tiedot erittäin suuren verkkoalustan tai erittäin suuren verkossa toimivan hakukoneen tarjoajan toteuttamista toimista ja mahdollisista häiriötilanteista sekä tiedot yhteistyöstä ja tietojenvaihdosta asiaankuuluvien valtiosta riippumattomien toimijoiden kanssa vaalikampanjan aikana. Tähän olisi sisällyttävä yksityiskohtaiset tiedot tällaisen yhteistyön puitteissa toteutetuista toimista sekä niiden tehokkuudesta ja oikea-aikaisuudesta. Tässä on tavoitteena myös kerätä julkista palautetta siitä, miten käytössä olevia riskinvähentämistoimenpiteitä voitaisiin parantaa tai miten onnistuneita toimenpiteitä voitaisiin jakaa muiden tarjoajien kanssa. Esimerkkinä vaaleihin liittyvästä raportoinnista on disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen allekirjoittajien kehittämä raportointimalli, jonka kautta ne raportoivat toteuttamistaan toimenpiteistä ja niiden vaikutusta kuvaavista mittareista ennen vaaleja ja niiden jälkeen.

3.7.   Erityisohjeet Euroopan parlamentin vaaleja varten

63.

Kuten demokratian puolustuspakettia koskevassa tiedonannossa (39) todetaan, tulevissa Euroopan parlamentin vaaleissa koetellaan demokraattisten prosessien häiriönsietokykyä tositilanteessa myös suhteessa hybridiuhkiin, joihin kuuluvat paitsi disinformaatio ja ulkomainen tiedonmanipulointi ja häirintä myös kyberhyökkäykset. Tällaisten uhkien ainutlaatuisen rajat ylittävän luonteen vuoksi on suositeltavaa, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat ottavat käyttöön vankkoja riskinvähentämistoimenpiteitä 6.–9. kesäkuuta 2024 pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja varten.

64.

Tämä tarkoittaa, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kehotetaan varmistamaan, että käytettävissä on riittävästi resursseja ja riskinvähentämistoimenpiteitä ja että ne jakautuvat tavalla, joka on oikeassa suhteessa riskinarviointeihin. Lisäksi olisi varmistettava, että saatavilla on asiaankuuluvaa kansallista asiantuntemusta kaikkialla EU:ssa – sekä EU:n että jäsenvaltioiden tasolla.

65.

Euroopan parlamentin vaaleille ei ole määritelty ennalta kampanja-aikaa. Tämä tarkoittaa, että vaalikampanjat voivat alkaa ja päättyä eri aikoina eri jäsenvaltioissa. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kannustetaan ottamaan tämä huomioon suunnitellessaan riskinvähentämistoimenpiteitä Euroopan parlamentin vaaleja varten ja tekemään yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa vaaleihin valmistauduttaessa.

66.

Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien olisi myös otettava huomioon näiden vaalien ainutlaatuinen rajat ylittävä ja eurooppalainen ulottuvuus kohdentaessaan asianmukaisia riskinvähentämisresursseja. Kampanjointi ei ole pelkästään kansallista, ja keskustelua käydään myös rajojen yli. Komissio suosittelee, että erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat luovat ennen vaaleja yhteyksiä asiaankuuluvien kansallisten viranomaisten lisäksi myös EU:n tason viranomaisiin. Euroopan parlamentilla on keskeinen rooli EU-vaaleissa, ja sen olisi oltava erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien keskeinen keskustelukumppani vaalien edellä. EU:n laajuiset disinformaation ja ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän, vaalien ja kyberturvallisuuden alojen kansallisten asiantuntijoiden verkostot, kuten EU:n nopea hälytysjärjestelmä, eurooppalainen vaaliyhteistyöverkosto sekä verkko- ja tietoturva-alan yhteistyöryhmä, voivat olla erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajille hyödyllisiä, jos vaalien aikana tapahtuu nopeaa reagointia ja riskinvähentämistoimenpiteiden käyttöönottoa edellyttäviä rajat ylittäviä häiriötilanteita, kyberhäiriötilanteet mukaan lukien.

67.

Asianmukainen yhteistyö näiden alojen välillä olisi varmistettava sellaisissa riskinvähentämistoimenpiteissä, joissa on mahdollisesti otettava huomioon demokraattisten prosessien horjuttamiseen tai niiden luotettavuuden heikentämiseen tähtääviä, luonteeltaan erilaisia mutta toisiinsa liittyviä uhkia. Kyberympäristöä hyväksi käyttävän disinformaation ja ulkomaisen tiedonmanipulointi- ja häirintätoiminnan tapauksessa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kannustetaan luomaan riittävät yhteydet kansallisiin kyberturvallisuusviranomaisiin; jos tällainen toiminta koskee koko EU:ta tai EU:n toimielimiä, elimiä ja virastoja, olisi harkittava yhteyksien muodostamista EU:n kyberturvallisuusvirastoon (ENISA) ja unionin toimielinten, elinten, toimistojen ja virastojen kyberturvallisuuspalveluun (CERT-EU) (40). Samoin kuin ehdotettiin kansallisten vaalien osalta, komissio suosittelee lisäksi yhteyksien luomista ja yhteydenpidon mahdollistamista ennen Euroopan parlamentin vaaleja niin Euroopan parlamentin hallinnon kuin Euroopan tason poliittisten puolueidenkin kanssa.

68.

Niiden erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien, jotka ovat allekirjoittaneet disinformaatiota koskevat käytännesäännöt, olisi sitouduttava täysimääräisesti Euroopan parlamentin vaaleihin liittyvään työhön muun muassa osallistumalla tehokkaasti nopean toiminnan järjestelmään ja palautemekanismiin, joka sisältää asianmukaiset ja oikea-aikaiset jatkotoimet. Niiden olisi myös ennen vaaleja ja niiden jälkeen raportoitava kohdennetusti toimenpiteistä, joita ne ovat toteuttaneet Euroopan parlamentin vaaleihin liittyvän disinformaation, tiedon manipuloinnin sekä ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän leviämisen vähentämiseksi, mukaan lukien toimenpiteiden vaikutusta kuvaavat mittarit (sitoumusten 37.2 ja 42 mukaisesti). Niiden pitäisi vaalien jälkeen arvioida – faktantarkistajien ja kansalaisyhteiskunnan allekirjoittajien palautteen perusteella – saatuja kokemuksia sekä yhteistyön tehokkuutta ja oikea-aikaisuutta, jotta järjestelmän tehokkuutta voidaan parantaa tulevia vaaleja varten.

69.

Vaalien jälkeistä arviointia koskeva jakso 3.6 kattaa myös Euroopan parlamentin vaalit, ja arvioinnissa olisi otettava huomioon näiden vaalien erityisluonne.

70.

Jotta erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajat voivat räätälöidä riskinvähentämistoimenpiteensä Euroopan parlamentin vaaleja varten, komissio suosittelee, että ne luovat yhteyksiä ja tekevät yhteistyötä erityisesti eurooppalaisen digitaalisen median seurantafoorumin (EDMO) Euroopan parlamentin vaaleja käsittelevän työryhmän kanssa. Tämä työryhmä laatii Euroopan parlamentin vuoden 2024 vaalien yhteydessä raportteja ja säännöllisiä päivityksiä disinformaatioon liittyvistä tärkeimmistä suuntauksista, haasteista ja ilmiöistä. Näitä olisi hyödynnettävä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien toimissa ja riskinvähentämistoimenpiteissä.

4.   SEURAAVAT VAIHEET JA PÄÄTELMÄT

71.

Komissio on sitoutunut panemaan asetuksen (EU) 2022/2065 määrätietoisesti täytäntöön myös vaalien osalta. Nämä suuntaviivat auttavat erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia soveltamaan kyseisen asetuksen 35 artiklaa erityisesti siltä osin kuin on kyse niiden palvelusta tai sen käytöstä aiheutuvien vaaliprosesseihin liittyvien järjestelmäriskien arvioinnista ja vähentämisestä. Ottaen huomioon lukuisat tulevat vaalit, myös Euroopan parlamentin vaalit, komissio kannustaa voimakkaasti erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia panemaan nämä suuntaviivat täytäntöön nopeasti ja kattavasti ja on tyytyväinen tutkijoiden ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen arviointeihin erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien EU:ssa toteuttamien riskinvähentämistoimenpiteiden vaikuttavuudesta.

72.

Kun otetaan huomioon erityisesti asetuksen (EU) 2022/2065 täytäntöönpanon varhainen vaihe ja vaaliprosesseihin liittyvien järjestelmäriskien erityisluonne, komissio on valmis tekemään yhteistyötä erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien kanssa niiden palvelujen suunnittelun ja toiminnan sekä niihin liittyvien järjestelmien osalta, jotta voidaan varmistaa, ettei vaaliprosesseille aiheudu haittaa EU:ssa.

73.

Tässä yhteydessä komissio voi auttaa helpottamaan erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien vapaaehtoisesti käyttöönottamien riskinvähentämistoimenpiteiden säännöllistä arviointia. Tämä voitaisiin toteuttaa tekemällä yksittäisiä vaaleja koskevia ennakko- ja jälkiarviointeja. Komission tässä yhteydessä antama palaute perustuisi erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien toimittamiin tietoihin, eikä se muodostaisi kattavaa arviointia niiden toteuttamista vaatimustenmukaisuustoimenpiteistä. Näin ollen se ei rajoita asetuksen (EU) 2022/2065 mukaisia komission tutkinta- ja täytäntöönpanovaltuuksia.

74.

Asetuksen (EU) 2022/2065 64 artiklan mukaisesti komissio jatkaa systeemisiin ja esiin nouseviin kysymyksiin liittyvän asiantuntemuksen ja valmiuksien kehittämistä kaikkialla EU:ssa. Erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajilta saatavat tiedot ovat tältä osin ratkaisevan tärkeitä. Komissio odottaa tällaisten palvelujen tarjoajien tekevän kanssaan yhteistyötä asetuksen (EU) 2022/2065 täytäntöönpanon yhteydessä vaalien luotettavuuteen liittyvää valmiutta koskevien vuoropuheluiden ja muiden asetuksen (EU) 2022/2065 täytäntöönpanosta vastaavien komission yksiköiden tätä tarkoitusta varten perustamien yhteistyörakenteiden puitteissa, jotta ne voivat vastata nopeasti kiireellisiin tietopyyntöihin, jotka koskevat erityisesti sellaisia esiin nousevia kysymyksiä ja tapahtumia, joilla voi olla merkittävä vaikutus vaalitulokseen tai äänestysaktiivisuuteen. Tämä ei estä osallistumasta mahdollisiin muihin vakiintuneisiin yhteistyömekanismeihin tai -pöytäkirjoihin.

75.

Kuten jaksossa 1.1 tarkemmin kuvataan, näissä suuntaviivoissa yksilöidyt riskinvähentämistoimenpiteet perustuvat erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien kanssa aiemmin käytyihin vaalien luotettavuuteen liittyvää valmiutta koskeviin vuoropuheluihin, disinformaatiota koskevista käytännesäännöistä ja ulkomaisen tiedonmanipuloinnin ja häirinnän torjuntavälineistöstä saatuihin kokemuksiin, valmistelevaan kuulemiseen, erilaisiin pyöreän pöydän keskusteluihin ja digitaalisten palvelujen koordinaattoreilta saatuihin tietoihin. Näissä suuntaviivoissa esitettyjä toimenpiteitä voidaan näin ollen pitää tämän hetken parhaina käytäntöinä.

76.

Näiden ohjeiden tavoitteena on auttaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia noudattamaan asetuksen (EU) 2022/2065 35 artiklan mukaisia velvoitteitaan, mutta komission ymmärrys kyseisen asetuksen 35 artiklan tulkintaan ja täytäntöönpanoon liittyvistä kysymyksistä saattaa kehittyä kokemuksen myötä.

77.

Lisäksi erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien nopeasti kehittyvä toimintaympäristö sekä vihamielisten toimijoiden jatkuvasti muuttuvat taktiikat edellyttävät toimien jatkuvaa päivittämistä ja mukauttamista alati muuttuviin ja esiin nouseviin haasteisiin vastaamiseksi. Sitten, kun komissio ja Euroopan digitaalisten palvelujen lautakunta ovat arvioineet disinformaatiota koskevat käytännesäännöt, ne on lisäksi tarkoitus muuntaa toimintasäännöiksi, mikä sitoo ne asetuksen (EU) 2022/2065 oikeudelliseen kehykseen. Tässä yhteydessä komissio odottaa allekirjoittajien jatkavan disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen mukaisten disinformaatiota koskevien sitoumustensa täytäntöönpanoa. Tulevina kuukausina on myös tulossa voimaan muita EU:n säädöksiä, erityisesti poliittista mainontaa koskeva asetus ja tekoälysäädös (jonka merkityksellinen sisältö on otettu huomioon näissä suuntaviivoissa erityisesti silloin, kun se muodostaa jo nyt parhaan käytännön tietyllä alalla). Ne täydentävät tätä asetusta näiden suuntaviivojen aiheen kannalta merkityksellisillä erityissäännöillä.

78.

Komissio voi tarkistaa näitä suuntaviivoja saatujen käytännön kokemusten sekä alan teknologisen, yhteiskunnallisen ja sääntelyyn liittyvän kehityksen valossa. Komissio voi tällaisen tarkistamisen aikana päättää peruuttaa tämän tiedonannon tai muuttaa sitä. Komissio kannustaa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia, digitaalisten palvelujen koordinaattoreita, tutkimusyhteisöä ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjä antamaan panoksensa tähän prosessiin.

(1)  Digipalvelusäädöksen 33 artiklan mukaan nämä ovat komission nimeämiä palveluntarjoajia, joiden Euroopan unionissa (EU) olevien palvelun aktiivisten vastaanottajien kuukausittainen keskimäärä on vähintään 45 miljoonaa.

(2)  Digipalvelusäädöksen 34 artiklan 1 kohdan c alakohta.

(3)  Tekoäly, joka pystyy tuottamaan tekstiä, kuvia tai muuta mediasisältöä generatiivisia malleja käyttäen.

(4)   EU:lta uudet säännöt poliittisen mainonnan avoimuudesta ja kohdentamisesta – Consilium (europa.eu)

(5)   https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/commission-welcomes-political-agreement-artificial-intelligence-act

(6)   https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/ai-pact

(7)  Komissio järjesti vaalien aikaan tapauskohtaisia tapaamisia erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajien kanssa sekä kahdenvälisesti että kansallisten viranomaisten läsnä ollessa kerätäkseen tietoa olemassa olevista käytännöistä ja käytössä olevista tapauskohtaisista menettelytavoista, joilla käsitellään vaaleihin liittyviä riskejä.

(8)  Kuulemiseen saatiin 77 vastausta, joiden yhteenveto on saatavissa seuraavassa asiakirjassa: Public consultation on draft guidelines for Providers of Very Large Online Platforms (VLOPs) and Very Large Online Search Engines (VLOSEs) on the Mitigation of Systemic Risks for Electoral Processes: A summary and analysis of responses.

(9)   https://disinfocode.eu/fi/johdanto-kaytannesaantoihin/

(10)   https://www.eeas.europa.eu/eeas/2nd-eeas-report-foreign-information-manipulation-and-interference-threats_en

(11)   https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/new-push-european-democracy/protecting-democracy_fi

(12)   https://commission.europa.eu/publications/reinforcing-democracy-and-integrity-elections-all-documents_en

(13)   https://commission.europa.eu/publications/defence-democracy_en

(14)   https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/eu-citizenship-and-democracy/democracy-and-electoral-rights/european-cooperation-network-elections_en

(15)   https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32023H2829

(16)   https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A52023DC0630

(17)   The Council of Europe Electoral Cycle - Elections (coe.int)

(18)  Tähän sisältyy Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus).

(19)   https://cmpf.eui.eu/media-pluralism-monitor/

(20)  Ks. jakso 3.4. ”Yhteistyö kansallisten viranomaisten, riippumattomien asiantuntijoiden ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa”.

(21)   EEAS-2nd-Report on FIMI Threats-January-2024_0.pdf (europa.eu)

(22)   Democracy By Design – Accountable Tech

(23)   Elections Program — Integrity Institute

(24)   DSA: New Risk Assessments To Protect Civic Discourse and Electoral Processes liberties.eu

(25)  Traberg, C. S., Roozenbeek, J., & van der Linden, S. (2022). Psychological Inoculation against Misinformation: Current Evidence and Future Directions. The Annals of the American Academy of Political and Social Science, 700(1), 136-151. https://doi.org/10.1177/00027162221087936

(26)  Jon Roozenbeek et al., Psychological inoculation improves resilience against misinformation on social media. Sci. Adv. 8,eabo6254(2022).DOI:10.1126/sciadv.abo6254

(27)   https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=OJ:L_202400900&pk_campaign=todays_OJ&pk_source=EURLEX&pk_medium=X&pk_keyword=trasparency_of_political_advertising&pk_content=regulation&pk_cid=EURLEX_todaysOJ Asetuksen 3 artiklaa ja 5 artiklan 1 kohtaa sovelletaan sen voimaantulopäivästä 9. huhtikuuta 2024. Muilta osin asetusta sovelletaan 9 päivästä lokakuuta 2025.

(28)  Ks. 3.2.1 kohdan e alakohdassa oleva suositus, jossa erittäin suurten verkkoalustojen ja erittäin suurten verkossa toimivien hakukoneiden tarjoajia kehotetaan sovittamaan menettelytapansa poliittista mainontaa koskevan asetuksen mukaisiksi ennen asetuksen voimaantuloa.

(29)  Esimerkkejä ovat muun muassa seuraavat: Access Now ja European Center for Not-for-Profit Law, “Towards meaningful fundamental rights impact assessments under the DSA”; Tanskan ihmisoikeusinstituutti, Guidance on Human Rights Impact Assessment of Digital Activities; Julian Jaursch, Josefine Bahro, Asha Allen, Claire Pershan ja Katarzyna Szymielewicz, DSA risk mitigation: Current Practices, ideas and open questions.

(30)   FIMI targeting LGBTIQ+ people: Well-informed analysis to protect human rights and diversity | EUH (europa.eu)

(31)  Ks. esimerkiksi Tom Dobber, Sanne Kruikemeier, Fabio Votta, Natali Helberger & Ellen P. Goodman (2023), The effect of traffic light veracity labels on perceptions of political advertising source and message credibility on social media, Journal of Information Technology & Politics.

(32)   https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32018H0234

(33)  Komission suositus (EU) 2023/2829, annettu 12 päivänä joulukuuta 2023, osallistavista ja kestävistä vaaliprosesseista unionissa sekä Euroopan parlamentin vaalien eurooppalaisen luonteen korostamisesta ja vaalimenettelyn tehostamisesta.

(34)   Hyväksytyt tekstit – Eurooppalainen medianvapaussäädös – Keskiviikko 13. maaliskuuta 2024 (europa.eu)

(35)   EFCSN | European Fact-Checking Standards Network Project – European Fact-Checking Standards Network Project

(36)   EEAS-2nd-Report on FIMI Threats-January-2024_0.pdf (europa.eu)

(37)   https://fimi-isac.org/

(38)  Digipalvelusäädöksen 84 artikla.

(39)  COM(2023) 630 final. Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, ”Demokratian puolustaminen”.

(40)   https://cert.europa.eu/


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3014/oj

ISSN 1977-1053 (electronic edition)