EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D02814

BESLUT AV EUROPAPARLAMENTETS PRESIDIUM av den 11 september 2023 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets ledamotsstadga och om upphävande av beslutet av Europaparlamentets presidium av den 9 juli 2008

EUT C, C/2024/2814, 26.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2814/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document Date of entry into force unknown (pending notification) or not yet in force.

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2814/oj

European flag

Europeiska unionens
officiella tidning

SV

C-serien


C/2024/2814

26.4.2024

BESLUT AV EUROPAPARLAMENTETS PRESIDIUM

av den 11 september 2023

om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets ledamotsstadga och om upphävande av beslutet av Europaparlamentets presidium av den 9 juli 2008

(C/2024/2814)

EUROPAPARLAMENTETS PRESIDIUM HAR FATTAT DETTA BESLUT,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 223.2,

med beaktande av Europaparlamentets ledamotsstadga (1),

med beaktande av artikel 25 i Europaparlamentets arbetsordning,

och av följande skäl:

(1)

I Europaparlamentets ledamotsstadga (ledamotsstadgan) fastställs regler och allmänna villkor för utövandet av uppdraget som ledamot av Europaparlamentet (ledamot). Utöver bestämmelser om den institutionella aspekten av ledamöternas rättigheter, fastställs i ledamotsstadgan enhetliga ekonomiska villkor som ska gälla för ledamöterna under deras mandat och efter det att de avslutat sina uppdrag i parlamentet. Presidiet har exklusiv behörighet när det gäller genomförandet av ledamotsstadgans ekonomiska bestämmelser.

(2)

Dessa tillämpningsföreskrifter syftar till att komplettera ledamotsstadgan, inte enbart då det i ledamotsstadgan uttryckligen anges att det är parlamentet som ska fastställa villkoren för genomförandet, utan även då detta genomförande kräver att tillämpningsföreskrifter fastställs på förhand.

(3)

Tillämpningsföreskrifterna ersätter även bestämmelserna för kostnadsersättning och andra ersättningar till Europaparlamentets ledamöter (bestämmelserna för kostnadsersättning), som upphävdes samma dag som ledamotsstadgan trädde i kraft.

(4)

När det gäller ersättning för sjukvårdskostnader beslutades det, delvis för att minska de administrativa kostnaderna, att det system som gäller för domare vid Europeiska unionens domstol och för Europeiska kommissionens ledamöter (kommissionen) ska användas, i synnerhet genom användning av avräkningskontoren inom det gemensamma sjukförsäkringssystemet, på ett sätt som är förenligt med de särskilda villkor som anges i ledamotsstadgan.

(5)

För ersättning av utgifter i samband med utövandet av mandatet, inklusive resekostnader, baseras dessa tillämpningsföreskrifter på de regler som presidiet antog den 28 maj 2003 och som fastställer principen att ersättning ska betalas för faktiska kostnader. Enligt de reglerna, och i enlighet med rättspraxis, ersätts dock fortfarande en viss del av ledamöternas utgifter i samband med mandatens utövande i form av ett engångsbelopp.

(6)

När det gäller Europaparlamentets åtagande att stå för de faktiska kostnader som ledamöterna har för att anställa personliga medarbetare bör tydliga regler fastställas för anställning av assistenter som arbetar i de medlemsstater där ledamöterna valts. Till exempel måste dessa assistenters avtal utan undantag förvaltas av betalningsombud. Dessutom måste vederbörlig hänsyn tas till den rättsliga statusen hos de ackrediterade assistenterna, vilka är föremål för särskilda rättsliga arrangemang som antas på grundval av artikel 336 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), särskilt anställningsvillkoren för övriga anställda vid Europeiska unionen. Mot bakgrund av Europaparlamentets resolution av den 22 april 2008 är det lämpligt att förbjuda finansiering av avtal som ledamöterna ingår med familjemedlemmar.

(7)

Vidare bör övergångsbestämmelser säkerställa att de personer som åtnjuter vissa förmåner enligt bestämmelserna för kostnadsersättning fortsätter att åtnjuta dessa, i enlighet med principen om berättigade förväntningar. Pensionsrättigheter som förvärvats enligt bestämmelserna för kostnadsersättning före ledamotsstadgans ikraftträdande måste också garanteras. Dessutom bör vederbörlig hänsyn tas till de specifika arrangemang som tillämpas på ledamöter som, under en övergångsperiod och avseende de ekonomiska villkoren för utövandet av mandatet, omfattas av det befintliga nationella systemet i den medlemsstat där de blivit valda, enligt artikel 25 eller 29 i ledamotsstadgan.

(8)

Presidiets beslut av den 19 maj och den 9 juli 2008 om antagande av tillämpningsföreskrifterna för Europaparlamentets ledamotsstadga (2) har ändrats väsentligt flera gånger. Efter femton års tillämpning bör ytterligare ändringar göras för att underlätta kontakterna mellan ledamöterna och parlamentets förvaltning, säkerställa en sund ekonomisk förvaltning av de medel som ställs till ledamöternas förfogande, förbättra insynen och ansvarsskyldigheten och säkerställa principen om det parlamentariska mandatets oberoende. Av tydlighetsskäl bör presidiets beslut av den 19 maj och den 9 juli 2008 upphävas och ersättas med en ny akt som införlivar alla ändringar. Denna nya akt bör träda i kraft den första dagen i den sammanträdesperiod som följer på valet till Europaparlamentet 2024.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

AVDELNING I

UTÖVANDE AV MANDATET SOM PARLAMENTSLEDAMOT

Kapitel 1

Ledamotsarvode

Artikel 1

Rätt till arvode

Parlamentets ledamöter (ledamöterna) har rätt till det arvode som föreskrivs i artikel 10 i Europaparlamentets ledamotsstadga (ledamotsstadgan), räknat från den dag de tillträder sitt mandat till och med sista dagen i den månad då deras mandat löper ut.

Artikel 2

Regler för att undvika dubbelarvoden

1.   Det arvode som en ledamot får för utövande av ett mandat i ett annat parlament samtidigt med ett mandat i Europaparlamentet ska räknas av från det arvode som föreskrivs i artikel 10 i ledamotsstadgan.

2.   I denna artikel avses med ”ett annat parlament” ett parlament med lagstiftningsbehörighet som är etablerat i en medlemsstat och på vilket artikel 7.2 i akten om allmänna direkta val (3) av ledamöter i Europaparlamentet inte ska tillämpas.

3.   Beräkningarna utförs på grundval av vart och ett av de två arvodena före skatt.

4.   Ledamöterna ska i sin förklaring om ekonomiska intressen redogöra för mandat de utövar i den mening som avses i punkt 1 ovan och för varje form av arvode de erhåller för detta.

Kapitel 2

Sjukvårdskostnader

Artikel 3

Förmånstagare och villkor för ersättning

1.   Enligt artikel 18 i ledamotsstadgan, och med tillämpning, i tillämpliga delar, av de gemensamma reglerna om sjukförsäkring för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna (4) (reglerna för det gemensamma sjukförsäkringssystemet), och de allmänna genomförandebestämmelserna för dessa regler (5), har följande personer rätt till ersättning för två tredjedelar av kostnaderna i samband med sjukdom, graviditet eller barnafödande:

a)

Ledamöter och före detta ledamöter som erhåller en övergångsersättning enligt artikel 13 i ledamotsstadgan eller en pension enligt artiklarna 14 och 15 i ledamotsstadgan, för egna utgifter och för utgifter

i)

för make eller maka eller, om villkoret i artikel 62.2 i dessa tillämpningsföreskrifter är uppfyllt, för deras erkända partner, liksom

ii)

för deras underhållsberättigade barn enligt definitionen i artikel 62.3 i dessa tillämpningsföreskrifter, till dess att dessa barn fyller 21 år eller, om de är under skol- eller yrkesutbildning på heltid, senast då de fyller 25 år, eller på obestämd tid om de har en allvarlig sjukdom eller en funktionsnedsättning som förhindrar dem att försörja sig själva,

under förutsättning att makan eller maken, den erkända partnern eller det underhållsberättigade barnet inte är berättigade till förmåner av samma art och på samma nivå som ledamoten eller den före detta ledamoten enligt någon annan bestämmelse i lagar eller författningar.

b)

Efterlevande med rätt till efterlevandepension enligt artikel 17 i ledamotsstadgan.

De personer som avses i led a och b i denna punkt har rätt att välja läkare och sjukvårdsinrättning enligt artikel 19.1 i reglerna för det gemensamma sjukförsäkringssystemet.

2.   För de personer som avses i punkt 1 a och b i denna artikel, när artikel 24.2 i de gemensamma reglerna för det gemensamma sjukförsäkringssystemet är tillämplig, avses med den månatliga grundinkomsten enligt rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 (6) (tjänsteföreskrifterna) det arvode som fastställs enligt artikel 10 i ledamotsstadgan.

3.   De ersättningar som avses i punkt 1 i denna artikel ska betalas ur Europaparlamentets budget. Artikel 72.3 och 72.4 i tjänsteföreskrifterna och artikel 20.6 i reglerna för det gemensamma sjukförsäkringssystemet ska tillämpas.

4.   Förskott enligt artikel 30 i reglerna för det gemensamma sjukförsäkringssystemet får beviljas endast genom ett kostnadsåtagande för sjukhusvård. Med tillämpning av den tariff för ersättning som gäller ska den del av kostnaderna som de försäkrade som avses i punkt 1 i denna artikel själva ska betala ska betalas tillbaka till parlamentet i enlighet med de villkor som anges i artikel 30.2 och 30.3 i reglerna för det gemensamma sjukförsäkringssystemet.

5.   Ledamöter och före detta ledamöter som erhåller en övergångsersättning i enlighet med artikel 13 i ledamotsstadgan eller en pension i enlighet med artiklarna 14 och 15 i ledamotsstadgan får avstå från sin rätt till ersättning för sjukvårdskostnader enligt punkt 1 i denna artikel med verkan den första dagen i den kalendermånad som följer efter den dag då begäran görs. Ett sådant avstående ska ha retroaktiv verkan från och med startdatumet för den berörda ledamotens första mandatperiod, om begäran lämnas in inom tre månader efter detta startdatum, förutsatt att den berörda ledamoten inte har ansökt om ersättning för sjukvårdskostnader under den perioden.

Om en ersättningsberättigad ledamot avstår från sin rätt till ersättning för sjukvårdskostnader ska han eller hon ha rätt att få tillbaka två tredjedelar av sjukförsäkringsavgiften upp till högst 400 EUR per månad.

6.   Ledamöter eller före detta ledamöter som, i enlighet med punkt 5, avstår från rätten till ersättning för sjukvårdskostnader har inte rätt att återvända till det system som omfattar rätten till ersättning för sjukvårdskostnader enligt punkt 1 förrän tidigast efter 12 månader från det datum då avståendet började gälla. Likaså får alla därpå följande ändringar göras först efter en period på minst 12 månader, oavsett om det rör sig om återanslutning till det system som omfattar rätten till ersättning för sjukvårdskostnader enligt punkt 1 eller om beslutet att avstå från denna rätt.

Utan att det påverkar tillämpningen av första stycket ska efterföljande begäranden om ändring träda i kraft den första dagen i den månad som följer på den dag då de lämnades in.

7.   Denna artikel ska också tillämpas på före detta ledamöter som erhåller den övergångsersättning som avses i artikel 13 i ledamotsstadgan från och med den första dag som följer på mandatets upphörande till och med den dag då de har rätt till övergångsersättningen.

8.   Denna artikel ska också tillämpas på före detta ledamöter som erhåller den ålderspension som avses i artikel 52 från och med den första dag som följer på mandatets upphörande till och med den dag då de har rätt till pensionen, under förutsättning att de uppfyllde villkoren i artikel 52.1 innan mandatet upphörde.

Artikel 4

Förfarande

Varje begäran om ersättning ska lämnas in direkt till kommissionens avräkningskontor, i enlighet med de förfaranden som fastställts för detta ändamål och med hjälp av standardformulär tillsammans med handlingar som styrker ersättningskraven. På begäran ska parlamentets behöriga avdelning ge råd om hur en sådan begäran ska lämnas in.

Artikel 5

Finansiering

Finansieringen av ersättningssystemet och de närmare villkoren för utbetalning av kostnadsersättningen regleras genom ett samarbetsavtal mellan parlamentet och kommissionen, som är baserat på bestämmelserna i ledamotsstadgan och reglerna för det gemensamma sjukförsäkringssystemet. Parlamentets talman ska för parlamentets räkning underteckna avtalet efter samråd med kvestorerna.

Artikel 6

Klagomål

Trots vad som sägs i artikel 76 ska varje enskild tvist som uppstår när det gäller tolkningen av detta kapitel, tillsammans med styrkande underlag och inom två månader efter delgivningen av det beslut som tvisten gäller, hänskjutas till generalsekreteraren, som ska fatta beslut efter yttrande från förvaltningskommittén för det gemensamma sjukförsäkringssystemet och efter samråd med kvestorerna.

Kapitel 3

Försäkring mot risker i samband med mandatets utövande

Artikel 7

Allmänna bestämmelser

1.   Ledamöterna har, enligt de villkor som fastställs i försäkringsavtalen, rätt till följande:

a)

Ett försäkringsskydd mot olycksfall som inträffar då ledamöterna utövar sitt mandat.

b)

Ett försäkringsskydd mot stöld och förlust av personlig egendom som inträffar då ledamöterna utövar sitt mandat.

2.   Två tredjedelar av försäkringspremierna ska betalas ur Europaparlamentets budget och återstående tredjedel ska betalas av ledamöterna själva. Ledamöternas avgift dras direkt från det arvode som avses i artikel 10 i ledamotsstadgan.

3.   Denna artikel ska tillämpas på ledamöterna så snart de tillträtt sitt mandat, såvida de inte skriftligen meddelar generalsekreteraren sin tydliga avsikt att avstå från försäkringsskyddet. Om en ledamot väljer att tacka nej till försäkringsskyddet, upphör hans eller hennes rätt till försäkringsskydd sista dagen i den månad då meddelandet lämnades.

Artikel 8

Olycksfallsförsäkring

1.   Enligt olycksfallsförsäkringen är ledamöterna försäkrade mot olycksfall i hela världen så länge deras mandat varar.

2.   Bestämmelserna i olycksfallsförsäkringen föreskriver följande:

a)

Vid dödsfall: utbetalning av ett engångsbelopp motsvarande fem gånger det årliga arvode som avses i artikel 10 i ledamotsstadgan till följande personer:

Till maken eller makan eller den erkända partner som uppfyller villkoret i artikel 62.2 och till den avlidna ledamotens barn i enlighet med den lag om arvsordning som är tillämplig på ledamotens dödsbo; det belopp som ska utbetalas till maken eller den erkända partnern får dock inte vara mindre än 25 procent av engångsbeloppet.

Om personer i den kategori som avses i första strecksatsen saknas: till andra släktingar i rakt nedstigande led, i enlighet med den lag om arvsordning som är tillämplig på ledamotens dödsbo.

Om personer i de kategorier som avses i första och andra strecksatserna saknas: till släktingar i rakt uppstigande led, i enlighet med den lag om arvsordning som är tillämplig på ledamotens dödsbo.

Om personer i de kategorier som avses i första, andra och tredje strecksatserna saknas: till Europaparlamentet.

b)

Vid total bestående invaliditet: utbetalning till förmånstagaren av ett engångsbelopp motsvarande åtta gånger det årliga arvode som avses i artikel 10 i ledamotsstadgan.

c)

Vid partiell bestående invaliditet: utbetalning till förmånstagaren av en del av det belopp som avses i led b, beräknat enligt tabellerna i de gemensamma reglerna om olycksfallsförsäkring och arbetssjukdomsförsäkring för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna (7) (de gemensamma reglerna).

3.   De gemensamma reglerna ska i tillämpliga delar tillämpas på ledamöterna, med undantag för bestämmelserna om yrkesskador och -sjukdomar och livränta och alla bestämmelser vars tillämpning är helt kopplad till tjänstemännens situation.

Förfarandet vid klagomål enligt artikel 76 i dessa tillämpningsföreskrifter är tillämpligt.

De befogenheter som tillkommer tillsättningsmyndigheten enligt de gemensamma reglerna ska gentemot ledamöterna utövas av Europaparlamentets talman.

Ett erkännande av total eller partiell bestående invaliditet enligt denna artikel och de gemensamma reglerna ska inte påverka tillämpningen av artikel 15 i ledamotsstadgan och. Likaså ska tillämpningen av artikel 15 i ledamotsstadgan inte påverka erkännandet av total eller partiell bestående invaliditet enligt denna artikel och de gemensamma reglerna.

4.   Följande ska också täckas i enlighet med de gemensamma reglerna: utgifter för läkarvård och läkemedel, kostnader för sjukhusvistelse, operationer, proteser, röntgenundersökningar, massage och ortopedi, fakturor från vårdinrättningar, transportkostnader och andra liknande kostnader som är en följd av olycksfallet. Ersättning betalas dock först efter avdrag av och som komplement till den ersättning som den försäkrade erhåller genom bestämmelserna om ersättning av sjukvårdskostnader enligt artikel 18 i ledamotsstadgan.

Artikel 9

Försäkring mot stöld och förlust

1.   Försäkringen mot stöld och förlust av personliga tillhörigheter och ägodelar omfattar följande:

a)

Försäkringsskydd i hela världen.

b)

Ett maximalt försäkringsbelopp på 5 000 EUR per stöld eller förlust.

c)

En självrisk på 50 EUR som den berörda ledamoten ska betala om ersättning betalas ut.

d)

Försäkringsskydd för personliga tillhörigheter och ägodelar.

e)

Ersättningen beräknas med avdrag för värdeminskning med en viss procentsats av värdet på det stulna eller förlorade föremålet då ersättningen utbetalas.

2.   Stöld eller förlust utanför Europaparlamentets lokaler täcks endast om den berörda ledamoten vid tidpunkten för stölden eller förlusten reser som en del av en resa som finansieras av Europaparlamentet eller en politisk grupp. Om stölden äger rum i Europaparlamentets lokaler täcks den av försäkringen endast om de stulna tillhörigheterna eller ägodelarna varit placerade på en säker plats.

3.   Stöld eller förlust av kontanter som sker utanför Europaparlamentets lokaler och som polisanmäls täcks av försäkringen upp till ett belopp på 250 EUR, under förutsättning att andra personliga tillhörigheter försvunnit eller stulits samtidigt som de stulna eller förlorade kontanterna. Stöld eller förlust av kontanter i Europaparlamentets lokaler täcks inte av försäkringen.

4.   Om en transportör orsakar att bagage förloras eller kommer bort mer än tolv timmar när en ledamot reser som en del av en resa som finansieras av parlamentet eller en politisk grupp till en annan ort än sin bostadsort, täcker försäkringen ledamotens utgifter för att köpa in eller hyra personliga tillhörigheter eller ägodelar upp till ett belopp på 500 EUR.

5.   Stöld eller förlust av personliga tillhörigheter som äger rum utanför Europaparlamentets lokaler ska polisanmälas av ledamoten. Stölder eller förluster som sker inom parlamentets lokaler ska anmälas till parlamentets avdelning med ansvar för säkerhet.

6.   Stölder eller förluster ska anmälas inom en vecka till generalsekreteraren. Blanketten för stöldanmälan ska åtföljas av en faktura för det förlorade eller stulna föremålet, eller ett kvitto för inköp av motsvarande ersättningsföremål om värdet överstiger 700 EUR.

7.   Försäkringen täcker inte stöld och förlust som redan omfattas av ledamotens privata försäkring.

Kapitel 4

Kostnadsersättning

Avsnitt 1

Ersättning för resekostnader

Underavsnitt 1

Allmänna bestämmelser

Artikel 10

Rätt till ersättning för resor i tjänsten

1.   Ledamöterna har rätt till ersättning för de faktiska kostnaderna för

a)

resor till och från Europaparlamentets arbetsorter eller orter där ett av parlamentets officiella organ enligt definitionen nedan i punkt 3 sammanträder (utgifter för ordinarie resor),

b)

resor i samband med fullgörandet av deras åligganden utanför den medlemsstat där de blivit valda, i enlighet med artikel 22 (utgifter för kompletterande resor),

c)

resor i den medlemsstat där de blivit valda, i enlighet med artikel 23.

2.   Som utgifter för ordinarie resor räknas även

a)

ledamöternas kostnader då de utför ett särskilt uppdrag för vilket tillstånd beviljats av talmannen, presidiet eller talmanskonferensen,

b)

utskottsordförandenas eller underutskottsordförandenas kostnader då de deltar i rådssammanträden.

3.   Med ”parlamentets officiella organ” avses ”parlamentets organ” sådana de definieras i avdelning I, kapitel 3 i Europaparlamentets arbetsordning, liksom parlamentets utskott, interparlamentariska delegationer och andra delegationer som inrättas med arbetsordningen som grund samt de politiska grupperna och andra organ som har presidiets eller talmanskonferensens tillstånd.

Artikel 11

Grunden för ersättning

För att resekostnaderna ska ersättas måste det närvarointyg som avses i artikel 12 och de faktiska resehandlingarna visas upp, vid behov tillsammans med andra styrkande handlingar enligt artikel 14.

Artikel 12

Närvarointyg

1.   Ledamöterna ska intyga sin närvaro genom att underteckna det centrala närvaroregistret, som ledamöterna ska ha tillgång till för detta ändamål enligt de öppettider som fastställs av presidiet. Alternativt kan ledamöterna intyga sin närvaro genom att underteckna den närvarolista som läggs fram direkt i den berörda plenisalen eller sammanträdeslokalen för ett av parlamentets officiella organ. Ledamöterna tillåts även intyga sin närvaro elektroniskt i stället för att underteckna närvarolistan eller närvaroregistret.

2.   I undantagsfall får ledamöterna bevisa sin närvaro genom andra handlingar som på ett objektivt sätt styrker att de varit på sammanträdesplatsen under den normala sammanträdestiden. Denna möjlighet får utnyttjas högst fem gånger per kalenderår.

3.   Skriftliga förklaringar av ledamöter eller av andra personer anses inte som ett bevis på närvaro enligt punkterna 1 och 2 i denna artikel. I de fall som avses i artikel 10.1 b och c och 10.2 anses dock närvaron intygad genom ledamotens redovisade uppgifter.

Artikel 13

Resehandlingar

1.   Varje begäran om ersättning för resekostnader ska åtföljas av styrkande handlingar som visar resans pris, sträcka, klass, datum och tidpunkt enligt följande:

a)

Vid flygresor: biljetter med ledamotens namn och alla boardingkort eller elektroniskt bevis för användning av sådana biljetter.

b)

Vid tåg- eller båtresor: samtliga biljetter.

2.   Med avvikelse från punkt 1 ska ledamöter som reser med bil lämna in en resedeklaration och där ange registreringsnumret för den bil som använts vid resan och, för bilresor i den medlemsstat där ledamoten valts, resans längd och avrese- och ankomstort.

Ledamöterna ska styrka att de antingen äger den bil som använts för resan eller bär kostnaderna för resan, eller att det faktiskt är de som haft kostnaderna för användningen av bilen för att göra resan. Vid tillämpningen av detta stycke förutsätts ledamöterna bära kostnaderna för bilar som ägs av deras make eller maka, deras erkända partner eller deras barn.

Om resans längd överstiger 480 kilometer ska resedeklarationen åtföljas av styrkande handlingar som gör det möjligt att fastställa resvägen och datum för resan.

De styrkande handlingarna ska omfatta minst ett kvitto på en transaktion som genomförts under resan mer än 100 kilometer från avrese- eller ankomstorten (t.ex. kvitto på inköp av drivmedel eller en måltid, kvitto från betalningsstationer på motorvägen osv.).

Styrkande handlingar som gör det möjligt att fastställa datum för resan ska alltid lämnas in för resor mellan Bryssel och Strasbourg.

3.   Kostnaden för periodkort eller liknande kort som ger innehavaren rätt till ett reducerat biljettpris på gjorda resor kan ersättas i form av ett förskott. Detta förskott ska regleras i slutet av kortets giltighetsperiod.

4.   En ledamot som köper sina biljetter genom Europaparlamentets resebyrå får, på eget ansvar och efter att ha undertecknat ett mottagningsbevis, be parlamentets behöriga avdelning att betala kostnadsersättningen direkt till resebyrån. I sådana fall får parlamentets behöriga avdelning hämta de styrkande handlingar som anges i punkt 1 från resebyråns bokningssystem.

Artikel 14

Andra styrkande handlingar

Varje begäran om ersättning för resekostnader ska åtföljas av följande styrkande handlingar:

a)

I de fall som avses i artikel 10.1 b: en inbjudan till eller ett program för det evenemang som ledamoten deltagit i, eller andra handlingar som styrker att resan genomförts inom ramen för utövandet av ledamotens mandat eller, i sådana fall som avses i artikel 22.3, en resedeklaration från ledamoten som klargör att resan genomförts inom ramen för utövandet av ledamotens mandat.

b)

I de fall som avses i artikel 10.1 c: en resedeklaration från ledamoten som klargör syftet med den resa som genomförts inom ramen för utövandet av ledamotens mandat.

c)

I de fall som avses i artikel 10.2 a: ett tillstånd från talmannen, presidiet eller talmanskonferensen.

d)

I de fall som avses i artikel 10.2 b: en inbjudan från rådet.

Artikel 15

Ersatta belopp

1.   Ersättning betalas för de faktiska resekostnaderna upp till ett maxbelopp enligt följande:

a)

Vid flygresor: avgift för affärsklass (business class) upp till högst motsvarande allmän D-klass.

b)

Vid tåg- eller båtresor: avgift för första klass.

2.   Vid bilresor ska resekostnaderna ersättas på grundval av de faktiska kostnaderna och i enlighet med följande regler:

a)

För en enda utresa eller hemresa: upp till högst 720 km.

b)

För alla bilresor inom den medlemsstat där ledamoten blivit vald: upp till den längsta sträcka per år som anges i artikel 23.1 b.

c)

För alla bilresor enligt artiklarna 10.1 a och c och 10.2 inom den medlemsstat där ledamoten blivit vald: upp till högst 60 000 km per kalenderår.

d)

Upp till de maximala gränserna för ersättning i leden a, b och c i denna punkt ska ersättningstaket vara 0,58 EUR/km.

e)

Om överfart över vatten är nödvändig för att genomföra en bilresa ersätts kostnader för bilfärja eller andra transportmedel som använts.

Underavsnitt 2

Bestämmelser för utgifter för ordinarie resor

Artikel 16

Ersättning och resdagar

1.   För att berättiga till ersättning måste de resor som avses i artikel 10.1 a ha företagits för officiell verksamhet som äger rum under de dagar som fastställts för detta i Europaparlamentets officiella verksamhetskalender.

Ledamöterna får också företa de resor som avses i artikel 10.1 a under veckor som avsatts för extern parlamentarisk verksamhet.

2.   De resor som avses i artikel 10.2 ska företas under de dagar som fastställts av det organ som har behörighet att ge tillstånd för resorna.

Artikel 17

Resväg

1.   Ersättning av kostnader för resa till eller från en av Europaparlamentets arbetsorter eller en sammanträdesort beräknas på basis av den mest direkta resvägen mellan ledamotens avrese- eller ankomstort och arbets- eller sammanträdesorten.

2.   Med ”bostadsort” avses den plats inom unionen där ledamoten normalt är bosatt (dvs. där ledamoten faktiskt stadigvarande bor), utom vid frånvaro i samband med fullgörandet av sina parlamentariska åligganden. Ledamöterna ska uppge sin bostadsort till parlamentets behöriga avdelning.

3.   Den mest direkta resvägen bestäms med beaktande av följande:

a)

För flygresor: den flygplats som ligger närmast ledamotens avreseort och som kan utfärda en flygbiljett till det pris som anges i artikel 15.1, och avståndet mellan denna flygplats och destinationsorten.

b)

För tågresor: den järnvägsstation som ligger närmast ledamotens avreseort och avståndet mellan denna station och destinationsorten.

c)

För bil- eller båtresor: avståndet mellan ledamotens avreseort och destinationsorten.

4.   När en ledamot påbörjar sitt mandat eller byter bostadsort ska han eller hon erhålla information om vilken flygplats, vilken järnvägsstation och vilka mest direkta (dvs. de kortaste) resvägar som kommer att användas vid tillämpning av dessa tillämpningsföreskrifter.

5.   Ledamöterna får när som helst till parlamentets behöriga avdelning skriftligen lämna ett motiverat förslag om en alternativ resväg som innebär en väsentlig tidsvinst eller väsentligt ökad bekvämlighet utan att kostnaden ökar med mer än 20 procent. Om denna alternativa resväg godtas ska den ersätta den mer direkta resväg som definieras i punkt 3.

Om resvägen inte godtas eller om den resväg som ledamoten föreslår medför att resekostnaden ökar med mer än 20 procent ska ärendet hänskjutas till generalsekreteraren som kan rådgöra med kvestorerna innan ett beslut fattas.

6.   För att en ledamots resa till eller från en av parlamentets arbetsorter eller till eller från en officiell sammanträdesort ska ersättas enligt detta underavsnitt får ett avbrott i resan inte överstiga en övernattning. Om avbrottet överstiger en övernattning ska resekostnader ersättas från den sista avreseorten.

Om avbrottet sker i Bryssel eller Strasbourg ska resekostnaderna ersättas från dessa orter om avbrottet överstiger tre övernattningar.

7.   Om avreseorten eller ankomstorten inte är densamma som ledamotens bostadsort och är belägen antingen utanför den medlemsstat där ledamoten blivit vald eller i ett av Europeiska unionens yttersta randområden, ersätts de resekostnader som anges i artikel 15 på grundval av den mest direkta resvägen mellan avreseorten och ankomstorten, upp till högst de resekostnader som ledamoten skulle ha haft om han eller hon hade rest den mest direkta (dvs. kortaste) resvägen till eller från sin bostadsort.

Ersättning enligt denna punkt ska endast tillämpas på resor inom unionen.

8.   Om ledamöterna reser mellan två arbetsorter, mellan två sammanträdesorter eller mellan en arbetsort och en sammanträdesort ska punkterna 3 och 7 gälla i tillämpliga delar.

9.   De avgifter som används vid tillämpningen av dessa tillämpningsföreskrifter ska uppdateras regelbundet, dock minst två gånger om året.

Artikel 18

Närmare villkor

1.   Varje ledamot har rätt till ersättning för kostnaderna för en tur- och returresa (huvudresa) per parlamentarisk arbetsvecka, mellan bostadsorten eller en annan avreseort i den medlemsstat där han eller hon blivit vald, med undantag för de yttersta randområdena, och en av parlamentets arbetsorter eller en sammanträdesort.

2.   Förutom under veckor som i Europaparlamentets officiella verksamhetskalender avsatts för verksamhet utanför parlamentets arbetsorter har varje ledamot även rätt till ersättning för en tur- och returresa (mellanliggande resa), under parlamentets arbetsvecka, mellan en av parlamentets arbetsorter eller en sammanträdesort och bostadsorten eller en annan ort i den medlemsstat där ledamoten blivit vald.

3.   Rätten till ersättning för kostnader för mellanliggande resor är oberoende av rätten till ersättning för kostnader för resor inom den medlemsstat där ledamoten blivit vald, enligt artikel 10.1 c.

4.   Ingen ersättning betalas till ledamöterna för resor som görs med ett transportmedel som Europaparlamentet ställer till förfogande.

5.   Ledamöter som inte har möjlighet att använda tjänstebil är mot uppvisande av styrkande handlingar berättigade till ersättning för taxikostnader för resor mellan avrese- eller ankomstflygplatsen respektive avrese- eller ankomststationen och parlamentets arbetsort eller en sammanträdesort, i enlighet med presidiets beslut av den 30 november 2011 om bestämmelser som reglerar ledamöternas resor på Europaparlamentets arbetsorter.

Artikel 19

Rätt till avstånds- och tidsersättning

1.   För resor inom unionen har ledamöterna rätt till avstånds- och tidsersättning som avser att täcka alla omkostnader i samband med resor. Denna rättighet gäller endast för huvudresan i den mening som avses i artikel 18.1.

2.   Ledamöterna har inte rätt till avstånds- och tidsersättning för sådana resor som avses i artikel 10.1 b och c eller i de fall som avses i artikel 18.4. Avbrott i resan av den typ som avses i artikel 17.6 eller andra avbrott ger inte rätt till ytterligare avstånds- och tidsersättning.

3.   För resor mellan ledamotens bostadsort och parlamentets arbetsorter ska taken för avstånds- och tidsersättningen fastställas i början av ledamotens mandatperiod för hela dess längd, och ska omprövas endast vid byte av bostadsort.

Om avreseorten eller ankomstorten inte är densamma som ledamotens bostadsort ska taken för avstånds- och tidsersättningen fastställas för varje enskild resa upp till ett högsta belopp motsvarande den ersättning som ledamoten skulle ha fått för en resa till eller från sin bostadsort.

4.   För resor till och från andra sammanträdesorter i den mening som avses i artikel 10.1 a och 10.2 ska taken för avstånds- och tidsersättningen fastställas för varje enskild resa upp till ett högsta belopp motsvarande den ersättning som ledamoten skulle ha fått för en resa till eller från sin bostadsort.

5.   Ledamöterna kan välja att få ut hela eller delar av avstånds- och tidsersättningen.

6.   Ledamöterna uppmanas att använda de bonuspoäng eller andra lojalitetsförmåner som de samlar in som en del av en resa som finansieras genom parlamentets budget för framtida resor under utövandet av deras mandat.

Artikel 20

Avståndsersättningens storlek

1.   Taken för avståndsersättningen fastställs enligt följande:

a)

Resans delsträcka mellan 0 och 50 km: 25,91 EUR.

b)

Resans delsträcka mellan 51 och 250 km: 0,15 EUR/km.

c)

Resans delsträcka mellan 251 och 1 000 km: 0,07 EUR/km.

d)

Resans delsträcka över 1 000 km: 0,03 EUR/km.

2.   Beloppen ska beräknas på grundval av den kortaste resvägen för ut- eller hemresa mellan centrum i ledamotens bostadsort och sammanträdesortens ankomstinfrastruktur. Vid bilresor ska det ersättningstak för en enda ut- eller hemresa som fastställs i artikel 15.2 tillämpas vid beräkningen av avståndsersättningen.

Om beräkningsgrunden för en tågresa är okänd eller svår att fastställa ska beräkningsgrunden för en bilresa användas.

Artikel 21

Tidsersättningens storlek

1.   Tidsersättningen beräknas enligt följande:

a)

För en resa som sammanlagt varar 2–4 timmar: ett belopp motsvarande en åttondedel av det dagtraktamente som avses i artikel 24.

b)

För en resa som sammanlagt varar 4–6 timmar: ett belopp motsvarande en fjärdedel av det dagtraktamente som avses i artikel 24.

c)

För en resa som sammanlagt varar mer än 6 timmar utan att inbegripa övernattning: ett belopp motsvarande hälften av det dagtraktamente som avses i artikel 24.

d)

För en resa som sammanlagt varar mer än 6 timmar och med vederbörligen motiverade skäl kräver övernattning: ett belopp motsvarande fullt dagtraktamente enligt artikel 24, mot uppvisande av styrkande handlingar.

2.   Den totala restiden beräknas enligt följande:

a)

För flygresor, tågresor och båtresor:

Restiden mellan ledamotens bostadsort och flygplatsen eller järnvägsstationen med en hastighet av 60 km/h.

Restiden med flyg, tåg eller båt enligt tidtabellen.

En timme vid ombordstigning på flyget respektive tågets eller båtens avgång och 30 minuter vid avstigning respektive ankomst.

30 minuter för resan mellan flygplatsen eller järnvägsstationen och Europaparlamentets lokaler i Bryssel, Luxemburg eller Strasbourg (Entzheim).

Presidiet fastställer restiden för resor till Strasbourg via andra flygplatser i enlighet med vilka transportmedel som finns tillgängliga (8).

b)

För bilresor: restiden mellan bostadsorten och arbets- eller sammanträdesorten med en hastighet av 80 km/h och högst 9 timmar för en enda ut- eller hemresa.

Underavsnitt 3

Bestämmelser för kompletterande resor och resor i den medlemsstat där ledamoten blivit vald

Artikel 22

Utgifter för kompletterande resor

1.   Utgifter för resor i samband med de fall som avses i artikel 10.1 b får ersättas med högst 5 500 EUR om året.

2.   Ledamöterna har även rätt att inom ramen för det högsta årliga belopp som anges i punkt 1, mot uppvisande av den relevanta originalfakturan, ansöka om ersättning för taxikostnader, kostnader för hyra av bil, hotellkostnader och andra därmed sammanhängande kostnader i samband med utövandet av deras officiella verksamhet. Denna rättighet ska börja gälla dagen innan den officiella verksamheten inleds och upphöra dagen efter det att denna verksamhet avslutats.

3.   Om en ledamot reser till en av Europaparlamentets arbetsorter under en vecka då ingen officiell verksamhet för parlamentet äger rum, ska ersättningen för omkostnader i samband med resor vara begränsad till resekostnader, inklusive kostnader för taxiresor inom de gränser som fastställs i presidiets beslut av den 30 november 2011 om bestämmelser om ledamöternas resor på Europaparlamentets arbetsorter, och hotellkostnader.

4.   Ansökningar om ersättning för resor för att delta i verksamhet på inbjudan av en ledamot eller en av Europaparlamentets politiska grupper ska också åtföljas av andra styrkande handlingar som visar att resan genomförts inom ramen för utövandet av ledamotens mandat.

5.   Ledamöter får kombinera ordinarie resor och kompletterande resor.

Tur- och returdelarna av den kombinerade resan ska ersättas i enlighet med artikel 10.1 a upp till ett belopp motsvarande den summa som ledamoten skulle ha fått betala om han eller hon hade rest den mest direkta (dvs. den kortaste) resvägen till eller från sin bostadsort. Eventuella kostnader som tillkommer ska täckas av ledamotens ersättning för kompletterande resor i enlighet med punkt 1 i den här artikeln.

6.   Ledamöterna får kombinera en kompletterande resa med icke-officiell biverksamhet, under förutsättning att de kostnader för resa och uppehälle som ska ersättas inte ökar av denna anledning.

7.   De verksamheter som är ändamålet med en kompletterande resa får inte vara föremål för en annan form av offentlig eller privat kostnadsersättning.

8.   Faktiska resekostnader för en utskotts- eller underutskottsordförande som reser för att delta i en konferens eller ett evenemang där man behandlar frågor av europeiskt intresse som faller inom ramen för hans eller hennes utskotts eller underutskotts ansvarsområde och som har en parlamentarisk dimension får ersättas med högst 4 886 EUR per år. Deltagandet ska förhandsgodkännas av talmannen efter en kontroll av att medel upp till det högsta belopp som anges ovan finns tillgängliga i budgeten.

En utskotts- eller underutskottsordförande får ge en av sina vice ordförande eller, om detta inte är möjligt, en ledamot av sitt utskott eller underutskott, ett skriftligt tillstånd att fungera som ersättare för honom eller henne vid denna konferens eller detta evenemang.

Dessa utgifter ska omfattas av samma ersättningsvillkor som dem som gäller för utgifter för kompletterande resor.

Artikel 23

Utgifter för resor i den medlemsstat där ledamoten blivit vald

1.   Rätten till ersättning för utgifter för resor i den medlemsstat där ledamoten blivit vald, enligt artikel 10.1 c, får inte överstiga följande per kalenderår:

a)

24 resor (tur och retur) per med flyg, tåg eller båt.

Ledamöterna kan inte få ersättning för mer än två resor till de yttersta randområden som är en del av den medlemsstat där de blivit valda, såvida de inte är bosatta där, i enlighet med artikel 17.2.

Ledamöterna kan inte få ersättning för mer än två resor till de utomeuropeiska länder och territorier som är associerade med unionen och som har särskilda förbindelser med den medlemsstat där ledamoten blivit vald.

b)

För resor med bil, en sträcka som får vara högst

26 000 km för ledamöter som valts i Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, Polen, Rumänien, Finland och Sverige,

20 000 km för ledamöter som valts i Bulgarien, Tjeckien, Irland, Grekland, Ungern, Österrike, Portugal och Slovakien,

14 000 km för ledamöter som valts i Belgien, Danmark, Estland, Kroatien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna och Slovenien.

2.   På skriftlig begäran kan en ledamot som uttömt sin rätt till ersättning för flyg-, tåg- eller båtresor enligt punkt 1 a omvandla sin ersättning för bilresor enligt punkt 1 b till ersättning för flyg-, tåg- eller båtresor, varvid en enkel resa med flyg, tåg eller båt motsvarar 2 procent av det maximala tillåtna antalet kilometer för den medlemsstat där den berörda ledamoten valdes.

3.   Parkeringsavgifter och kostnader för en resa i ett stadsområde med allmänna kommunikationsmedel (inbegripet taxi) ska ersättas på grundval av sådana styrkande handlingar som vanligtvis används för transportmedlet i fråga. Ersättningsbeloppet för taxi ska divideras med det kilometerbelopp som betalas för bilresor, och resultatet ska dras av från antalet kilometer i punkt 1 b.

4.   När en ledamot, vars bostadsort enligt artikel 17.2 ligger i en annan medlemsstat än den där ledamoten är vald, reser mellan denna bostadsort och den medlemsstat där ledamoten är vald inom ramen för utövandet av sitt mandat, ska resorna ses som resor inom den medlemsstat där ledamoten är vald vid tillämpning av punkt 1 a och b i den här artikeln.

Avsnitt 2

Ersättning för kostnader för uppehälle

Artikel 24

Traktamente

1.   Ledamöterna har rätt till traktamente för varje dag de är närvarande

a)

på en arbets- eller sammanträdesort, om deras närvaro intygas i enlighet med artikel 12 och med undantag för närvaro i samband med en resa som omfattas av bestämmelserna om ersättning för kompletterande resor och resor i den medlemsstat där ledamoten blivit vald,

b)

vid ett utskottssammanträde eller ett sammanträde i andra organ i ett nationellt parlament vilket hålls utanför ledamotens bostadsort, efter uppvisande av en officiell inbjudan samt det officiella protokollet från det sammanträde där ledamoten närvarade, där ledamoten omnämns som närvarande och sammanträdets längd anges.

Under de veckor som har avsatts för extern parlamentarisk verksamhet har ledamöterna rätt till traktamente för högst tre dagar, utom när traktamentet betalas ut i enlighet med led a och b i denna punkt samt under de särskilda förhållanden som presidiet beslutade om den 19 oktober 2009.

2.   Om den närvaro som avses i punkt 1 äger rum på unionens territorium, ska ledamoten erhålla ett engångsbelopp på 350 EUR.

3.   Om den närvaro som avses i punkt 1 äger rum utanför unionens territorium, ska ledamoten

a)

erhålla ett engångsbelopp som motsvarar halva det belopp som föreskrivs i punkt 2 för tiden mellan det senaste passande flygets avgångstid före sammanträdets början och det första passande flygets ankomsttid efter sammanträdet, eller för tiden mellan avgång och ankomst med ett specialchartrat plan om parlamentet har ställt ett sådant till förfogande; vid denna beräkning ska perioder på mer än 12 timmar räknas som ett helt dygn och perioder på mer än sex timmar men mindre än 12 timmar ska räknas som ett halvt dygn,

b)

mot uppvisande av originalräkningen erhålla ersättning för rimliga boendekostnader på sammanträdesorten,

c)

mot uppvisande av styrkande handlingar erhålla ersättning för visumkostnader och därmed sammanhängande utgifter,

d)

i vederbörligen styrkta undantagsfall erhålla ersättning för rimliga kostnader för uppehälle i samband med själva resan.

4.   Vid huvudresor som genomförs under en och samma dag ska traktamentet halveras om ledamotens vistelse på arbetsorten är kortare än sex timmar.

Avsnitt 3

Ersättning för allmänna utgifter

Artikel 25

Assistans för ledamöter vid resor som finansieras av Europaparlamentet eller en politisk grupp

1.   En ledamot som under en resa som finansieras av Europaparlamentet eller en politisk grupp blir allvarligt sjuk eller råkar ut för en olycka eller oförutsedda händelser som hindrar ett smidigt genomförande av resan har rätt till assistans av parlamentet. Denna assistans ska bland annat omfatta anordnande av hemtransport och betalningsåtagande för de därmed förenade kostnaderna. Ledamoten, eller i förekommande fall dennes ombud, får begära hemtransport till en av parlamentets arbetsorter eller till bostadsorten.

2.   Om en ledamot avlider under en resa som finansieras av Europaparlamentet eller en politisk grupp ska även de nödvändiga utgifterna för att transportera den avlidne till hans eller hennes bostadsort ersättas.

3.   Parlamentet ska fullgöra sina skyldigheter vad avser assistans med hjälp av en försäkring. Ledamöternas rättigheter enligt punkterna 1 och 2 ska utövas enligt de villkor som fastställs i försäkringsavtalet.

4.   Försäkringsavtalet ska omfatta bland annat kostnaden för att tillhandahålla följande assistans:

Assistans i händelse av att en ledamot blir allvarligt sjuk, råkar ut för en olycka eller dör.

Assistans och tidigarelagd hemresa i händelse av naturkatastrofer, allvarliga störningar av den allmänna ordningen samt allvarlig sjukdom eller dödsfall i ledamotens familj.

Logistisk och administrativ assistans i händelse av förlust eller stöld av dokument.

Assistans i händelse av rättsliga förfaranden mot ledamoten.

Tilläggsförsäkring till liv- och invaliditetsförsäkring (belopp som återstår att betala).

Artikel 26

Assistans till ledamöter med funktionsnedsättning

Kvestorerna får, på förslag från generalsekreteraren och efter att ha samrått med parlamentets läkarmottagning, godkänna att parlamentet står för vissa utgifter som är nödvändiga för att ge ledamöter med funktionsnedsättning den assistans de behöver för att utöva sitt mandat. Graden av funktionsnedsättning och den erbjudna assistansens nödvändighet och lämplighet ska regelbundet analyseras och bekräftas av parlamentets läkarmottagning. Kvestorerna ska i sitt tillstånd närmare ange villkoren för assistansen och den period under vilken assistansen kommer att erbjudas.

Artikel 27

Frånvaro

Det traktamente som föreskrivs i artikel 24 ska minskas med 50 procent för varje dag då en ledamot har varit frånvarande under mer än hälften av de omröstningar med namnupprop som hålls någon dag under en sammanträdesperiod, med undantag för omröstningar med namnupprop som rör godkännandet av parlamentets föredragningslista. Vid tillämpningen av den här artikeln ska hälften av det totala antalet omröstningar med namnupprop avrundas nedåt till närmaste heltal.

Artikel 28

Genomförande av åtgärder som vidtagits i enlighet med arbetsordningen

1.   De ledamöter som enligt artikel 175 i parlamentets arbetsordning har uppmanats att lämna plenisalen har under hela den tid då förvisningen är i kraft inte någon rätt till traktamente enligt artikel 24 i dessa tillämpningsföreskrifter.

2.   Ledamöterna har inte någon rätt till traktamente enligt artikel 24 i dessa tillämpningsföreskrifter om parlamentets talman fattar ett sådant beslut enligt artikel 176 i parlamentets arbetsordning.

Kapitel 5

Assistans av personliga medarbetare

Artikel 29

Betalning av utgifter för assistentstöd till ledamöterna

1.   Ledamöterna har rätt att assisteras av medarbetare som de själva fritt har valt. Parlamentet ska ersätta de faktiska kostnader som uppkommit och som helt eller delvis är en följd av anställningen av en eller flera assistenter eller användningen av tjänsteleverantörer i enlighet med dessa tillämpningsföreskrifter och på de villkor som fastställts av presidiet.

2.   Ersättning betalas endast för assistentstöd som är nödvändigt och har ett direkt samband med utövandet av en ledamots parlamentariska mandat. Utgifter i samband med en ledamots privatliv ersätts inte under några omständigheter.

3.   Utgifterna ska betalas under hela ledamotens mandatperiod. Utgifter kan betalas endast om de inte har uppkommit tidigare än

a)

när det krävs att det avtal eller den ändring som utgifterna härrör från lämnas in, 30 dagar före ansökan om registrering av nya avtal eller avtalsändringar eller

b)

i alla övriga fall, 90 dagar innan ansökan om betalning lämnas in i enlighet med detta kapitel.

4.   Det högsta belopp som varje månad kan utbetalas för samtliga personliga medarbetare som avses i artikel 30 är 28 696 EUR med verkan från den 1 juli 2023.

5.   Om ledamotens mandat inte börjar den första dagen i en månad eller inte upphör den sista dagen i en månad, ska dennes utgifter för assistentstöd beräknas proportionellt.

6.   Eventuell oanvänd rest av det månatliga belopp som avses i punkt 4 och som samlats i slutet av budgetåret ska föras över till nästa budgetår med upp till högst det månatliga belopp som anges i den punkten.

Artikel 30

Allmänna principer

1.   Ledamöterna får använda

a)

ackrediterade assistenter: fysiska personer enligt artikel 5a i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen, som är bosatta på anställningsorten i enlighet med artikel 20 i tjänsteföreskrifterna för att ge ledamöterna direkt stöd i Europaparlamentets lokaler på en av dess tre arbetsorter, och

b)

lokala assistenter: fysiska personer som assisterar ledamöterna i den medlemsstat där de blivit valda och som har ingått ett anställningsavtal eller avtal om tillhandahållande av tjänster med dem i enlighet med tillämplig nationell rätt och de villkor som anges i detta kapitel.

2.   Två eller fler ledamöter får bilda en grupp för att gemensamt använda eller utnyttja tjänster av en eller flera assistenter enligt punkt 1, eller av en eller flera praktikanter, förutsatt att detta görs skriftligen och med användning av det standardavtal som godkänts av den behöriga utanordnaren. I sådana fall ska de berörda ledamöterna sinsemellan utse den eller de ledamöter som har rätt att underteckna avtalen, eller att lämna in en begäran om rekrytering, för gruppens räkning. Gruppens namn får inte innehålla några referenser till ett politiskt parti, en politisk stiftelse eller en politisk rörelse.

Ledamöterna ska lämna in en skriftlig förklaring till parlamentets behöriga avdelning i vilken de fastställer de respektive andelar som ska dras från det belopp som anges i artikel 29.4. Ingen ledamot får ha en större andel än 80 procent i en grupp.

Vid beräkningen av antalet avtal per ledamot ska varje assistent eller praktikant som rekryteras för en grupp av ledamöter tilldelas en av de deltagande ledamöterna, som utses av den ansvariga ledamoten.

3.   Artiklarna 32–40 är inte tillämpliga på ackrediterade assistenter.

4.   Ersättning får också utbetalas för utgifter i samband med avtal om praktiktjänstgöring, upprättade i enlighet med de villkor som fastställts av presidiet.

5.   Ledamöterna får också anlita fysiska personer som är etablerade eller juridiska personer som är registrerade i en medlemsstat och som tillhandahåller specialiserade och klart identifierade tjänster och med vilka ledamöterna har ingått ett tjänsteavtal i enlighet med tillämplig nationell rätt och villkoren i detta kapitel. Dessa tjänsteleverantörer måste ha lämpliga kvalifikationer eller lämplig erfarenhet av att tillhandahålla de aktuella tjänsterna.

Juridiska personer som tillhandahåller tjänster som kostar mer än 60 000 EUR, inklusive mervärdesskatt, måste ha varit registrerade i en medlemsstat och ha varit verksamma på det berörda området i minst ett år den dag då avtalet med ledamoten börjar gälla.

Utom när det gäller tjänster som tillhandahålls av lokala assistenter i enlighet med punkt 1 b ska tjänsteleverantören väljas ut genom ett upphandlingsförfarande om kostnaden för tjänsterna överstiger ett tröskelvärde på 60 000 EUR inklusive mervärdesskatt. Denna tröskel ska gälla kumulativt i händelse av avtal för liknande tjänster från samma leverantör. Upphandlingsförfarandet ska omfatta minst fem fullständigt oberoende anbudssökande. Beslut om tilldelning av avtal får fattas endast om minst tre giltiga anbud har lämnats in. Avtalet ska tilldelas den anbudsgivare som erbjuder det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet.

6.   Inga tjänster som utförs får inbegripa tillhandahållande av personal, med undantag för tillfälliga tjänster av tjänsteleverantörer som professionellt och regelbundet tillhandahåller personal och som enligt nationell rätt är behöriga att göra det.

Tjänster som tillhandahålls i enlighet med punkt 1 b får inte läggas ut på underentreprenad. Tjänster som tillhandahålls i enlighet med punkt 5 får läggas ut på underentreprenad endast av vederbörligen motiverade skäl, efter att parlamentets behöriga avdelning har informerats och under alla omständigheter endast för högst 20 procent av det berörda avtalets totala värde.

7.   Presidiet ska anta en förteckning över de utgifter som kan berättiga till ersättning inom ramen för assistentstödet till ledamöterna (9).

8.   Assistenternas och praktikanternas namn samt tjänsteleverantörernas namn eller företagsnamn och betalningsombudets namn ska, under avtalets löptid, offentliggöras på parlamentets webbplats tillsammans med namnet på den ledamot eller de ledamöter som de assisterar.

Assistenter, praktikanter, tjänsteleverantörer och betalningsombud och den berörda ledamoten får, av vederbörligen motiverade skäl, såsom skydd av deras säkerhet eller på grund av att det berörda avtalet, trots att det fortfarande är aktivt, har upphävts tillfälligt eller avbrutits, lämna in en skriftlig begäran till generalsekreteraren om att deras namn eller företagsnamn inte ska offentliggöras på parlamentets webbplats. Generalsekreteraren ska besluta huruvida denna begäran ska beviljas. Alla berörda parter ska underrättas om detta beslut.

9.   Oberoende av deras arbetstidsschema får antalet assistenter som tilldelas en ledamot vid en given tidpunkt för ackrediterade assistenter inte överstiga fyra, och för lokala assistenter, tio. Undantagsvis och under en period på högst en månad får det högsta antalet ackrediterade assistenter ökas till fem om detta är nödvändigt för att underlätta övergången mellan anställningsavtalen för två assistenter.

Ackrediterade assistenter som rekryteras för att kompensera för en ackrediterad assistents vederbörligen motiverade frånvaro i enlighet med artikel 18.6 i tillämpningsföreskrifterna för avdelning VII i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen (10) ska inte räknas med i det högsta antal som anges i första stycket i denna punkt.

10.   När ledamöterna ger anvisningar om lönegradsplacering av sina ackrediterade assistenter bör de ta hänsyn till deras kvalifikationer och erfarenheter, de uppgifter som de ska få, möjligheten till karriärutveckling och behovet av att säkerställa en sund ekonomisk förvaltning.

11.   Minst 40 procent av det belopp som anges i artikel 29.4 i dessa tillämpningsföreskrifter ska öronmärkas för sammanträdeskostnader som avses i avdelning VII i anställningsvillkoren för övriga anställda vid Europeiska unionen. Därmed får alla kostnader för assistentstöd till ledamöterna, utöver dem som avses i avdelning VII i anställningsvillkoren för övriga anställda vid Europeiska unionen, sammantaget inte överstiga 60 procent av det belopp som anges i artikel 29.4 i dessa tillämpningsföreskrifter.

Dessutom får utgifterna för det tillhandahållande av tjänster som avses i denna artikel inte överstiga 20 procent av det belopp som anges i artikel 29.4.

Dessa begränsningar ska beräknas för varje budgetår genom att de månatliga belopp som anges i artikel 29.4 aggregeras och eventuell oanvänd rest som förts över till följande budgetår enligt artikel 29.6 läggs till proportionellt.

12.   Parlamentet ska betala utgifter för fysiska personer som har anställts av ledamöter som lokala assistenter eller för att tillhandahålla specialiserade tjänster för bruttolön eller arvoden exklusive moms upp till månatliga tak. Dessa tak ska fastställas av presidiet i enlighet med punkt 13 och får anpassas årligen av presidiet. De gällande taken ska offentliggöras på parlamentets webbplats.

13.   Taken ska vara tre och en halv gånger referensbeloppet. Referensbeloppet ska vara en tolftedel av det belopp som offentliggjorts av Eurostat som den genomsnittliga årliga bruttolönen för heltidsanställda i den medlemsstat i vilken den berörda ledamoten blivit vald.

De tak som beräknas på detta sätt får emellertid inte vara lägre än grundlönen för en ackrediterad assistent i lönegrad 6 och inte högre än grundlönen för en ackrediterad assistent i lönegrad 19.

Eventuella bonusar ska betalas endast upp till de ovannämnda taken beräknat på årsbasis och begränsas till en sjättedel av assistentens årliga bruttolön.

Taken ska minskas proportionellt om den lokala assistenten arbetar deltid eller om den lokala assistenten inte arbetar en full månad.

14.   Bruttolönen för en lokal assistent vars huvudsakliga uppgift är att lämna administrativt stöd och sekretariatsstöd, men som också utarbetar texter och ger rådgivning, får inte överstiga 60 procent av de månatliga tak som fastställts av presidiet i enlighet med punkt 13.

Bruttolönen för en lokal assistent vars huvudsakliga uppgift är att utarbeta texter och ge rådgivning, men som också lämnar administrativt stöd och sekretariatsstöd, får inte överstiga 70 procent av de månatliga tak som fastställts av presidiet i enlighet med punkt 13, såvida inte den lokala assistenten har ett examensbevis som styrker avslutade universitetsstudier på minst tre år eller har yrkeserfarenhet på motsvarande nivå.

15.   Europaparlamentet ska betala de lokala assistenternas faktiska resekostnader för sporadiska tjänsteresor som de på ledamotens begäran utför i samband med sin tjänsteutövning. Tjänsteresor i samband med Europaparlamentets plenarsammanträden ska betraktas som sporadiska.

Sådana utgifter ska betalas ut mot uppvisande av styrkande handlingar.

De billigaste och mest ändamålsenliga transportmedlen och boendeformerna ska väljas, med hänsyn till tillgång och tillgänglighet vid det aktuella tillfället. Flyg- eller tågresor ska genomföras i ekonomiklass respektive andra klass. Boendet ska vara i rum av standardtyp. Taxi får endast användas i undantagsfall och för korta avstånd, om kollektivtrafik saknas.

Utbetalningen ska begränsas till det minimum som föreskrivs i tillämplig nationell rätt och, när det gäller boendekostnader, upp till de tak som gäller för Europaparlamentets tjänstemän och övriga anställda.

Artikel 31

Ekonomiska konsekvenser av ett bevisat fall av trakasserier mot en ackrediterad assistent

Om talmannen efter ett internt kontradiktoriskt förfarande gällande trakasserier fastställer att en ledamot har gjort sig skyldig till mobbning eller sexuella trakasserier mot en ackrediterad ledamotsassistent, ska alla ledamotens ekonomiska skyldigheter enligt den ackrediterade assistentens anställningsavtal, i synnerhet avseende assistentens lön, genom undantag från artikel 29 i dessa tillämpningsföreskrifter fullgöras genom att parlamentet gör avdrag från ledamotens ersättning för utgifter för assistentstöd, utan att denne har rätt att kräva att assistenten utför fler arbetsuppgifter.

Artikel 32

Betalningsombud

1.   Alla anställningsavtal och avtal om tillhandahållande av tjänster, samt praktikavtal avseende praktikanter i den medlemsstat där ledamoten blivit vald, som en ledamot eller en grupp ledamöter ingår, ska förvaltas av ett betalningsombud som är etablerat i en medlemsstat.

2.   De tjänster som utförs av ett betalningsombud ska utföras av en fysisk eller juridisk person som i en medlemsstat har erhållit ett vederbörligt tillstånd att utöva yrkesverksamhet som innebär arbete med skatte- och socialförsäkringsrelaterade aspekter av anställningsavtal eller avtal om tillhandahållande av tjänster som ingåtts i enlighet med nationell rätt.

Den fysiska eller juridiska person som tillhandahåller tjänster som betalningsombud får inte befinna sig i någon av de uteslutningssituationer som avses i artikel 136.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 (11) (”budgetförordningen”).

Betalningsombuden ska använda ett professionellt datoriserat lönesystem.

3.   En ledamot ska ingå ett enskilt avtal med ett valfritt betalningsombud som uppfyller villkoren i punkt 2.

Utgifter i samband med betalningsombudens tjänster i enlighet med punkt 1 i denna artikel ska täckas av det belopp som fastställs i artikel 29.4 och ska inte vara föremål för det högsta belopp som anges i artikel 30.11 andra stycket när det gäller tjänster.

Betalningsombudens arvoden, exklusive moms, får inte överstiga 4 procent av det belopp som anges i artikel 29.4.

Övre gränser för betalningsombudens arvoden ska ses över på kumulativ basis per kalenderår i proportion till avtalets varaktighet.

4.   Avtalet mellan ledamoten och betalningsombudet ska ingås på grundval av ett standardavtal som godkänts av den behöriga utanordnaren.

Varje ny version av standardavtalet ska vara obligatorisk efter att den har meddelats ledamöterna. Den nya versionen ska inte ha någon retroaktiv verkan på befintliga avtal.

Standardavtalet ska fastställa betalningsvillkoren för de avtal som avses i punkt 1 i enlighet med detta kapitel och ska även fastställa betalningsombudets ersättning och ansvar.

Artikel 33

Villkor för förvaltningen av avtalen med medarbetarna

1.   Betalningsombudet ska säkerställa en korrekt tillämpning av nationell rätt och unionsrätten, särskilt när det gäller skatter och sociala avgifter i samband med de avtal som han eller hon förvaltar.

2.   Betalningsombudets arvoden ska utbetalas mot uppvisande av relevanta fakturor eller avgiftsspecifikationer.

3.   Ledamöterna ska förse sina betalningsombud med alla de handlingar och uppgifter de behöver för att säkerställa att de avtal som anförtrotts ombudet är lagliga och uppfyller kraven för en sund förvaltning, särskilt de handlingar och uppgifter som avses i artiklarna 34.2, 35.1 a, 38, 39.1 a och 40.

4.   Parlamentet ska mot uppvisande av erforderliga styrkande handlingar betala betalningsombudet de belopp som parlamentet är skyldigt enligt de avtal, inklusive avtal om praktiktjänstgöring, som anförtrotts ombudet.

5.   Inom ramen för ett anställningsavtal eller ett praktikavtal ska parlamentet betala ut förskott till betalningsombudet för utgifter i samband med löner, sociala avgifter och skatter.

Ansvaret för regleringen av detta förskott ska ligga på ledamöterna och deras betalningsombud, och regleringen ska genomföras i enlighet med dessa tillämpningsföreskrifter och tillämplig nationell rätt.

Artikel 34

Ansökan om betalning av utgifter för assistentstöd till ledamöterna

1.   Ansökningar om betalning av utgifter för assistentstöd till ledamöterna i enlighet med artikel 30.1 b, 30.2, 30.4 och 30.5, som specificerar förmånstagarna och storleken på de betalningar som ska göras, ska lämnas in till parlamentets behöriga avdelning av ledamoten eller av dennes betalningsombud och kontrasigneras av samtliga berörda ledamöter och av betalningsombudet. Ansökningarna ska åtföljas av de styrkande handlingar som avses i artikel 35 när det gäller anställningsavtal och dem som avses i artikel 39 när det gäller avtal om tillhandahållande av tjänster.

2.   Ledamöterna ska omgående informera sina betalningsombud och parlamentets behöriga avdelning om eventuella ändringar i deras avtalsförbindelser och om anvisningarna rörande utbetalningar och därvid ange de ändringar som gjorts i avtalet.

Betalningsombudet ska omedelbart, utan att invänta regleringen av räkenskaperna, översända denna information och tillhörande styrkande handlingar till parlamentets behöriga avdelning.

Artikel 35

Handlingar som ska lämnas in i samband med ett anställningsavtal

Ansökningar om betalning av utgifter för ett anställningsavtal ska innehålla följande:

a)

Det anställningsavtal som ledamoten har ingått med sin lokala assistent, i original.

b)

En detaljerad arbetsbeskrivning och exakt adress till arbetsplatsen.

c)

En detaljerad redogörelse med uppgifter om löner, arbetsgivarnas och arbetstagarnas sociala avgifter och andra utgifter som kan komma att betalas under kalenderåret och vid upphörande av avtalet. Redogörelsen ska ta hänsyn till bestämmelserna i den nationella rätten, inklusive bestämmelser om minimilöner, och avtalsmässiga skyldigheter, inklusive eventuell betalning av utgifter för tjänsteresor.

d)

En bestyrkt kopia av den lokala assistentens giltiga identitetshandling.

e)

Handling som styrker den lokala assistentens normala bostadsort.

f)

Handling som styrker den lokala assistentens kvalifikationer och arbetslivserfarenhet.

g)

En förteckning över följande externa verksamheter, oavsett om de är avlönade eller oavlönade, där den lokala assistenten deltar: yrkesverksamhet, politiska uppdrag, postgymnasiala studier, fortbildningskurser som varar längre än en månad, praktik och verksamhet för ett politiskt parti, en politisk stiftelse, en politisk rörelse eller en parlamentarisk politisk grupp. Förteckningen ska åtföljas av

i)

en förklaring av assistenten där det bekräftas att han eller hon under hela avtalets löptid inte, vare sig direkt eller indirekt, kommer att utöva någon verksamhet – inte ens oavlönad sådan – om denna verksamhet utgör ett hinder för assistentens tjänsteutövning i sin roll som assistent eller ger upphov till en intressekonflikt, samt

ii)

en förklaring från ledamoten som intygar att han eller hon har tagit del av förteckningen över assistentens externa verksamhet och som bekräftar att den inte utgör ett hinder för assistentens tjänsteutövning i sin roll som assistent eller ger upphov till en intressekonflikt.

Artikel 36

Reglering av räkenskaper

1.   För var och en av de lokala assistenter som anställs och för var och en av de praktikanter som är baserade i den medlemsstat där ledamoten blivit vald ska betalningsombuden senast den 31 mars året efter det berörda budgetåret, särskilt med sikte på reglering av de förskottsbetalningar som gjorts, till parlamentets behöriga avdelning översända redovisningar av de utgifter som uppkommit med avseende på löner, skatteavdrag och arbetsgivares och arbetstagares sociala avgifter samt alla andra återbetalningsbara utgifter. De ska dessutom tillhandahålla handlingar som styrker att de lokala assistenterna i fråga är anslutna till ett socialförsäkringssystem, där ledamoten anges som arbetsgivare, ett intyg över arbetsolycksfallsförsäkring om den gällande nationella rätten kräver en sådan försäkring samt en årlig inkomstdeklaration. De ska även intyga att alla skyldigheter som följer av gällande nationell rätt har uppfyllts och, på begäran av parlamentets behöriga avdelning, lämna in alla lönebesked som utfärdats för rapporteringsperioden samt bevis på betalning av löner, sociala avgifter och skatter.

I händelse av upphörande av avtalet mellan betalningsombudet och ledamoten och vid upphörande av ledamotens mandat ska dessa skyldigheter uppfyllas senast inom tre månader.

De redovisningar som anges i första stycket ska utarbetas i enlighet med parlamentets specifikationer.

2.   Om de redovisningar som avses i punkt 1 inte lämnas in inom den föreskrivna tidsfristen ska alla motsvarande utbetalningar anses vara felaktiga. Efter en granskning av de redovisningar som anges i punkt 1 eller i avsaknad av en sådan ska ett meddelande översändas av parlamentets behöriga avdelning till betalningsombuden, med kopior till ledamoten, som anger huruvida de utbetalningar som gjorts är korrekta eller inte och, i förekommande fall, vilka handlingar som saknas och måste lämnas in.

Om det i det meddelande som avses i första stycket i denna punkt fastställs att utbetalningarna är felaktiga ska de handlingar som behövs för att korrigera detta lämnas in till parlamentets behöriga avdelning inom en månad efter meddelandets datum. Om dessa handlingar inte lämnas in inom denna tidsfrist ska parlamentet tillämpa artikel 71 eller artikel 72 eller båda, beroende på vad som är lämpligt.

Artikel 37

Skyldigheter avseende avtal för lokala assistenter

1.   Betalningsombudet ska, under den period som fastställs i tillämplig nationell rätt och i minst fem år efter den berörda valperiodens slut, föra ett register över lönebeskeden av vilket det ska framgå utbetalda löner samt, i förekommande fall, avdrag för skatter liksom arbetsgivares och arbetstagares sociala avgifter.

Utan att det påverkar tillämpningen av första stycket ska, när betalningsombudets avtal sägs upp, en bestyrkt kopia av alla lönehandlingar omgående översändas till ledamoten och till en kvalificerad yrkesutövare som ledamoten väljer.

2.   Assistenter ska inte agera på ett sätt som gör att de hamnar i en intressekonflikt med de ledamöter som de arbetar för och parlamentet. De ska utan dröjsmål informera den berörda ledamoten om sin avsikt att utöva någon annan form av avlönad eller icke avlönad extern verksamhet eller att ställa upp i ett val.

De ska vara bosatta på ett sådant avstånd från arbetsplatsen att tjänsteutövningen inte hindras.

3.   Ledamoten ska genast informera parlamentets behöriga avdelning om eventuella ändringar i anställningsvillkoren som påverkar utgifterna för assistentstöd och om assistenternas eventuella planer på att utöva annan extern verksamhet än sådan som redan uppgetts i enlighet med artikel 35 g eller ställa upp i val. Ledamoten måste säkerställa att den externa verksamheten eller avsikten att ställa upp i val inte utgör ett hinder för assistenternas tjänsteutövning eller strider mot unionens ekonomiska intressen genom att vidta lämpliga åtgärder, vilket kan inbegripa en anpassning av assistentens arbetstid eller att assistenten tar ut årlig ledighet eller obetald ledighet. Parlamentets behöriga avdelning får begära styrkande handlingar på de arrangemang som gjorts i detta syfte för de berörda assistenterna.

4.   Lokala assistenter som har för avsikt att ställa upp i val ska följa nationella lagar och föreskrifter om valkampanjer. Om de blir valda ska betalningen för utgifter som rör dem upphöra om de inte kan styrka att deras mandat är förenligt med deras tjänsteutövning som parlamentsassistenter.

5.   Avtal som ingås mellan ledamöter och assistenter måste inbegripa de villkor som fastställs i punkterna 2 och 4.

6.   Utgifter i samband med anställningsavtal som ingåtts med lokala assistenter kan ersättas under förutsättning att minimiarbetstiden är 5 timmar per vecka och att den totala arbetstiden, inklusive tid som ägnas åt extern verksamhet, inte överstiger 48 timmar per vecka. Vid tillämpningen av denna punkt ska den oavlönade verksamhet som avses i artikel 35 beaktas endast om denna verksamhet, i det enskilda fallet, vanligtvis är avlönad.

Artikel 38

Utgifter i samband med uppsägning av anställningsavtalet

1.   Utgifter som uppstår i samband med att anställningsavtal som ledamöterna ingått med sina lokala assistenter upphör att gälla kan ersättas förutsatt att

a)

de uppstår till följd av tillämpning av nationell arbetsrätt, inklusive kollektivavtal, och

b)

ledamöterna har uppfyllt sina rättsliga skyldigheter när det gäller uppsägning av de anställningsavtal som ingåtts med deras lokala assistenter, inbegripet uppsägningshandlingar, i god tid före mandatperiodens slut, utom i de fall då mandatperiodens slut inte kan förutses i förväg.

2.   De utgifter som avses i punkt 1 i denna artikel får ersättas upp till det lagstadgade minimibeloppet och inom de gränser som anges i artikel 29.4.

3.   Ytterligare utgifter som är en följd av ett särskilt avtal mellan parterna som går utöver skyldigheterna enligt lagen eller kollektivavtalen får endast ersättas – inom de gränser som anges i artikel 29.4 – upp till ett belopp som motsvarar den genomsnittliga månatliga bruttogrundlönen för den lokala assistenten under det sista anställningsåret.

4.   Punkt 3 ska inte tillämpas om

a)

den berörda lokala assistenten har arbetat för ledamoten i mindre än tolv månader,

b)

den berörda assistenten återanställs som assistent till en ledamot eller en grupp av ledamöter inom två månader efter den dag då hans eller hennes avtal löpte ut.

5.   Om ledamöterna enligt tillämplig nationell arbetsrätt är skyldiga att till en assistent, i samband med uppsägning av anställningsavtalet, betala ett belopp som är mer än tre gånger så stort som hans eller hennes genomsnittliga bruttomånadslön får dessa utgifter ersättas mot uppvisande av vederbörligen upprättade styrkande handlingar som måste attesteras av de behöriga nationella myndigheterna.

Artikel 39

Handlingar som ska lämnas in i samband med ett avtal om tillhandahållande av tjänster

1.   Med undantag av specialiserade tjänster för vilka kostnaden inte överstiger 500 EUR inklusive moms, ska en ansökan om betalning av utgifter för tjänsteavtal innehålla

a)

det avtal som ledamoten har ingått med sin tjänsteleverantör och som klart definierar vilket slags tjänster som ska tillhandahållas,

b)

utom när det gäller tjänsteavtal som ingås med lokala assistenter, när tjänsterna överstiger ett tröskelvärde på 60 000 EUR inklusive moms, upphandlingsdokumenten, inbegripet

meddelandet med en beskrivning av behoven och kraven, tilldelningskriterierna och en vägledande tidsram,

de inbjudningar som skickats till anbudsgivarna eller andra åtgärder för offentliggörande som vidtagits,

de inkomna anbuden, samt

motiveringen till det valda anbudet,

c)

om tjänsteleverantörerna är juridiska personer, en kopia av deras företagsregistrering eller likvärdig handling som visar ort och datum för bolagsbildningen, tillsammans med bolagsordningen, eller, om tjänsteleverantörerna är fysiska personer, en handling som visar deras verksamhetsort, de handlingar som anges i artikel 35 d–f samt, utom när det handlar om avtal om specialiserade tjänster, de handlingar som anges i artikel 35 g,

d)

om tjänsteleverantörerna är juridiska personer, en förteckning över de fysiska personer som deltar i den juridiska personens tillhandahållande av tjänster, tillsammans med information om deras utbildnings- och yrkeskvalifikationer samt erfarenhet som är relevant för tillhandahållandet av de berörda tjänsterna, liksom en förklaring som bekräftar att det inte föreligger någon intressekonflikt enligt definitionen i artikel 66.2 och att ingen av dessa personer är assistent i den mening som avses i artikel 30 eller i någon av de kategorier som nämns i artikel 41 d,

e)

en förklaring, kontrasignerad av ledamoten, som bekräftar att tjänsterna endast kommer att läggas ut på underentreprenad av vederbörligen motiverade skäl, efter att parlamentets behöriga avdelning har underrättats och under alla omständigheter endast för högst 20 procent av avtalets totala värde, eller, om tjänsteleverantörerna är lokala assistenter, en förklaring, kontrasignerad av ledamoten, som bekräftar att tjänsterna inte kommer att läggas ut på underentreprenad.

2.   Kostnaden för de tjänster som tillhandahålls ska betalas om ledamoten till parlamentets behöriga avdelning översänder en faktura eller avgiftsspecifikation med detaljerade uppgifter om de tjänster som faktiskt utförts och en kopia av det avtal som ingåtts med tjänsteleverantören. Fakturan eller avgiftsspecifikationen ska åtföljas av en bekräftelse från ledamoten av att tjänsten faktiskt har utförts. På begäran av parlamentets behöriga avdelning ska ledamoten också lämna de viktigaste styrkande handlingarna.

Om tjänsterna är delvis eller helt och hållet undantagna från moms får parlamentets behöriga avdelning begära att betalningsombudet anger den rättsliga grunden för detta undantag.

Artikel 40

Extraordinära utgifter

Om en lokal assistent med ett anställningsavtal är frånvarande under en period som överstiger tre månader, på grund av mammaledighet eller allvarlig sjukdom, kan från och med den tredje frånvaromånaden den del av kostnaden som uppkommit för att ersätta assistenten och som inte täcks av de ersättningar till anställda som utbetalas enligt det nationella socialförsäkringssystemet i fråga ersättas utöver maximibeloppet enligt artikel 29.4. En ansökan om betalning av sådana kostnader ska lämnas in till parlamentets behöriga avdelning av betalningsombudet och vara kontrasignerad av ledamoten.

Artikel 41

Utgifter som inte ersätts

De belopp som utbetalas i enlighet med detta kapitel får inte användas direkt eller indirekt till att

a)

finansiera avtal som ingås med en organisation med politiska mål, såsom ett politiskt parti, en politisk stiftelse, en politisk rörelse eller en parlamentarisk politisk grupp,

b)

täcka utgifter som kan ersättas med andra ersättningar som föreskrivs i dessa tillämpningsföreskrifter eller andra bestämmelser i parlamentets arbetsordning,

c)

täcka utgifter i samband med ett avtal om tillhandahållande av tjänster om detta kan ge upphov till en intressekonflikt, särskilt i de fall där ledamoten eller en av de personer som avses i led d

är ägare eller delägare av ett företag eller en vinstdrivande organisation som fungerar som hans eller hennes tjänsteleverantör,

sitter i styrelsen eller ett annat verkställande organ i ett företag eller en vinstdrivande organisation som fungerar som hans eller hennes tjänsteleverantör,

har tillgång till sin tjänsteleverantörs bankkonto,

har ett intresse i eller drar ekonomiska fördelar av någon form av verksamhet som bedrivs av hans eller hennes tjänsteleverantör,

d)

finansiera avtal som gör det möjligt att anställa eller använda tjänster som tillhandahålls av make eller maka eller erkänd partner, eller ledamöternas föräldrar, barn eller syskon, eller som rent allmänt skapar en eventuell intressekonflikt i enlighet med artikel 66.2,

e)

täcka utgifter i samband med avtal som ingås med fysiska personer som rekryterats som ackrediterade parlamentsassistenter men som inte är bosatta på anställningsorten i enlighet med artikel 20 i tjänsteföreskrifterna för att ge ledamöterna direkt stöd i Europaparlamentets lokaler på en av dess tre arbetsorter.

Kapitel 6

Tillhandahållande av utrustning och faciliteter

Artikel 42

Tillgång till interna tjänster och tillhandahållande av utrustning och faciliteter

1.   Presidiet ska anta bestämmelserna om ledamöternas tillgång till interna tjänster som tillhandahålls av parlamentet och tillhandahållande av utrustning och faciliteter för ledamöterna, särskilt när det gäller

användning av tjänstebilar,

möblering av ledamöternas arbetsrum,

tillhandahållande av it- och telekommunikationsutrustning,

skriv- och kontorsmateriel,

ledamöternas och parlamentets politiska gruppers användning av de kontorsutrymmen som ställts till deras förfogande i parlamentets förbindelsekontor,

behandling av ledamöters dokument som överlämnas som gåva eller donation till ett institut, en förening eller en stiftelse,

arrangemang för transport av personliga tillhörigheter från tjänsterummen i Bryssel och Strasbourg till ursprungslandet för de ledamöter vars mandat upphör före valperiodens slut,

användning av tjänstecyklar,

språk- och datorkurser för ledamöterna, och

användning av de tjänster som tillhandahålls av parlamentets läkarmottagning.

2.   Presidiet får också anta bestämmelser som ger tillträde till parlamentets faciliteter för parlamentets före detta talmän, under deras mandatperioder, och för före detta ledamöter.

Kapitel 7

Ersättning för allmänna utgifter

Artikel 43

Rätt till ersättning för allmänna utgifter

1.   Ledamöterna har rätt till ersättning för allmänna utgifter som ska täcka allmänna utgifter som uppstår i samband med deras parlamentariska verksamhet.

2.   I enlighet med skäl 17 och artikel 20.3 i ledamotsstadgan ska ersättningen för allmänna utgifter betalas ut i form av ett engångsbelopp.

3.   Ledamöterna har rätt till ersättning för allmänna utgifter från och med den månad då deras ansökan om utbetalning inkommer.

4.   Ledamöterna kan välja att få hela eller delar av beloppet för ersättning av allmänna utgifter.

Artikel 44

Tidsperiod som omfattas

1.   Ersättningen för allmänna utgifter ska betalas under ledamotens hela mandatperiod.

2.   Det månatliga beloppet för ersättningen för allmänna utgifter ska uppgå till 4 950 EUR.

3.   De ledamöter vars mandatperiod börjar efter den femtonde dagen i månaden ska erhålla endast halva ersättningen för allmänna utgifter för den månaden.

4.   Halva ersättningen för allmänna utgifter ska också betalas under en period på tre månader efter den månad då ledamotens mandatperiod löper ut, förutsatt att ledamoten har tjänstgjort i minst sex månader och inte blir omvald.

Artikel 45

Utbetalningar och frånvaro

1.   Alla utbetalningar av ersättningen för allmänna utgifter ska göras direkt till ledamöterna.

2.   Varje ledamot som under ett parlamentsår (1 september–31 augusti) är frånvarande minst hälften av de dagar som har fastställts för Europaparlamentets plenarsammanträden ska för den perioden återbetala 50 procent av ersättningen för allmänna utgifter till parlamentet.

3.   Talmannen kan bortse från frånvaro enligt punkt 2 om den berörda ledamoten är frånvarande på grund av sjukdom eller av allvarliga familjeskäl eller är på en tjänsteresa som godkänts av talmannen, presidiet eller talmanskonferensen. Styrkande handlingar ska lämnas till kvestorerna senast två månader efter den dag då frånvaron inleddes.

4.   En ledamot som är gravid ska befrias från skyldigheten att närvara vid parlamentets officiella sammanträden under en period på tre månader före barnets födsel. Ledamoten ska lämna in läkarintyg med angivelse av beräknat datum för nedkomsten. Efter nedkomsten ska ledamoten befrias från skyldigheten att närvara vid officiella sammanträden under en period på sex månader. Ledamoten ska lämna in en kopia av barnets födelseattest.

Artikel 46

Utgifter som täcks av ersättningen

1.   Ersättningen för allmänna utgifter är avsedd att täcka bland annat utgifter såsom kostnader för kontorsdrift och kontorsunderhåll, kontorsartiklar och dokumentation, kontorsutrustning, representationsverksamhet eller administrativa kostnader.

2.   Om ledamöterna konstaterar att de belopp som utbetalas i form av andra ersättningar enligt dessa tillämpningsföreskrifter eller andra av parlamentets bestämmelser har förbrukats, får de också använda ersättningen för allmänna utgifter för att direkt betala för verksamhet som täcks av dessa ersättningar.

Artikel 47

Principer som styr användningen av ersättningen för allmänna utgifter

1.   För att underlätta ledamöternas förvaltning och kontroll av sina utgifter ska parlamentet utbetala de medel som avsatts för ersättningen för allmänna utgifter till ett konto som är avsett för denna ersättning och till vilket parlamentet därför inte överför några andra medel. Detta konto ska omfattas av de vanliga garantier som är förbundna med ledamotens uppdrag.

2.   Ledamöterna är ensamma ansvariga för det sätt på vilket de belopp som utbetalas i enlighet med detta kapitel används.

3.   Ledamöterna ska vara fria att dokumentera sin användning av dessa belopp, i detalj eller efter typ av kostnad enligt vad som anges i punkt 4 i denna artikel, på egen hand eller med stöd av en extern revisor, och att helt eller delvis offentliggöra denna information på sin webbsida på parlamentets webbplats i enlighet med artikel 11 i parlamentets arbetsordning.

4.   De typer av kostnader som avses i punkt 3 är de följande:

 

Typ 1: Hyra för lokala kontor och tillhörande avgifter

 

Typ 2: Driftskostnader för lokala kontor

 

Typ 3: Kontorsartiklar, pappersvaror och förbrukningsvaror

 

Typ 4: Böcker, tidskrifter, tidningar och pressöversikter

 

Typ 5: Kontorsutrustning och möbler

 

Typ 6: Protokollära funktioner och representation

 

Typ 7: Anordnande av evenemang, seminarier och konferenser

 

Typ 8: Övriga administrativa utgifter

 

Typ 9: Verksamhet som täcks av andra ersättningar som förbrukats

 

Typ 10: Andra kostnader i samband med ledamotens parlamentariska mandat

5.   Presidiet ska anta alla ytterligare åtgärder som presidiet anser nödvändiga för att underlätta genomförandet av ledamöternas beslut med avseende på punkt 3.

AVDELNING II

MANDATETS UPPHÖRANDE

Kapitel 1

Övergångsersättning

Artikel 48

Rätt till övergångsersättning

Före detta ledamöter har rätt till övergångsersättning i enlighet med artikel 13 i ledamotsstadgan, från och med den första dagen i den månad som följer på mandatets upphörande.

Artikel 49

Villkor

1.   Om före detta ledamöter som har rätt till övergångsersättning innehar ett mandat i ett annat parlament eller ett offentligt ämbete ska den lön som de har rätt till räknas av från övergångsersättningen.

2.   Artikel 2.3 ska i tillämpliga delar gälla för övergångsersättningen.

3.   I denna artikel avses med ”ett annat parlament” ett parlament med lagstiftande behörighet som är etablerat i en medlemsstat.

4.   I denna artikel avses med ”offentligt ämbete” utövande av följande ämbeten:

a)

Ett avlönat ämbete till vilket man väljs och som innefattar utövande av offentliga maktbefogenheter.

b)

Medlem i en nationell eller regional regering.

c)

Hög offentlig ämbetsman eller tjänsteman eller ledamot i en unionsinstitution.

Artikel 50

Sammanslagning av kontantförmåner

1.   När en före detta ledamot på samma gång har rätt till övergångsersättning enligt artikel 13 i ledamotsstadgan och ålderspension eller invaliditetspension enligt artikel 14 i ledamotsstadgan eller pension enligt artikel 15 i ledamotsstadgan har den före detta ledamoten rätt att välja system. Ledamoten ska meddela generalsekreteraren sitt beslut senast tre månader efter mandatets upphörande. Beslutet är oåterkalleligt.

2.   Om den före detta ledamoten väljer övergångsersättningen ska utbetalningen av ålderspensionen eller invaliditetspensionen dras in under den period då han eller hon har rätt till övergångsersättningen.

Artikel 51

Förfarande

1.   För att kunna få övergångsersättningen ska den före detta ledamoten ansöka om detta inom tre månader efter det att hans eller hennes mandat löpt ut. Ansökan ska åtföljas av en skriftlig förklaring som anger huruvida ledamoten utövar något av de ämbeten som avses i artikel 49 i dessa tillämpningsföreskrifter. Efter denna tidsfrist bör den dag då rätten till övergångsersättning får verkan vara den första dagen i den kalendermånad då ansökan mottogs av parlamentets behöriga avdelning. Perioden för rätt till övergångsersättning ska fastställas i enlighet med artikel 13.2 i ledamotsstadgan.

2.   Den skriftliga förklaring som avses i punkt 1 i denna artikel ska i förekommande fall åtföljas av det beslut från ledamoten som anges i artikel 50.1.

3.   Ändringar av de villkor som legat till grund för beviljandet av övergångsersättningen och som skulle kunna leda till en ändring av en före detta ledamots rätt till ersättningen ska omedelbart meddelas parlamentets behöriga avdelning. I tveksamma fall kan generalsekreteraren begära att den berörda före detta ledamoten ska inkomma med synpunkter.

4.   Om generalsekreteraren, på grundval av uppgifter som kan verifieras genom offentligt tillgängliga källor, får kännedom om att den före detta ledamoten utövar något av de ämbeten som avses i artikel 49, ska han eller hon dra in övergångsersättningen och meddela den berörda före detta ledamoten detta.

5.   Den före detta ledamoten kan när som helst avstå från rätten till övergångsersättning. Generalsekreteraren ska underrättas om ett sådant beslut.

Kapitel 2

Ålderspension

Artikel 52

Rätt till ålderspension

1.   De ledamöter som utövat sitt mandat i minst ett helt år har livet ut rätt till ålderspension när mandatet upphör. Pensionen ska utbetalas från och med den första dagen i månaden efter den månad då ledamöterna fyller 63 år, i enlighet med artikel 14 i ledamotsstadgan.

Före detta ledamöter eller deras juridiska ombud ska, utom i fall av force majeure, göra sina ansökningar om utbetalning av ålderspensionen senast sex månader från och med den dag då ledamoten får rätt till pension. Efter denna tidsfrist bör den dag då rätten till ålderspension får verkan vara den första dagen i den kalendermånad då ansökan mottas.

2.   Utbetalning av ålderspensionen ska tillfälligt upphöra för sådana mottagare som väljs in i parlamentet på nytt. Den rätt till ålderspension som ledamoten får i och med det nya mandatet läggs till rättigheterna till ålderspension från den tidigare mandatperioden. Utbetalningen av ålderspensionen inleds på nytt så fort ledamotens mandat upphör.

3.   Om en ledamot utövar flera mandat som inte följer på varandra läggs samtliga mandatperioder ihop för beräkning av ålderspensionen.

Artikel 53

Regler för att undvika dubbla pensionsförmåner

1.   Den ålderspension som en före detta ledamot uppbär för ett mandat som han eller hon har utövat i ett annat parlament samtidigt med mandatet i Europaparlamentet ska räknas av från den ålderspension som avses i artikel 14 i ledamotsstadgan.

2.   I denna artikel avses med ”ett annat parlament” ett sådant parlament som definieras i artikel 2.2.

3.   Beräkningarna utförs på grundval av de två pensionsbeloppen före skatt.

4.   De före detta ledamöter som utövat ett mandat i ett annat parlament samtidigt med mandatet i Europaparlamentet ska ange den ålderspension de uppbär för det mandat som de utövat i det andra parlamentet.

Artikel 54

Upphörande av rätt till ålderspension

När en före detta ledamot avlider ska ålderspensionen betalas ut till och med den sista dagen i den månad då dödsfallet inträffade.

Kapitel 3

Invaliditetspension

Artikel 55

Rätt till invaliditetspension

1.   En ledamot som enligt förfarandet i artikel 59 erkänns vara fullständigt invalidiserad och som därmed inte kan utföra sina åligganden under återstoden av valperioden och som av detta skäl avsäger sig sitt mandat, har rätt till en invaliditetspension som ska betalas ut från och med den dag då mandatet upphör, om inte annat sägs i punkt 3 i denna artikel.

2.   Rätten till invaliditetspension upphör om ledamoten inte meddelar att han eller hon avsäger sig sitt mandat senast tre månader efter det datum då han eller hon officiellt underrättades om beslutet om en invaliditetsförklaring.

3.   Ledamotens rätt till invaliditetspension inleds när den valperiod under vilken invaliditeten uppstod tar slut om

a)

ledamotens invaliditet hindrar honom eller henne från att avsäga sig sitt mandat, eller

b)

beslutet om fastställande av en ledamots invaliditet antagits efter slutet av den valperiod under vilken invaliditeten har uppstått, eller

c)

valperioden löper ut före utgången av den period som avses i punkt 2.

Artikel 56

Beräkning av invaliditetspensionen

1.   Beloppet för invaliditetspensionen uppgår för varje slutfört mandatår till 3,5 procent av ledamotsarvodet enligt artikel 10 i ledamotsstadgan, och för varje tillkommande slutförd månad till en tolftedel, men åtminstone till 35 procent av ledamotsarvodet. Det totala beloppet får dock inte överskrida 70 procent.

2.   Bestämmelserna om beräkning av ålderspensionen ska i tillämpliga delar tillämpas på beräkningen av invaliditetspensionen.

Artikel 57

Bestämmelser för att undvika dubbla pensionsförmåner

1.   Den invaliditetspension som en före detta ledamot uppbär för att han eller hon utövat ett mandat i ett annat parlament samtidigt med mandatet i Europaparlamentet ska räknas av från den invaliditetspension som avses i artikel 55.

2.   I denna artikel avses med ”ett annat parlament” ett sådant parlament som definieras i artikel 2.2.

3.   De före detta ledamöter som utövat ett mandat i ett annat parlament samtidigt med mandatet i Europaparlamentet ska ange den invaliditetspension de uppbär för det mandat som de utövat i det andra parlamentet.

Artikel 58

Sammanslagning av kontantförmåner

Om före detta ledamöter samtidigt har rätt till invaliditetspension och ålderspension ska de uppbära ålderspension. Ålderspensionen får emellertid inte vara lägre än invaliditetspensionen.

Artikel 59

Förfarande

1.   Ledamoten eller dennes juridiska ombud ska lämna in en begäran om pension av invaliditetsskäl, åtföljd av ett läkarintyg till parlamentets talman, med angivande av namnet på den läkare som kommer att företräda ledamoten i den invaliditetsnämnd som avses i artikel 60.

2.   Den invaliditetsnämnd som avses i artikel 60 ska inom en tidsfrist på tre månader från och med det datum då generalsekreteraren sammankallat nämnden, och i enlighet med sitt mandat från Europaparlamentet, lägga fram en medicinsk rapport med motiveringar där en bedömning görs av huruvida villkoren för rätt till invaliditetspension i artikel 55.1 är uppfyllda. Generalsekreteraren får i undantagsfall förlänga tidsfristen.

3.   Om det i den medicinska rapporten fastställs att ledamoten uppfyller villkoren för pension av invaliditetsskäl, ska parlamentets talman bekräfta ledamotens rätt till invaliditetspension och meddela ledamoten beslutet och därvid uppmana honom eller henne att frånträda sitt mandat. Om det i den medicinska rapporten fastställs att ledamoten inte uppfyller villkoren för pension av invaliditetsskäl, ska talmannen informera ledamoten om möjligheterna till överklagande.

Artikel 60

Invaliditetsnämnden

1.   Invaliditetsnämnden består av tre läkare som utses enligt följande:

Den förste utses av ledamoten i fråga.

Den andre utses av Europaparlamentet.

Den tredje utses efter överenskommelse mellan de två läkare som utsetts på ovanstående sätt.

Om ingen överenskommelse uppnåtts om utnämningen av den tredje läkaren senast två månader efter det datum då den andre läkaren utsetts, utses den tredje läkaren automatiskt av ordföranden för Europeiska unionens domstol på begäran av Europaparlamentet.

2.   Utgifterna för invaliditetsnämndens arbete, inbegripet resekostnader, ska betalas av Europaparlamentet.

3.   Ledamoten får till invaliditetsnämnden lämna in alla rapporter eller intyg från sin läkare eller andra yrkesverksamma på vårdområdet som ledamoten anlitat.

4.   Det arbete som utförs av invaliditetsnämnden är sekretessbelagt.

Artikel 61

Uppföljning av invaliditeten

1.   Före detta ledamöter som inte längre uppfyller villkoren för rätt till invaliditetspension i artikel 55.1 förlorar sin rätt till den pensionen.

2.   Så länge den före detta ledamoten ännu inte fyllt 63 år får Europaparlamentet låta honom eller henne vart femte år undersökas av en läkare som utses för att kontrollera att den före detta ledamoten fortfarande uppfyller villkoren för rätt till invaliditetspension i artikel 55.1.

3.   Denna undersökning får även äga rum före den tidpunkt som anges i punkt 2, särskilt om parlamentet informerats om att den före detta ledamoten utför uppgifter mot betalning. I detta fall bedöms situationen på grundval av kontrollerbara fakta från offentliga källor, mot bakgrund av omständigheterna i varje enskilt fall samt efter en undersökning vid vilken varje part ges möjlighet att lägga fram sin ståndpunkt och bemöta den andra partens ståndpunkt.

4.   Invaliditetsnämnden får på förslag från den läkare som gjort undersökningen fastställa att den före detta ledamotens hälsotillstånd förbättrats och att han eller hon inte längre uppfyller villkoren för rätt till invaliditetspension i artikel 55.1.

5.   Beslutet om att utbetalningen av invaliditetspensionen ska upphöra fattas av parlamentets talman på grundval av invaliditetsnämndens slutsatser. Artiklarna 59 och 60 ska gälla i tillämpliga delar. Om den före detta ledamoten inte utsett en läkare som företräder honom eller henne i invaliditetsnämnden tillämpas artikel 60.1 andra stycket.

Kapitel 4

Efterlevandepension och barnpension

Artikel 62

Rätt till efterlevandepension och barnpension

1.   Efterlevande make och underhållsberättigat barn till en ledamot eller en före detta ledamot, som vid sin bortgång erhöll eller i framtiden skulle ha haft rätt till ålderspension eller invaliditetspension, har rätt att uppbära efterlevandepension respektive barnpension.

2.   Vid tillämpningen av bestämmelserna i detta kapitel anses erkända partner vara likställda med makar om paret tillhandahåller en officiell handling som visar deras ställning som erkända partner och som utfärdats av en behörig myndighet i en medlemsstat.

3.   Med ”underhållsberättigat barn” avses ledamotens eller den före detta ledamotens, eller hans eller hennes makes eller makas legitima, biologiska eller adopterade barn som ledamoten eller den före detta ledamoten faktiskt försörjer. Även barn i fosterstadiet samt barn för vilka ledamoten eller den före detta ledamoten inlett ett adoptionsförfarande och adoptionen avslutas efter hans eller hennes bortgång anses vara underhållsberättigade barn.

Artikel 63

Beräkning av efterlevandepension och barnpension

1.   Maxbeloppet för efterlevandepensionerna och barnpensionerna får inte överstiga beloppet för den ålderspension som ledamoten skulle ha haft rätt till i slutet av valperioden, med hänsyn tagen till tidsperioden mellan datumet för bortgången och datumet då den mandatperioden upphörde.

2.   För före detta ledamöter får maxbeloppet för efterlevandepensionerna och barnpensionerna inte överstiga den ålderspension som ledamoten uppbar eller som han eller hon skulle ha haft rätt till.

3.   Efterlevandepensionen för den efterlevande maken eller makan ska uppgå till 60 procent av beloppet i punkt 1 eller 2 i denna artikel och till åtminstone 30 procent av arvodet i artikel 10 i ledamotsstadgan även om det senare beloppet är större än beloppen i punkterna 1 och 2 i denna artikel.

Rätten till efterlevandepension påverkas inte av att den efterlevande maken eller makan har ingått nytt äktenskap. En efterlevande make eller maka har inte rätt till efterlevandepension om omständigheterna i ett enskilt fall utan rimligt tvivel tyder på att äktenskapet ingåtts enbart i försörjningssyfte. I detta fall bedöms situationen på grundval av kontrollerbara fakta från offentliga källor, mot bakgrund av omständigheterna i varje enskilt fall mot bakgrund av omständigheterna i varje enskilt fall samt efter en undersökning vid vilken varje part ges möjlighet att lägga fram sin ståndpunkt och bemöta den andra partens ståndpunkt.

4.   Barnpensionsbeloppet för ett underhållsberättigat barn ska uppgå till 20 procent av beloppet i punkt 1 eller 2.

5.   Genom undantag från punkt 4 ska, om det finns fler än två underhållsberättigade barn, pensionen för varje underhållsberättigat barn fastställas genom att den summa som motsvarar 40 procent av det högsta belopp som avses i punkt 1 eller 2, beroende på vad som är tillämpligt, divideras med antalet underhållsberättigade barn.

6.   Maxbeloppet för den pension som ska utbetalas fördelas i förekommande fall mellan maken eller makan och barnen enligt procentsatserna i punkterna 3, 4 och 5.

7.   Genom undantag från punkterna 4 och 5 ska pensionen för varje underhållsberättigat barn, om det inte finns någon efterlevande make eller maka, uppgå till 20 procent av det högsta belopp som avses i punkt 1 eller 2, beroende på vad som är tillämpligt. Om det finns fler än fem underhållsberättigade barn ska dock det högsta belopp som avses i punkt 1 eller 2, beroende på vad som är tillämpligt, fördelas lika mellan de underhållsberättigade barn som har rätt till barnpension.

Artikel 64

Efterlevandepensionens och barnpensionens varaktighet

1.   Efterlevandepensionen eller barnpensionen tilldelas från och med den första dagen i kalendermånaden efter ledamotens eller den före detta ledamotens bortgång.

2.   Om mottagaren av pensionen avlider upphör efterlevandepensionen i slutet av den månad då bortgången inträffat.

3.   Rätten till barnpension upphör i slutet på den månad då det underhållsberättigade barnet fyller 21 år.

Rätten till barnpension förlängs emellertid under det underhållsberättigade barnets skolgång eller yrkesutbildning, fram till slutet på den månad då personen fyller 25 år.

Barnpensionen ska fortsätta att betalas ut till ett underhållsberättigat barn som till följd av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan försörja sig. Sjukdomen eller funktionsnedsättningen ska bekräftas av parlamentets läkare. Mottagaren kan bestrida läkarens beslut genom att begära att en nämnd sammanträder som tillsatts enligt villkoren för invaliditetsnämnden enligt bilaga II, avsnitt 3 i tjänsteföreskrifterna.

Denna rätt upphör om det underhållsberättigade barnet kan försörja sig självt på nytt. Europaparlamentet kan låta det underhållsberättigade barnet undersökas vart femte år av en utsedd läkare för att kontrollera att det fortfarande uppfyller villkoren för uppbärande av barnpension.

4.   Efterlevande make eller maka och underhållsberättigade barn som har rätt till pension ska lämna in sin ansökan om utbetalning av pensionen senast sex månader efter den dag då de får rätt till pension. Efter denna tidsfrist ska den dag då rätten till pension får verkan vara den första dagen i den kalendermånad då ansökan mottogs av parlamentets behöriga avdelning.

AVDELNING III

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH SLUTBESTÄMMELSER

Kapitel 1

Utbetalningsvillkor

Artikel 65

Efterlevnad av budgetförordningen

1.   Genomförandet av dessa tillämpningsföreskrifter och ansökningar om utbetalning som lämnats in i enlighet med dessa ska stå i överensstämmelse med budgetförordningen.

2.   Om det enligt dessa tillämpningsföreskrifter krävs att avtal ingås mellan Europaparlamentet och tredje part, har den behörige utanordnaren befogenhet att underteckna dem.

Artikel 66

Principen om användning av medel

1.   De belopp som utbetalats enligt avdelning I kapitlen 4, 5 och 6 ska uteslutande användas för att finansiera sådan verksamhet som har samband med ledamöternas utövande av sitt mandat och får inte täcka utgifter i samband med en ledamots privatliv eller finansiera bidrag eller gåvor av politisk natur.

2.   I samband med användningen av de medel som ställs till förfogande enligt dessa tillämpningsföreskrifter får ledamöterna inte agera på ett sätt som kan leda till en konflikt mellan ett egenintresse och unionens intressen.

Det föreligger en intressekonflikt om en ledamots agerande påverkas av familjeskäl, känslomässiga skäl, ekonomiskt intresse eller annat direkt eller indirekt personligt intresse.

3.   Ledamöterna ska till parlamentet återbetala belopp som inte använts, utom i de fall då de ersätts i form av ett engångsbelopp.

Artikel 67

Banköverföring, valutor och omräkningskurser

1.   Utbetalningar som görs inom ramen för dessa tillämpningsföreskrifter ska ske via banköverföring i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2366 (12). Parlamentet ska stå för de avgifter som ska betalas av betalaren. Eventuella ytterligare avgifter ska betalas av betalningsmottagaren.

2.   Utbetalningarna görs i euro, om inte den berörda ledamoten har valts eller har sin hemvist i en medlemsstat som inte har euron som valuta och begär att hela utbetalningen eller en del av den ska göras i den medlemsstatens valuta.

3.   Omräkningen från euro till en annan valuta sker med hjälp av eurons månatliga bokföringskurs i enlighet med artikel 19.3 i budgetförordningen.

4.   För utbetalningar av assistentstöd till ledamöterna, genom undantag från punkt 3, görs omräkningen från euron till en annan valuta med hjälp av eurons månatliga bokföringskurs för december månad året innan. Under en valperiod får emellertid det högsta månatliga betalningsansvarsbelopp som utbetalas till ledamoten, uttryckt i en annan valuta än euro och efter tillämpning av det årliga indexet och eventuella höjningar som beslutats av Europaparlamentets presidium, inte vara lägre än det högsta månatliga belopp som fastställts för det föregående året.

Artikel 68

Bankkonton

1.   När ledamoten tillträder sin tjänst ska han eller hon lämna sina bankuppgifter (dvs. IBAN-nummer och BIC-kod och den berörda bankens adress) till parlamentets behöriga avdelning för ett eller flera konton som står i ledamotens namn i en av unionens medlemsstater i syfte att ta emot betalningar av ledamotsarvodet i enlighet med artikel 10 i ledamotsstadgan, övriga ersättningar och återbetalning av andra utgifter.

Såvida inte ledamoten, den före detta ledamoten, eller dennes rättsliga efterträdare gett andra uppgifter används det konto som öppnats för mottagande av arvodet i enlighet med artikel 10 i ledamotsstadgan även till utbetalning av övergångsersättningen och pensioner.

2.   För utbetalningar till andra personer än ledamoten krävs uppvisande av en handling som utfärdats av förmånstagarens bank där det bekräftas att personen innehar det konto till vilket betalningen ska göras och med uppgift om kontots IBAN-nummer, BIC-koden och bankens adress.

3.   För överföringar i samband med assistentstöd ska ledamoten uppge sin medarbetares bankkontonummer till betalningsombudet, eller i förekommande fall, till parlamentets behöriga avdelning. Medarbetarens bankkonto ska öppnas i en av unionens medlemsstater. Utbetalningarna ska göras i den valuta som medarbetarens lön eller arvoden anges i.

Betalningsombudet ska uppge sitt bankkontonummer till parlamentets behöriga avdelning.

Artikel 69

Utbetalningar

1.   Arvodet enligt artikel 10 i ledamotsstadgan, övergångsersättningen och eventuella pensioner ska betalas ut den 15:e i innevarande månad. Ersättningen för allmänna utgifter betalas ut den första dagen i innevarande månad.

2.   Utbetalningar till betalningsombudet för utgifter för assistentstöd till ledamöterna ska göras den 15:e i innevarande månad.

Vid dessa betalningar beaktas de instruktioner som ledamoten lämnat fram till och med den 25:e i månaden innan.

3.   Utbetalning av ersättning för övriga utgifter sker efter uppvisande av de handlingar som krävs enligt dessa tillämpningsföreskrifter.

På begäran av parlamentets behöriga avdelning ska pensionstagare lämna in ett existensbevis i form av ett intyg från en läkare eller en behörig offentlig myndighet.

4.   Sista datum för inlämnande av de handlingar som krävs enligt dessa tillämpningsföreskrifter är

a)

för utgifter och ersättning för resor och uppehälle: senast den 31 juli det kalenderår som följer det år under vilket den berörda resan påbörjats,

b)

för assistentutgifter och övriga utgifter: före det sista datum som anges i de gällande bestämmelserna och senast den 7 december det budgetår för vilket betalning begärs.

5.   Generalsekreteraren får ta särskilda beslut avseende förskottsbetalningar för utgifter för ordinarie resor och uppehälle.

Kapitel 2

Reglering och återkrav

Artikel 70

Ersättande styrkande handlingar

Om en ledamot förlorat de styrkande handlingar som krävs enligt dessa tillämpningsföreskrifter ska han eller hon lämna in en förlustanmälan åtföljd av ersättande styrkande handlingar i enlighet med villkoren i dessa tillämpningsföreskrifter.

Artikel 71

Avslutande av utbetalningar från parlamentet

1.   Om en ledamot, en före detta ledamot eller en ledamots eller före detta ledamots rättsliga efterträdare eller betalningsombud inte följer dessa tillämpningsföreskrifter eller bestämmelserna för kostnadsersättning, kan den behöriga utanordnaren helt eller delvis avsluta de berörda utbetalningarna.

2.   Den behöriga utanordnaren ska först skriftligen underrätta den berörda personen om sin avsikt att avsluta utbetalningarna i fråga och ge honom eller henne möjlighet att lämna skriftliga synpunkter tillsammans med eventuella styrkande underlag. En kopia av denna underrättelse ska vid behov översändas till berörda tredje parter.

3.   Om den berörda personen inte lägger fram tillräckliga bevis för att han eller hon följer dessa tillämpningsföreskrifter eller bestämmelserna för kostnadsersättning ska den behöriga utanordnaren anta ett beslut om avslutande av motsvarande utbetalningar. Ett sådant beslut påverkar inte tillämpningen av artikel 72 i dessa genomförandeåtgärder.

Artikel 72

Återkrav av felaktigt utbetalda belopp från parlamentet

1.   Varje belopp som felaktigt betalats ut i samband med tillämpningen av dessa tillämpningsföreskrifter eller bestämmelserna för kostnadsersättning ska återkrävas från den berörda ledamoten eller före detta ledamoten eller hans eller hennes rättsliga efterträdare. Beslutet om återkrav ska antas av generalsekreteraren.

2.   Innan ett beslut om återkrav antas ska generalsekreteraren skriftligen underrätta den berörda personen om inledandet av återkravsförfarandet och ge honom eller henne möjlighet att lämna skriftliga synpunkter tillsammans med eventuella styrkande underlag.

3.   Efter antagandet av beslutet om återkrav ska generalsekreteraren genomföra återkravet i enlighet med budgetförordningen. Återkravsproceduren får inte hindra ledamoten från att på ett ändamålsenligt sätt utöva sitt uppdrag .

4.   Generalsekreteraren får delegera sin behörighet enligt punkterna 1, 2 och 3 till den behöriga generaldirektören.

5.   Denna artikel ska även tillämpas på tredje part.

Kapitel 3

Övriga allmänna finansiella bestämmelser

Artikel 73

Indexering

1.   De belopp som avses i artiklarna 3.5, 15 andra stycket d, 20, 22.1, 22.3, 24.2 och 44.2 får indexeras varje år av presidiet upp till ett maximalt värde motsvarande den årliga inflationen i unionen i oktober månad för det föregående året enligt vad som publicerats av Eurostat.

2.   Det belopp som avses i artikel 29.4 i dessa tillämpningsföreskrifter ska i förekommande fall indexeras årligen av presidiet på grundval av det gemensamma index som fastställts av Eurostat i samförstånd med medlemsstaternas statistikorgan enligt artikel 65 i tjänsteföreskrifterna. Indexregleringen får tillämpas retroaktivt från och med juli månad det berörda året.

Artikel 74

Beskattning

I enlighet med de villkor som anges i artikel 12 i ledamotsstadgan, ska rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 260/68 (13) tillämpas på ledamöter och mottagare av pension enligt artiklarna 13, 14, 15 och 17 i ledamotsstadgan.

Artikel 75

Utmätning

1.   Arvodet enligt artikel 10 i ledamotsstadgan, övergångsersättningen, ålderspensionen enligt dessa tillämpningsföreskrifter eller ålderspensionen enligt bilaga III till bestämmelserna för kostnadsersättning får bli föremål för utmätning, upp till högst en tredjedel av det aktuella beloppet, till följd av ett beslut av domstol eller av den behöriga administrativa myndigheten.

2.   Generalsekreteraren ska utfärda instruktioner för genomförandet av en sådan åtgärd. Dessa instruktioner ska ta vederbörlig hänsyn till den senast tillgängliga gräns för fattigdomsrisk som Eurostat har fastställt, i tillämpliga fall, för den berörda ledamotens eller före detta ledamotens bosättningsstat och, i tillämpliga fall, ska vara förenliga med kravet att ledamoten ska kunna utföra sitt uppdrag på ett ändamålsenligt sätt. Den berörda ledamoten ska höras av generalsekreteraren innan ett beslut fattas.

Kapitel 4

Slutbestämmelser

Artikel 76

Klagomål

1.   En ledamot eller före detta ledamot som anser att dessa tillämpningsföreskrifter inte tillämpats korrekt av den behöriga avdelningen får framföra ett klagomål till generalsekreteraren.

2.   En ledamot eller före detta ledamot som inte samtycker till generalsekreterarens beslut får lämna in ett klagomål till kvestorerna, som ska fatta beslut efter samråd med generalsekreteraren. Klagomålet ska riktas till kvestorernas tjänstgörande ordförande.

3.   Om en part i klagomålsförfarandet inte samtycker till det beslut som antagits av kvestorerna får han eller hon lämna in ett klagomål till presidiet för slutligt beslut. Ett sådant klagomål ska grundas på samma styrkande underlag som redan lämnats in tillsammans med klagomålen enligt punkterna 1 och 2 och ska riktas till talmannen.

4.   Alla klagomål som lämnas in enligt punkt 1, 2 eller 3 ska vara motiverade och ska inges skriftligen, tillsammans med eventuella styrkande underlag, inom två månader efter delgivningen av det ifrågasatta beslutet.

5.   Parlamentet ska se till att klagande får ett mottagningsbevis för alla klagomål som lämnas in.

6.   Om ledamoten, efter att ha lämnat in ett klagomål på grundval av punkt 1, 2 eller 3 i denna artikel och innan den behöriga instansen för överklagande har fattat sitt beslut, bestrider det beslut som klagomålet gäller genom en talan om ogiltigförklaring på grundval av artikel 263 i EUF-fördraget, ska klagomålet förklaras sakna föremål och förfarandet avslutas.

Ett klagomål på grundval av punkt 1, 2 eller 3 i denna artikel ska förklaras otillåtligt om ledamoten lämnar in det efter att ha väckt talan om ogiltigförklaring på grundval av artikel 263 i EUF-fördraget.

7.   Denna artikel ska även tillämpas på rättsliga efterträdare till ledamöter och före detta ledamöter.

Artikel 77

Skannade styrkande handlingar

1.   När dessa tillämpningsföreskrifter avser inlämnande av en begäran om ersättning för eller betalning av utgifter, får denna begäran lämnas in i elektronisk form med digital underskrift.

2.   När dessa tillämpningsföreskrifter kräver att styrkande handlingar lämnas in, får sådana handlingar lämnas in i form av skannade kopior, under förutsättning att ledamoten på heder och samvete intygar att de skannade kopiorna av styrkande handlingar överensstämmer med originalen.

3.   För att det ska kunna kontrolleras att skannade kopior överensstämmer med originalen ska varje ledamot behålla originalhandlingarna till och med den 31 december kalenderåret efter det år då ledamoten lämnade in sin begäran om ersättning eller betalning.

Parlamentets behöriga avdelning ska tillämpa ett system med stickprovskontroller för att kontrollera att skannade kopior av styrkande handlingar överensstämmer med originalen.

Artikel 78

Beräkning av tidsfrister

Vid beräkningen av de perioder som föreskrivs i dessa tillämpningsföreskrifter ska artiklarna 2 och 3 i rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1182/71 (14) tillämpas.

Artikel 79

Underrättelser

1.   Underrättelser från parlamentets avdelningar enligt dessa tillämpningsföreskrifter och bestämmelserna för kostnadsersättning får göras med alla tillgängliga medel som säkerställer en effektiv överföring, inklusive per e-post eller på annat elektroniskt sätt. För ledamöterna anses underrättelser per e-post ha genomförts på ett giltigt sätt efter mottagande av ett läskvitto eller senast fem arbetsdagar efter mottagandet av leveranskvittot för e-postmeddelandet till deras officiella e-postadress.

2.   För att underrättelser ska kunna skickas ska ledamöterna informera parlamentet om sin e-postadress och sin permanenta bostadsadress när deras mandatperiod löper ut och därefter inom en månad vid varje förändring. Detsamma gäller för rättsliga efterträdare till ledamöter och före detta ledamöter, som ska informera parlamentet om sina e-postadresser och sina permanenta bostadsadresser vid tidpunkten för arvskiftet och därefter inom en månad vid varje förändring.

3.   Vid tillämpning av artikel 98.2 andra stycket i budgetförordningen ska en försening när det gäller parlamentets översändande av en debetnota till en gäldenär anses ha förorsakats av gäldenärens agerande, om gäldenären var föremål för och underlät att rätta sig efter punkt 2 i den här artikeln.

Artikel 80

Ikraftträdande

Dessa tillämpningsföreskrifter träder i kraft den första dagen i den sammanträdesperiod som följer på valet till Europaparlamentet 2024.

Artikel 81

Upphävande

Presidiets beslut av den 19 maj och den 9 juli 2008 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets ledamotsstadga upphävs, med verkan från och med den första dagen i den sammanträdesperiod som följer på valet till Europaparlamentet 2024. Bestämmelserna för kostnadsersättning upphör att gälla den dag då ledamotsstadgan trädde i kraft, men de fortsätter att vara tillämpliga med avseende på de övergångsbestämmelser som föreskrivs i avdelning IV i dessa tillämpningsföreskrifter.

AVDELNING IV

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Artikel 82

Efterlevandepension, invaliditetspension och ålderspension

1.   Efterlevandepensionen, invaliditetspensionen, den tillkommande invaliditetspensionen för underhållsberättigade barn och den ålderspension som tilldelas i enlighet med bilagorna I, II och III till bestämmelserna för kostnadsersättning ska fortsätta att betalas ut enligt de bilagorna till de personer som mottagit dessa förmåner före den 14 juli 2009.

Om en före detta ledamot som mottar invaliditetspension avlider efter den 14 juli 2009 ska efterlevandepension betalas ut till hans eller hennes make eller maka, erkända partner eller underhållsberättigade barn, med förbehåll för de villkor som anges i bilaga I till bestämmelserna för kostnadsersättning.

2.   De rättigheter till ålderspension som förvärvats före den 14 juli 2009 genom tillämpning av bilaga III till bestämmelserna för kostnadsersättning kvarstår. De personer som förvärvat rättigheter inom det pensionssystemet har rätt till en pension beräknad med utgångspunkt från de rättigheter de förvärvat genom tillämpning av den bilagan så snart de har uppfyllt villkoren för det i enlighet med den berörda medlemsstatens nationella rätt och lämnat in en ansökan enligt artikel 3.2 i den bilagan.

Artikel 83

Tilläggspension

1.   En tilläggspension som från och med den 1 juli 2023 ska utbetalas till före detta ledamöter eller andra förmånstagare enligt artiklarna 1, 3 och 4 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning ska utbetalas med förbehåll för följande villkor och undantag:

a)

Pensionsbeloppet enligt artikel 2.1 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning och de högsta och lägsta pensionsbeloppen enligt artikel 2.2 i den bilagan ska minskas med 50 procent.

b)

Grundlönen för en domare vid Europeiska unionens domstol i den mening som avses i artikel 2.1 och 2.2 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning ska vara den aktuella grundlönen den 30 juni 2023 och får inte uppdateras efter det datumet.

c)

Pension enligt artikel 1 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning ska utbetalas från och med den första dagen i den kalendermånad som följer på den dag då ledamoten fyller 67 år.

d)

Om en ledamot avlider före 67 års ålder ska rätten till efterlevandepension och barnpension enligt artikel 4.1 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning skjutas upp till den första dagen i den kalendermånad som följer på den månad då den avlidna ledamoten skulle ha fyllt 67 år.

2.   För pensioner som skulle utbetalas före den 1 juli 2023 till före detta ledamöter eller andra förmånstagare enligt artiklarna 1, 3 och 4 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning ska de belopp som ska utbetalas från och med den dagen minskas och anpassas enligt följande:

a)

Pensionsbeloppet enligt artikel 2.1 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning och de högsta och lägsta pensionsbeloppen enligt artikel 2.2 i den bilagan ska minskas med 50 procent.

b)

Grundlönen för en domare vid Europeiska unionens domstol i den mening som avses i artikel 2.1 och 2.2 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning ska vara den aktuella grundlönen den 30 juni 2023 och får inte uppdateras efter det datumet.

3.   Om den före detta ledamoten eller annan förmånstagare, på grund av tillämpningen av punkt 1 a och/eller b, eller av punkt 2 a och/eller b, skulle behöva leva under eller hamna ännu lägre under den senast tillgängliga gränsen för fattigdomsrisk i den stat där han eller hon är stadigvarande bosatt, får han eller hon lämna in en ansökan om ökning av pensionen till kvestorerna. Denna gräns ska i förekommande fall vara den som fastställts av Eurostat. Den ansökan ska åtföljas av all relevant information och alla styrkande handlingar som gör det möjligt för parlamentet att bedöma den före detta ledamotens eller annan förmånstagares övriga inkomster och ekonomiska situation, såsom ett intyg från en behörig nationell myndighet som styrker hans eller hennes övriga inkomster och ekonomiska situation.

Med beaktande av den före detta ledamotens eller den berörda förmånstagarens övriga inkomster och ekonomiska situation får kvestorerna bevilja en ökning av pensionen så att gränsen för fattigdomsrisk nås. Efter en sådan ökning får pensionsbeloppet dock inte vara högre än den pension som skulle ha utbetalats enligt artiklarna 1–4 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning, i den lydelse som var tillämplig den 30 juni 2023.

När kvestorerna beviljar en ökning av pensionen ska den före detta ledamoten eller den berörda förmånstagaren årligen lämna in en uppdatering av de styrkande handlingar som avses i första stycket till parlamentets behöriga avdelning så att denna fortlöpande kan bedöma om villkoren för att bevilja en ökning är uppfyllda. Om den årliga bedömningen vid parlamentets behöriga avdelning leder till att det ursprungliga beslutet behöver upphävas eller att pensionen behöver höjas jämfört med den som ursprungligen beviljades, ska parlamentets behöriga avdelning lägga fram ett förslag om detta för kvestorerna för beslut. Alla andra justeringar av den ursprungligen beviljade ökningen ska beslutas av parlamentets behöriga avdelning.

Om en före detta ledamot eller annan förmånstagare inte samtycker till det beslut som antagits av kvestorerna enligt andra eller tredje stycket i denna punkt får han eller hon, inom två månader efter det att beslutet meddelades, begära att ärendet hänskjuts till presidiet, i enlighet med artikel 76.3.

4.   Varje tilläggspension enligt artiklarna 1 och 2 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning som ännu inte har utbetalats den 1 januari 2019 ska vara belagd med en särskild avgift som uppgår till 5 procent av det nominella beloppet för pensionen. Avgiften ska betalas direkt till (det frivilliga) tilläggspensionssystemet.

5.   Den (frivilliga) tilläggspensionen för övriga förmånstagare enligt artiklarna 3 och 4 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning som ännu inte har utbetalats den 1 januari 2019 ska vara belagd med en särskild avgift som uppgår till 5 procent av det nominella beloppet för pensionen. Avgiften ska betalas direkt till (det frivilliga) tilläggspensionssystemet.

6.   Följande ledamöter som valts 2009 kan förvärva nya rättigheter efter det datum då ledamotsstadgan träder i kraft och i enlighet med nämnda bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning:

a)

Ledamöter som var ledamöter under en föregående valperiod.

b)

Ledamöter som redan förvärvat eller höll på att förvärva pensionsrättigheter enligt systemet med tilläggspensioner.

c)

Ledamöter för vilka den medlemsstat där de blivit valda beslutat om ett undantag i enlighet med artikel 29 i ledamotsstadgan eller som enligt artikel 25 i ledamotsstadgan själva valt ett nationellt system.

d)

Ledamöter som inte har rätt till en nationell pension eller en EU-pension till följd av utövandet av mandatet som ledamot i Europaparlamentet.

7.   Avgifterna till (det frivilliga) tilläggspensionssystemet betalas via ledamöternas privata inkomst.

8.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 1.6 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning får en ledamot eller före detta ledamot som anslutit sig till (det frivilliga) tilläggspensionssystemet enligt bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning inom sex månader från och med den 1 juli 2023 lämna in en ansökan om utträde ur (det frivilliga) tilläggspensionssystemet och om mottagande av tilläggspensionen i form av en slututbetalning av ett engångsbelopp. Ansökan ska undertecknas av ledamoten eller den före detta ledamoten och lämnas in av honom eller henne till generalsekreteraren. Efter kontrasignering av generalsekreteraren blir ansökan bindande och oåterkallelig. Generalsekreteraren får delegera befogenheten att kontrasignera till en företrädare för parlamentets behöriga avdelning.

Beloppet för slututbetalningen i form av ett engångsbelopp ska fastställas av parlamentets behöriga avdelning vid utgången av den månad då den ansökan som avses i första stycket mottogs. Det ska beräknas som summan av två belopp. Det första beloppet ska motsvara summan av de bidrag i nominellt värde som den berörda ledamoten eller före detta ledamoten har betalat in till (det frivilliga) tilläggspensionssystemet, efter avdrag av de pensionsutbetalningar som han eller hon redan har erhållit, i nominellt värde. Detta avdrag får inte överstiga summan av de bidrag som han eller hon har betalat in till (det frivilliga) tilläggspensionssystemet. Det andra beloppet ska motsvara 20 procent av summan av de bidrag i nominellt värde som den berörda ledamoten eller före detta ledamoten har betalat in till (det frivilliga) tilläggspensionssystemet. Alla belopp ska betalas i euro.

Alla förvärvade rättigheter och/eller framtida rättigheter i pensionssystemet för den berörda ledamoten, före detta ledamoten eller annan framtida förmånstagare ska vara slutgiltigt reglerade senast vid utgången av den månad då den ansökan som avses i första stycket i denna punkt mottogs. I synnerhet ska de rättigheter som fastställs i artiklarna 1, 3 och 4 i bilaga VII till bestämmelserna för kostnadsersättning inte längre tillämpas, och punkt 3 i denna artikel ska inte tillämpas på den berörda ledamoten, före detta ledamoten eller annan framtida förmånstagare.

Slututbetalningen i form av ett engångsbelopp ska göras senast tre månader efter det att parlamentet mottagit den ansökan som avses i första stycket.

Artikel 84

Övergångsersättning

1.   Den övergångsersättning som beviljats enligt bilaga V till bestämmelserna för kostnadsersättning fortsätter att betalas ut genom tillämpning av denna bilaga till de personer som mottagit en sådan ersättning före det datum då ledamotsstadgan träder i kraft.

2.   De ledamöter som definitivt avslutar utövandet av sitt parlamentsmandat efter den sjätte valperioden erhåller övergångsersättningen enligt nämnda bilaga V.

3.   För de ledamöter som uppbär arvodet enligt artikel 10 i ledamotsstadgan och som avslutar sitt mandat efter det datum då ledamotsstadgan träder i kraft, räknas mandatperioden före det datumet med i beräkningen av övergångsersättningsbeloppet i enlighet med artikel 13 i ledamotsstadgan.

4.   De ledamöter som avses i punkt 3 får emellertid begära att andelen övergångsersättning för mandatperioden före den dag då ledamotsstadgan träder i kraft beräknas i enlighet med bestämmelserna i bilaga V i bestämmelserna för kostnadsersättning. Den mandatperiod som tas med i beräkningen av den nämnda andelen dras från den maximala tidsperioden enligt artikel 13.2 i ledamotsstadgan.

Artikel 85

Ledamöter som omfattas av artikel 25 eller artikel 29 i ledamotsstadgan

1.   De ledamöter som omvaldes 2009 och som har utövat den rätt de har i enlighet med artikel 25 i ledamotsstadgan, erhåller arvodet, övergångsersättningen, ålderspensionen, invaliditetspensionen och efterlevandepensionen under perioden efter den 14 juli 2009 endast enligt villkoren i lagstiftningen i den medlemsstat där ledamoten blivit vald och endast med medel från den medlemsstatens budget.

Dessutom får de ledamöter som avses i det första stycket i denna punkt ansöka om att parlamentet betalar ut övergångsersättningen för den del av deras mandatperiod som föregår den 14 juli 2009, enligt reglerna i bilaga V till bestämmelserna för kostnadsersättning.

2.   Punkt 1 ska även tillämpas på de ledamöter för vilka medlemsstaten där ledamoten blivit vald fastställt ett undantag enligt artikel 29 i ledamotsstadgan.

3.   Med avvikelse från artikel 7.2 i dessa tillämpningsföreskrifter, för de ledamöter vars medlemsstat där de blivit valda fastställt ett undantag enligt artikel 29 i ledamotsstadgan eller som, enligt artikel 25 i ledamotsstadgan, själva har valt det nationella systemet, ska en tredjedel av den försäkringspremie som ledamöterna själva ska betala överföras direkt eller indirekt från deras personkonto.

4.   Med avvikelse från artikel 3.1 i dessa tillämpningsföreskrifter har de före detta ledamöter som erhåller en pension från det nationella systemet, enligt artikel 25 eller 29 i ledamotsstadgan, rätt till ersättning av två tredjedelar av sjukvårdskostnaderna, kostnader i samband med graviditet eller med ett barns födelse enligt de villkor som fastställs i dessa tillämpningsföreskrifter, om de inte har en primär sjukförsäkring.

5.   Före detta ledamöter som erhåller pension från det nationella systemet, enligt artikel 25 eller 29 i ledamotsstadgan, och har en erkänd allvarlig sjukdom har rätt till ersättning för sina sjukvårdskostnader för att en pågående behandling ska kunna fortgå enligt de villkor som fastställs av dessa tillämpningsföreskrifter, förutsatt att

a)

den allvarliga sjukdomen orsakades av en händelse som inträffade under mandatperioden och förhindrade ledamoten att utöva den återstående delen av sitt mandat,

b)

sjukdomen erkändes som en allvarlig sjukdom av parlamentet under ledamotens mandat, och

c)

behandlingen av sjukdomen inleddes under ledamotens mandat.

Om den före detta ledamoten har en primär försäkring ska denna rättighet vara kompletterande (det vill säga gälla endast sådana kostnader som inte omfattas av den primära försäkringen).


(1)  Europaparlamentets beslut 2005/684/EG, Euratom av den 28 september 2005 om antagande av Europaparlamentets ledamotsstadga (EUT L 262, 7.10.2005, s. 1).

(2)   EUT C 159, 13.7.2009, s. 1.

(3)   EGT L 278, 8.10.1976, s. 5, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1976/787(2)/oj.

(4)  Gemensamma regler om sjukförsäkring för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna, fastställda i samförstånd mellan tillsättningsmyndigheterna vid institutionerna, i enlighet med artikel 72 i tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna, som fastställs i rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68.

(5)  Kommissionens beslut C(2007)3195 av den 2 juli 2007 om allmänna genomförandebestämmelser för ersättning för sjukvårdskostnader.

(6)  Rådets förordning (EKSG, EEG, Euratom) nr 259/68 av den 29 februari 1968 om fastställande av tjänsteföreskrifter för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkor för övriga anställda i unionen (EGT L 56, 4.3.1968, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1968/259(1)/oj4).

(7)  Gemensamma regler för försäkring av Europeiska gemenskapernas tjänstemän mot olycksfall och yrkesskada, fastställda i en gemensam överenskommelse mellan tillsättningsmyndigheterna vid institutionerna, i enlighet med artikel 73.1 i tjänsteföreskrifterna.

(8)  Se punkt 15 i presidieprotokollet av den 4 maj 2009 och kvestorernas meddelande 23/09.

(9)  Se förteckningen över utgifter som kan berättiga till ersättning inom ramen för assistentstödet till ledamöterna, antagen av presidiet den 5 juli 2010 och den 26 oktober 2015.

(10)  Presidiets beslut av den 14 april 2014.

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1046/oj).

(12)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2366 av den 25 november 2015 om betaltjänster på den inre marknaden, om ändring av direktiven 2002/65/EG, 2009/110/EG och 2013/36/EU samt förordning (EU) nr 1093/2010 och om upphävande av direktiv 2007/64/EG (EUT L 337, 23.12.2015, s. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2015/2366/oj).

(13)  Rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 260/68 av den 29 februari 1968 om villkoren för och förfarandet vid skatt till Europeiska gemenskaperna (EGT L 56, 4.3.1968, s. 8, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1968/260/oj).

(14)  Rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1182/71 av den 3 juni 1971 om regler för bestämning av perioder, datum och frister (EGT L 124, 8.6.1971, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1971/1182/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2814/oj

ISSN 1977-1061 (electronic edition)


Top